Slovenija

Zagorela prva svečka

Ljubljana, 02. 12. 2007 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Začenja se adventni čas, ko je življenje umirjeno, brez fantovskega petja, vasovanja, ženitovanj in veselic.

Advent napoveduje božič.
Advent napoveduje božič. FOTO: Boštjan Tušek

S prvo nedeljo po 26. novembru se začenja adventni čas in traja štiri tedne. Pomeni čas duhovne priprave na praznik Jezusovega rojstva. Pri kristjanih je bil v veljavi že od 6. stoletja dalje s postom kot najstarejšim načinom priprave na božič, danes pa adventni čas simbolizira tudi venec s štirimi svečami.

Življenje v adventnem času je umirjeno, brez fantovskega petja, vasovanja, ženitovanj in veselic. V adventu pa se prepletajo in dopolnjujejo cerkvene in posvetne šege, saj je krščanstvo poganskim šegam ob zimskem sončnem obratu dodalo krščansko vsebino.

Adventni čas simbolizira tudi venec iz zimzelenega rastlinja s štirimi svečami; vsako nedeljo verniki prižgejo po eno, tako da zadnjo nedeljo pred božičem gorijo vse štiri.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
03. 12. 2007 08.04
U advent. Gremo pit!
Goky
02. 12. 2007 23.24
Ja Tonče Balonček res je: 9 let strežnik- 5 let organist- Tudi confiteor še znam. Verjamem pa ne več. Lp.
Tonček Balonček
02. 12. 2007 21.08
Grenester, nisem ti kriv, če ste starši nisop pošiljali k verouku! »adventus« po latinsko pomeni pomeni »prihod«. Pri kristjanih gre za pripravo na prihod odrešenika, Jezusa, Zveličarja, sina božjega in še kaj! V bogoslužju to pomeni pripravo na odrešenikov prihod z upanjem in kesanjem (molitve, zakljinjanja in podobno), venčki in svečke so pa še dodatni okrasek, da izgleda lepše! Pričakovanje in upanje sta pač najlepši občutenji. Brez tega ne gre niti pri drugih verahh in ideologijah, katoliki imajo to pač "doterano v nulo"!
Jožajoža
02. 12. 2007 18.24
le denarne prispevke lahko v velikih količinah prinašate v cerkve in karitase.
Goky
02. 12. 2007 18.10
Res so lepo napisali, da se v adventu ne poje. Samo škoda je, da ta advent traje že nekako 35 let. Prosim, če mi kdo napiše - kaj pomeni beseda: Advent Lp. hvala
Lahka konjenica
02. 12. 2007 13.44
Dragi dopisovalci in fantazerji. Zame se veseli december začne šele 24 decembra zvečer, na prvi sveti večer in konča s tretjim svetim večermo na predvečer svetih Treh kraljev ali Gospodovega razglašenja. Namesto, da bi se že sedaj veselili, se bi morali pripraviti na rojstvo Odrešenika. Morali bi odrijat zarjavele ključavnice našega srca, če smo ključ zgubili, ključ poiskat pri tvojem nbližnjem, da ti Jezus preko njega lahko vstopi v tvoje srce. Smo pač gluhi za vse njegove klice. Pripravimo se na Jezusov prihod. Želim vam izpolnitev adventnih pričakovanj vam želim in nikar ne iščite Otroka v sebi. Pustite naj Otrok poišče vas in vam zleze v naročje. In srce. ( Gregor Čušin ) Toliko se zi moje strani.
minnaema@yahoo.com
02. 12. 2007 12.10
Ko bi res bilo tako, da bi v teh predNOVOLETNIH časih živeli vsi Slovenci zadovoljno in z nasmehom- a kaj, ko antzagonizem, ki povezuje oponiranja v nadalje- nastane takrat, ko NI denarja dovolj za normalno vsakodnevno-življenje.Torej ali bo leto 2008 bolj egalitarno za vse državljane RS in nikar NE le v deklerativnosti!
Kosma?D
02. 12. 2007 12.08
Juhu, veseli december je tu :D
mjereb2@guest.arnes.si
02. 12. 2007 11.55
"Življenje v adventnem času je umirjeno, brez fantovskega petja, vasovanja, ženitovanj in veselic." Tega pa nisem vedel. Pa tudi sedaj se bom delal, kot da ne vem.