Slovenija

Zahtevajo odškodnino, ker so se zastrupili

Koper, 06. 08. 2008 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zoper Rižanski vodovod je pet posameznikov vložilo odškodninske zahtevke, ker so imeli težave z zdravjem zaradi onesnažene vode.

Fekalne vode naj bi v vodovod vdrle na mestu jaška blatnika pri čolnarni, kriva pa naj bi bila gradbena dela, ki so jih v zadnjih 35 letih opravljali brez vednosti Rižanskega vodovoda.
Fekalne vode naj bi v vodovod vdrle na mestu jaška blatnika pri čolnarni, kriva pa naj bi bila gradbena dela, ki so jih v zadnjih 35 letih opravljali brez vednosti Rižanskega vodovoda. FOTO: Reuters

Javno podjetje Rižanski vodovod je doslej prejelo pet odškodninskih zahtevkov zaradi stroškov, ki so nastali od konca junija do srede julija oz. v času, ko voda na območju Pirana in Bernardina ni bila pitna. Predstavnica javnega podjetja Sara Krbavčič je potrdila, da so kot neutemeljene zavrnili tri zahtevke, obravnavajo pa še dva.

Kot je pojasnila Krbavčičeva, so določene fizične osebe zahtevale povračilo stroškov, ki so jih imele v času okužbe z vodo v piranski občini, vendar so jih zavrnili kot neargumentirane. "Niso imeli dokazov, da je šlo za okužbo z vodo," je dejala in zavrnila špekuliranja o možnih nadaljnjih odškodninskih zahtevkih.

V času, ko voda ni bila pitna, so v Piranu občanom razdeljevali plastenke vode.
V času, ko voda ni bila pitna, so v Piranu občanom razdeljevali plastenke vode. FOTO: Dare Čekeliš

Po današnjem poročanju Radia Slovenija naj bi doslej opravljene preiskave koprskega zavoda za zdravstveno varstvo sicer kazale na to, da je bila vir okužb prav onesnažena voda. Uradno naj bi se zastrupilo okoli 60 oseb, neuradno pa je številka verjetno še višja. Podatke o nedavnem onesnaženju zbira tudi policija, vendar o morebitnih ukrepih še ni sprejela nobene odločitve.

Kot je znano, so 27. junija v Rižanskem vodovodu zaradi več primerov gastrointestinalnih motenj svetovali prekuhavanje vode. Obstaja sum, da je v noči na 24. junij pri zamenjavi cevovodov prišlo do vdora fekalnih voda v cevovod. Voda iz Rižanskega vodovoda je spet normalno pitna šele od 15. julija.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

imnesi
06. 08. 2008 16.53
Ma dobro, za vsako figo se pa ne zahteva odškodnine. Kam pa pridemo. Sej se nihče ne bo upal premaknit, da ne bi od koga kasiral odškodninskega zahtevka ali tožbe.
ssvarun
06. 08. 2008 14.48
Kot v našem zdravstvu, operirate na lastno odgovornost, oni samo kasirajo...