Slovenija

Popovič: Občina Koper ostaja enovita

Ankaran, 27. 05. 2010 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
D.Š./STA/Š.Z.
Komentarji
10

Civilna iniciativa bo na ustavno sodišče vložila pritožbo zaradi zavrnitve zakona o ustanovitvi občine Ankaran. Župan Kopra Popovič meni, da bi bila delitev občine slaba poteza.

Državni zbor je potrdil, da je predlog za ustanovitev občine Mirna primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog o ustanovitvi občine Ankaran pa med poslanci ni prejel zadostne podpore.

Referendum
Referendum FOTO: Dare Čekeliš

Ankarančani so s 56 odstotki za in 44 odstotki proti podprli ustanovitev občine Ankaran. Prebivalci Mestne občine Koper so sicer z veliko večino zavrnili predlog o delitvi občine na štiri nove. V delu občine Trebnje, kjer naj bi nastala samostojna občina Mirna, pa je na referendumu ustanovitev občine podprlo kar 88,24 odstotka volivcev.

Na podlagi referendumskih izidov je vlada pripravila novelo zakona o ustanovitvi, z njenim sprejetjem marca letos pa je državni zbor dal zeleno luč ustanovitvi občin Ankaran in Mirna. A so državni svetniki na sprejeti zakon izglasovali veto, ki pa ob ponovnem odločanju v državnem zboru ni bil preglasovan, saj je za potrditev zakona zmanjkal en poslanski glas.

Problematika dosegla vrhunec

Predstavnik Civilne pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregor Strmčnik je za 24ur.com dejal, da je “problematika v državnem zboru in državnem svetu dosegla vrhunec”. Potrdil je, da bodo na ustavno sodišče vložili pritožbo na sam zakonodajni postopek v državnem zboru, pripravljajo pa še ustavno pobudo. “Ne želimo razmišljati, da gre pri vsem tem za kupčkanje z glasovi,” je dejal glede zavrnitve predloga. 

Referendum-6
Referendum-6 FOTO: Dare Čekeliš

Na vprašanje, ali bi bila občina Ankaran tudi finančno samozadostna, pa je dejal, da bi občina tudi brez Luke Koper delovala učinkovito in uspešno, iz lastnih virov pa letno pridobijo 2,5 miljona evrov prihodkov. Poudaril je še, da gre pri vsem za nesmiselno politiko občine Koper, ki ima “pogubne prostorske načrte”, in dodal, da država in Luka Koper pri gradnji in načrtih nista upoštevali volje občanov.

Edino skozi lastno občino lahko uveljavimo interese  prebivalcev,” še dodaja. Poudaril je še, da je občina Koper v zadnjem času začela z agresivnim poseganjem v okolje, Ankarančani pa poskušajo tudi z lastnimi sredstvi preprečiti razprodajo ozemlja in pozidave.

Zaključi z mislijo, da so v Ankaranu zadnji kosi nepozidane zemlje, država pa tudi nemo opazuje, kaj se dogaja na tem območju.

Verjamemo v sodno oblast

Parlament se je po njegovih besedah trikrat opredeljeval o istem vprašanju, število poslancev za in proti pa se je stalno spreminjalo. Prav zato je "težko razumeti, zakaj o isti vsebini, na podlagi enakih zakonskih okvirov, na podlagi jasno izražene volje prebivalcev in treh ustavnih odločb ustavnega sodišča poslanci niso našli toliko modrosti, da bi odprli pot zakonu tudi do drugega branja".

Toda pobudniki ustanovitve občine Ankaran so po besedah vodje pobude prepričani, da bo na koncu prišlo do odločitve o ustanovitvi njihove občine. "Na izvršno in zakonodajno oblast po vsem, kar so Ankarančanom naredili, ne računamo več, verjamemo pa v sodno vejo oblasti in v postopek pred ustavnim sodiščem," je dejal Strmčnik. Strmčnik podrobneje še ni pojasnil vsebine dokumentov v pripravi, saj zadevo še preučujejo njihovi pravniki. Nadaljnji koraki pobudnikov za ustanovitev ankaranske občine bodo po besedah vodje pobude usmerjeni tudi v prizadevanje za prednostno obravnavo primera.

