Slovenija

Zadržano do danskega predloga

Ljubljana/Bruselj, 27. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.B./M.T.
Komentarji
0

Slovenija mora do konca tedna formalno odgovoriti na torkov kompromisni predlog danskega predsedstva EU. Pogajalce je najbolj presenetila ponudba Danske, po kateri bi lahko Slovenija še sedem let po vstopu tujcem onemogočala nakup nepremičnin.

Od leta 1999 namreč že velja t.i španski kompromis, ki tujcem omogoča nakup nepremičnin v Sloveniji.

"Na področju kmetijstva smo naredili velik korak naprej, medtem pa bo potrebno nadaljevat predvsem z aktivnostmi na področju strukturne politike, in neto finančne pozicije," meni Janez Potočnik.

Po besedah ministra Potočnika gre za predlog na neformalni ravni, ki nima mandata in ne more dobiti podpore. Pogajalci bodo skušali doseči soglasje o naslednji fazi pogajanj. Vse kar je del skupnega paketa je potrebno obravnavati celovito, zato je komentiranje posameznih rešitev v okviru tega paketa še nesmiselno, dodaja Potočnik.

Potočnik pa se strinja, da je predlog na področju kmetijstva velik korak naprej.

Pogačnik: Danski predlog nepotreben sladkorček

Po mnenju mednarodnopravnega strokovnjaka Mihe Pogačnika s Pravne fakultete v Ljubljani je predlog danskega predsedstva za Slovenijo "nepotreben sladkorček, ker je država na tem področju že odrasla". Tematika je namreč pravno urejena s 45. členom in prilogo 13 pridružitvenega sporazuma med Slovenijo in članicami Evropskih skupnosti, nenazadnje pa je v pristopnih pogajanjih med Ljubljano in petnajsterico začasno že zaprto tudi poglavje o kapitalu, kamor spada prodaja nepremičnin, tudi zemlje.

"Seveda je res, da ni nič dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno, vendarle pa je Slovenija na tem področju že harmonizirana z evropskim pravnim redom," je pojasnil Pogačnik. Kot dodatni argument je navedel še dejstvo, "da težav ni, tudi tistih, ki so jih nekateri napovedovali ob uveljavitvi pridružitvenega sporazuma, ni bilo." Omenjena ponudba zato po Pogačnikovih besedah za Slovenijo ne predstavlja posebne koncesije.

SORODNI ČLANKI