Slovenija

Zagovor pred vsemi

Ljubljana, 30. 01. 2007 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Opozicija je že zbrala dovolj podpisov za sklic izredne seje o nakupu novih vojaških oklepnikov.

Obrambni minister Karl Erjavec se bo moral glede nakupa vojaških oklepnikov zagovarjati na izredni seji
Obrambni minister Karl Erjavec se bo moral glede nakupa vojaških oklepnikov zagovarjati na izredni seji FOTO: POP TV

Člani opozicije nameravajo podpise v sredo predložiti predsedniku Državnega zbora Francetu Cukjatiju. Medtem pa v javnost že prihajajo novi, sicer neuradni podatki o tem, koliko bo nakup oklepnikov dejansko stal slovenske davkoplačevalce. Kot kaže, bodo dražji za vsaj 5 milijard tolarjev oziroma 21 milijonov evrov.

V liberalni demokraciji in pri socialnih demokratih še vedno čakajo, če bo pobudo za sklic izredne seje podpisal še kdo od koalicijskih poslancev. "Nekatere tudi druge skupine oz. posamezniki so izkazali interes, da se pridružijo pobudi in bomo počakali do jutri in jutri tudi vložili," je v torek povedal Anton Anderlič iz LDS, ki upa, da bo obrambni minister Karl Erjavec na seji povedal kaj več, kot je povedal odboru za obrambo.

"Nič novega. To kar je, kar velja, kar je podpisano. Res pa je, da bo ta seja izredno zanimiva, ker sem šel pogledati nekatere nakupe v preteklosti. Mislim, da bodo nekateri presenečen," pravi minister Erjavec.

Novi oklepniki bodo dražji za 21 milijonov evrov kot je bilo sprva predvideno
Novi oklepniki bodo dražji za 21 milijonov evrov kot je bilo sprva predvideno FOTO: POP TV

Po zadnjih neuradnih podatkih, naj bi oklepniki slovenske davkoplačevalce stali okoli 300 milijonov evrov, kar je več kot 20 milijonov evrov več, kot je bilo obljubljeno. Spornih 25 osnovnih oklepnikov bo namreč potrebno še nadgraditi.

Kljub vsemu minister Erjavec ni ravnal nezakonito, meni tudi premier Janez Janša. "Glede na očitke, da je minister rekel eno besedo tako, drugič drugače, se v glavnem citira samo en stavek, ki je, kot se to običajno dela v takih primerih, iz konteksta, tudi če bi prišlo do nasprotja besed ali izjav. To ni nezakonito," je pojasnil Janša.

Na premierjeve besede se je odzval tudi Aurelio Juri (SD): "Mi tudi ne trdimo, da je bilo to nezakonito. Je pa seveda zavajajoče in za odgovornega politika se to ne spodobi. Vsaj v normalnih demokracijah. Zato tudi štejejo odgovornosti."

Minister Erjavec je namreč dejal, da bo kupil 135 oklepnikov za 63 milijard tolarjev oziroma 263 milijonov evrov z vso konfiguracijo. Vendar bo 25 oklepnikov imelo le osnovno opremo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inkir
31. 01. 2007 15.08
Saj bomo kupili še transportna letala,da bomo lahko z njimi prevažali "RJAVČKE"(novo ime za Patrio),ker menda ne gredo v ta ista, kot bi lahko spravili Valuka ali Krpana.Morda pa Patrie znajo leteti ??????????
dani.ca@email.si
31. 01. 2007 14.58
ali ne bi bilo bolj potrebno kupiti avione, da bi lahko nadzirali naš zračni prostor in ne za to pooblastili bivšega okupatorja, ki ima še vedno apetite po naši zemlji?
brzimujo@email.si
31. 01. 2007 10.24
Bravo! Dajte, gospod minister Erjavec, dajte, objavite končno koliko so zapravili tisti pred vami. Hkrati pa ne pozabite pogledati tudi kam sta se izgubili tisti dve milijardi SIT (cca 8,35 mio EUR) iz tokratnega nakupa oklepnikov, o katerih vas novinarji že tako dolgo sprašujejo, pa še tiste račune o nakupu ostrostrelnih pušk za našo vojsko, ki so bile plačane po dvojni ceni, kot je bila takrat na trgu, priložite. Bomo davkoplačevalci vsaj enkrat točno vedeli kdo vse v tej državi krade in kdo v tej državi dejansko največ krade. Saj tistih manjkajočih 8,35 mio EUR iz zgolj enega posla res ni veliko denarja. Za kakšno pivo in še kak prigrizek bi blo, kajne? In če ste že našli račune od prej, izračunaljte še kakšni bodo računi v bodoče, za popolno opremo tistih 25 oklepnikov, ki bodo brez opreme, saj bomo to plačevali mi, davkoplačevalci.
dark švejder
31. 01. 2007 07.27
Nič novega, kahla se spet sklicuje na to, kaj se je dogajalo v preteklosti. Ti naši politiki so eni navadni sluzavci, saj nihče od njih nima jajc sprejeti odgovornosti za to kar je zajeb...