MO LDS predlaga večji vpliv znotraj občine

Predsednik Mestnega odbora LDS Koper Andrej Erzetič, kjer sicer podpirajo voljo ljudstva, čeprav ni najboljša rešitev, meni, da si želijo nove občine, ker se je Ankaran toliko razvil, da potrebuje bistveno več samostojnosti in vpliva na delovanje občine kot ga ima znotraj koprske občine. Zato so skupaj s SD, zares in Oljka predlagali spremembo občinskega statuta za enakomernejšo zastopanost v mestnem svetu. Po njegovem mnenju bi bilo namreč treba poiskati rešitve v smeri večjega vpliva v občinskem svetu in ne v samostojni občini. Opozarja tudi na neprimeren odnos župana Borisa Popoviča, ''ki je izključujoč do vseh drugače mislečih''.

Glede zavrnitve v državnem zboru pa je Erzetič zapisal, da postavlja pod vprašaj predvsem verodostojnost nekaterih politikov, ki so za podporo nekje drugje pripravljeni prezreti jasno izraženo voljo prebivalcev. ''Namreč, med podporo ustanovitvi občine Mirna in občine Ankaran po našem videnju ni razlike.'' Ugotavlja še, da je ''lažje in ceneje zamenjati trenutnega župana in mestni svet kot ustanoviti občino''.

Tudi v koprskem Zaresu podpirajo voljo prebivalcev do uresničevanja izvorne lokalne samouprave. Sredino glasovanje v DZ pa jim je, kot je v sporočilu zapisala predsednica koprskega Zaresa Barbara Verdnik "ponovno potrdilo, kakšnega sprenevedanja, laži in trgovanja so nekateri sposobni". Pri tem meni predvsem največjo opozicijsko stranko SDS, katere poslanci so večinsko glasovali proti.

"Zdaj pričakujemo protiuslugo koprskega župana in kampanjo proti arbitražnemu sporazumu," meni Verdnikova. Kot je zapisala, bo zadnjo besedo o Ankaranu sicer imelo ustavno sodišče, ne glede na to pa se je treba upreti razprodaji in pozidavi zemljišč, teptanju pravic prebivalcev ter avtokratskemu vodenju. "Temu lahko napravimo konec na jesenskih volitvah in dosežemo, da bo koprska občina prijazen in razvit dom za vse občane," je še zapisala.

Popovič zadovoljen

Župan Popovičpa je zadovoljen. Delitev koprske občine bi bila namreč izjemno slaba poteza tako za občino kot za Luko Koper in z njo povezano celotno gospodarsko sliko naše države, je ponovil. Izrazil je zadovoljstvo nad tem, da "so tokrat poslanci jasno izrazili nestrinjanje s pobudo in s kar 40 glasovi proti zavrnili predlagani zakon in tako omogočili nadaljnji razvoj Luke Koper in vseh z njo povezanih podjetij, Mestne občine Koper, Primorske in Slovenije".

Boris Popovič
Boris Popovič FOTO: 24ur.com
Mestna občina Koper tako po županovih navedbah ostaja taka, kot je; velika, močna in enovita. "Za nas je postopek končan, bil je sicer končan že prej, a so nekateri posamezniki vztrajali in tako doživeli vnovičen poraz," še pravi Popovič.

Zadovoljen je tudi predsednik SD Koper Sebastjan Kokl, ''saj smo vseskozi od leta 1996 poudarjali pomen enotne občine Koper. S takšno odločitvijo je kljub trenutnim težavam, ki jih imajo Ankarančani z aktualno občinsko oblastjo, prevladala enotnost in solidarnost celotne občine, ki že 50 let drži skupaj ta prostor.'' Meni, da bi bilo sedaj najbolj modro preusmeriti vso energijo v prihajajoče lokalne volitve, ''kjer bi moral biti naš skupni cilj zamenjati aktualnega župana ter omogočiti enakomerno in gospodarno ravnanje s premoženjem naše občine''.

Tudi v koprski SD so s sredino odločitvijo državnega zbora zadovoljni, saj so, kot so zapisali, "vseskozi od leta 1996 poudarjali pomen enotne občine Koper". "S takšno odločitvijo je kljub trenutnim težavam, ki jih imajo Ankarančani z aktualno občinsko oblastjo, prevladala enotnost in solidarnost celotne občine, ki že petdeset let drži skupaj ta prostor," so sporočili koprski Socialni demokrati.

Kolonizacijski načrti

Na odločitev poslancev so se odzvali tudi v Stranki slovenske Istre – Oljka. "Postopek, ki si ga je koprski župan Boris Popovič omislil, da bi poteptal referendumsko izraženo voljo Ankarančank in Ankarančanov, je slab izraz politične kulture v Sloveniji," je zapisal podpredsednik stranke Oljka Bruno Korasa.

Popovičeve "lovke" po navedbah Korase "segajo tako daleč, da je tudi pri sredinem ponovnem glasovanju v DZ vsaj delno uspel vplivati na izid, ki je voljo ljudstva ponovno povozil".

