Slovenija

Zadovoljni z mnenjem službe vlade za zakonodajo

Ljubljana, 17. 02. 2010 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predlog navodil za uporabo državnotožilskega reda v večini pravno formalno ni sporen, pravi služba vlade za zakonodajo in s tem po mnenju ministrstva nevtralizira odklonilno mnenje Brezigarjeve.

Boštjan Škrlec
Boštjan Škrlec FOTO: Dare Čekeliš

Služba vlade za zakonodajo je potrdila, da predlog obveznih navodil za uporabo državnotožilskega reda v večini pravno formalno ni sporen. "To v veliki meri tudi nevtralizira mnenje vrhovne državne tožilke Barbare Brezigar, ki pravi, da naj bi navodilo presegalo meje državnotožilskega reda," je danes dejal državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec.

Ne bo posega v zakonsko materijo!

Državni sekretar na ministrstvo za pravosodje tudi priznava, da je vladna služba v delu, ki se nanaša na navodilo k 84.b členu državnotožilskega reda, opozorila, "da obstoječa formulacija omogoča razlago, ki bi pomenila, da navodilo posega v zakonsko materijo". "To navodilo je za nas dobrodošlo, zato bomo formulacijo tega dela ustrezno popravili, da bo popolnoma jasno odražalo tisto, kar želimo povedati," je dejal.

Na ministrstvu nameravajo ob tem ohraniti določbo, ki določa, da vodja tožilstva spisa, potem ko odkloni sopodpis nanj, tožilcu ne more več vrniti nazaj v ponovno obravnavo.

Škrlec: Z mnenjem smo zadovoljni

Na ministrstvu so po besedah Škrleca z mnenjem službe vlade za zakonodajo zadovoljni zato, ker slednja "za veliko večino določb ugotavlja, da so formalno-pravno nesporne". Mnenje po njegovem tudi ugotavlja, da je "večina navodil zelo dobro znotraj okvirja državnotožilskega reda". "Tako zelo, da se služba vlade za zakonodajo včasih sprašuje, ali je res treba izdati navodilo, ki v svoji vsebini pove zgolj to, kar že zdaj določajo obstoječa pravila," je še dejal.

So določbe nepotrebne?

Glede ugotovitev vladne službe, da nekatere določbe navodil vsebujejo tisto, kar je že določeno v zakonu o državnem tožilstvu in državnotožilskem redu, Škrlec pravi, da se tega na ministrstvu zavedajo, "žal pa je praksa, ki smo jo ugotovili tudi pri izrednem pravosodnem nadzoru, pokazala, da določbe državnotožilskega reda, ki so predmet navodila, v praksi niso vedno v celoti upoštevane na tak način," pravi.

Tretje neodvisno mnenje

Za mnenje o navodilih za obvezno izvajanje državnotožilskega reda, ki ga ministrstvo še vedno preučuje, je službo vlade za zakonodajo zaprosil pravosodni minister Aleš Zalar z namenom, da o njih pridobi tretje neodvisno mnenje.

Osnutek obveznih navodil za uporabo državnotožilskega reda je Zalar pripravil po tem, ko je nadzor na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani pokazal določene nepravilnosti, o teži katerih imajo sicer na ministrstvu in tožilstvu različna mnenja. Brezigarjeva je glede osnutka navodil izrekla odklonilno mnenje, saj po njenem mnenju predlog posega v zakon o državnem tožilstvu in spreminja ter dopolnjuje državnotožilski red, kar pa z obveznim navodilom ni dopustno storiti.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
17. 02. 2010 18.20
sedaj pa tega bozga sekretarja pošilja v boj, he,he
odbogaposlan
17. 02. 2010 18.19
no po domače povedano, to pooblastilo je bilo za en dr--k, drugače:libarelc zalko je prekoračil pooblastila! he,he
stomater
17. 02. 2010 18.17
ni kaj za komentirat...bla bla bla....
Jure Kacicnik
17. 02. 2010 15.24
mobydik - ti pa si kreatura, a misliš, da pravi levičarji stojimo za pahorjem al pa takimi kvazi levičarji - tisti, ki smo pravi, bi bili danes, če se javno pokažemo in izkažemo proglašeni za teroriste, ker za nas ni druge zmage kor, delavcu in čoveku oblast - priviligerance pa po njihovi želji, če se protivijo v jamo, če se prevzgojijo lahko pa živijo z nami (v tem sistemu pa v političih krogih ni levice - so le tisti, ki pomagajo igrat desnici in so v resnici tudi sami desničarji - sam da so eni kao liberalni drugi socialni .- na koncu so pa še vedno kapitalisti in ultra desničarji -- levica na slovenskem je le v Hosti
Jure Kacicnik
17. 02. 2010 15.19
No iz članka se po ovinkih izve, da je Zalar imel ves čas prav, Bezigarca, pa ni upoštevala že obstoječih predpisov, ker očitno misli, da je bog in si jih je razlagala v svojo korist. In če je meni kaj jasen postopek pred sodišči, je tudi to namerna razlaga v korist državnega organa (v tem primeru tožilstava) hud prekršek zoper delovno razmerje.. in kaj se je zgodilo, ta drek od ženske je sedaj užaljena zmagovalka _ pa naši politiki so res malinovci, če jih bo tale skorumpirana tožilka obračala z izmišljenimi argumenti že zaradi lažne obdolžitve ministra in s tem izkazane visoke nestrokovnosti bi morala odpeketat z obema mladičema ..itak
bi_tipcek
17. 02. 2010 14.14
A ni minister Brezigarjevi grozil z razrešitvijo, če teh pravil ne bi upoštevala? A vice-versa pa ne velja? Pa tudi, VI, spoštovani (slepi) volilci levice, bi si lahko že enkrat odprli oči in vsaj ne šli na volitve, če res ne morete obkrožit koga sposobnega. Takoj, ko kdo reče, da je Brezigarjeva desna roka Janše (čeprav jo je ta zgolj podprl na volitvah za predsednico države), ste najbolj glasni. Ko pa pride neodvisno mnenje o vse večjih kršitvah levice, pa ste tiho, kot da se ni nič zgodilo. To je po eni strani tudi logično, ker ste pač (še) del sistema.