"Trhli argumenti", da bi ustanovitev občine Ankaran oškodovala nosilce pravic italijanske samoupravne narodne skupnosti ali celo razvoju in delovanju Luke Koper, so bili po ocenah stranke Oljka večinoma izmišljeni. Kot navajajo, bi se zgodilo lahko zgolj to, "da bi se minuli sumljivi posli med občino Koper in Luko Koper v času, ko jo je vodil dober Popovičev prijatelj Robert Časar iz Janševe SDS, lažje odkrivali". Vse poslance so zato v Oljki pozvali "k podrobni seznanitvi s Popovičevimi kolonializacijskimi načrti".

Predlog dveh ločenih zakonov

Skupina poslancev je pred nekaj meseci predlog za ustanovitev obeh občin vložila ponovno, a tokrat v obliki dveh ločenih zakonov, za vsako občino posebej. Ob sredini razpravi se je pokazalo, da imajo poslanci o ustanavljanju novih občin različna mnenja tudi znotraj poslanskih skupin. Del poslancev je opozarjal, da mora DZ spoštovati voljo prebivalcev ter da oba predloga izpolnjujeta zakonske pogoje.

Vlada in nekateri koalicijski poslanci so nasprotovali nadaljnjemu drobljenju občin, medtem ko je del poslancev SDS napovedal, da predlogov zaradi diskriminatornega postopka ne bo podprl.  Za ustanovitev občine Mirna je glasovalo 34 poslancev (proti 31), za ustanovitev občine Ankaran pa 29 poslancev in 40 proti. Za ustanovitev obeh občin so glasovali v LDS in SLS, proti so bili v DeSUS, v SD, SDS, Zaresu in SNS pa so bila mnenja različna.

Po predlogih zakonov bi se sicer občina Ankaran izločila iz sedanje Mestne občine Koper, občina Mirna pa iz obstoječe občine Trebnje. Občina Sveti Jurij pa bi se preimenovala v Sveti Jurij ob Ščavnici.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pre_mar@hotmail.com
28. 05. 2010 10.35
Mojega glasu pri tokratnih volitvah prav gotovo ne dobi več. Ni vse v šminki, Koper res zdaj super izgleda. Vendar ne gre pozabit, da so tudi marsikateri diktatorji v zgodovini naredili v štartu dosti za svoje države, gradili ceste, vodovod, ... vendar to ni spremenilo žalostnega dejstva, kaj so znotraj sami v sebi bili.
igog
27. 05. 2010 21.25
v Ljubljani mala Srbija v Kopru mala Crna gora Slovenčki pa naj piskajo in klečeplazijo za svojo občino
porka.malorka
27. 05. 2010 19.40
In kaj ostaja prebivalcem te občine. Ko demokracija ne deluje. Upor dragi moji samo upor. In v to bodo prisiljeni v terorizem
am_staff
27. 05. 2010 19.15
Popovič spet si jih žejne prepeljal čez vodo in obveljala je tvoja volja. Ljudje v tem sistemu so potrebni samo za to, da jih vsi poleg slabe zakonodaje nategujejo in njihove volje nihče ne spoštuje.
Tonček Balonček
27. 05. 2010 18.44
Občine Koper, Izola in Piran bi se morale združitri, razpisati plebiscit, izdati 570. številko Nove revije s prispevki Popovića in drugih mislecev ter s erazdružiti s Slovenijo, ki njih rauba in izkorišča. Hkratiu bi odpadel problem arbitražnega sporazuma, razen na Muri in Trdinovem vrhu! In at državica bi potem izposlovala prosti izhod v emdnarodne vode po zgledu Monaca!
pinek
27. 05. 2010 13.47
popovičeve lovke segajo tudi v državni zbor ker mož razume kako pri nas posluje korumpirana oblast; očitno prihaja čas za novega hitlerja ki bo to družbo resetiral nazaj na začetek
AlenkaNN
27. 05. 2010 12.59
sorry...napaka v zapisu....ZMANJKALO .....lp
AlenkaNN
27. 05. 2010 12.57
punca0827.05.2010, 11:540 po moje mu je zmanjako sogovornikov...kdo se bo pa prerekal z njim, ko skoz isto trobi... :))
punca08
27. 05. 2010 11.54
dons so pa vsi tiho o arbitraži.... jim je Janša povedal svoje, so pa rep stisnili med noge :))
Penzic
27. 05. 2010 11.27
Če bi se le pri reševanju brezposelnosti tako aktivirali in tako veselo vlagali zakone in iskali rešitve.........