Slovenija

Kaj, če niste dobili izračuna?

Ljubljana, 15. 10. 2010 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.S./Š.Z./STA
Komentarji
9

Če niste prejeli poskusnega izračuna vrednosti vaše nepremičnine, niste vpisani v register nepremičnin. Z okoljskega ministrstva so sporočili, da veliko napak lahko sporočite kar <a href = "http://e-prostor.gov.si/index.php?id=850" target="_blank">prek spleta</a>.

Blok
Blok FOTO: Mateja Klavs
Izpolnjen obrazec lahko lastnik pošlje na e-naslov obvescanje.gu@gov.si, po pošti na naslov Geodetska uprava Republike Slovenije, Zemljemerska 12, 1000 Ljubljana, PP 494 ali ga dostavi osebno na najbližjo geodetsko pisarno. Časa za to je več kot mesec dni, po spletu do 25. novembra, po pošti pa do najpozneje 29. novembra.

Pomanjkljivost v evidentiranju lastništva in v primeru, ko ni prejel obvestila, lahko lastniki od ponedeljka, 18. 10. 2010, javijo tudi na telefonsko številko 01 478 4800.

Lastništvo je možno urejati v vseh geodetskih pisarnah, ne glede na to, kje je lokacija nepremičnine in ne glede na to, kje je prebivališče lastnika.

Iztekel se je zadnji dan za pošiljanje poskusnih izračunov vrednosti nepremičnin, kar pomeni, da bi morali do večera izračune prejeti vsi lastniki nepremičnin. Z ministrstva za okolje in prostor so ob tem pojasnili, da tisti, ki obvestila niso prejeli, niso vpisani v register nepremičnin. Ti se lahko ali zglasijo v pisarnah geodetske uprave ali pa obrazce za pomanjkljivo urejeno lastništvo oziroma sporočanje določenih napak izpolnijo na spletni strani, s čimer se bodo tudi izognili vrstam in gneči v pisarnah.

Kot so zapisali na ministrstvu, je na spletni strani objavljen obrazec za sporočanje napak za primer, ko je lastništvo parcele ustrezno, lastništvo pa se ni preneslo s parcele na stavbo, ki je na tej parceli. Poleg tega je objavljen obrazec za primer, ko je nepremičnina vpisana v zemljiško knjigo, lastništvo v registru nepremičnin pa še ni urejeno. Prav tako je pripravljen obrazec za primer, ko ima lastnik pogodbo o lastništvu, lastništvo nepremičnine pa še ni vpisano v zemljiško knjigo, in obrazec za primer, ko je lastnik prejel obvestilo za nepremičnine, ki niso bile v njegovi lasti.

Ministrstvo lastnike še prosi, naj geodetski upravi posredujejo tudi pripombe na podatke in spremembe podatkov ter naj uredijo lastništvo svojih nepremičnin v registru nepremičnin. Najpomembneje je, da podatke o svojih nepremičninah uredijo do uporabe podatkov v davčne namene.

Geodetska uprava bo nato na podlagi vseh pripomb nato ocenila, ali je treba kakšno vrednostno cono spremeniti. Uradno bo vrednost nepremičninam sicer določena, potem ko bo vlada sprejela uredbo o določitvi modelov vrednotenja.

Kakšne so kazni?

Obvestila, ki so jih prejeli lastniki, se štejejo kot vprašalnik registra nepremičnin. Po zakonu o evidentiranju nepremičnin so kazni za lastnike, ki ne posredujejo manjkajočih podatkov ali posredujejo napačne podatke, za fizične osebe od 41 do 626 evrov, za pravne osebe od 423 do 2504 evre, za odgovorno osebo pravne osebe pa od 41 do 1669 evrov.

Davek najverjetneje šele leta 2012

Spomnimo, da je finančni minister Franc Križanič včeraj povedal, da bo pri uvedbi davka na nepremičnine najverjetneje prišlo do zamika in to predvsem zaradi zapletov pri zbiranju podatkov o nepremičninah. Številni lastniki nepremičnin so bili namreč nezadovoljni s podatki na informativnih izračunih vrednosti nepremičnin. Na geodetski upravi so tako dobili nekaj tisoč pripomb lastnikov, čeprav je pri projektu popisa nepremičnin delalo okoli 2000 oseb, stal pa je skoraj 11 milijonov evrov.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joze Dolar
19. 10. 2010 23.11
LOGIKA NI NEKAJ ZA NA KRUH NAMAZAT ,TE VAM MOČNO MANJKA ,ZATO POGLEJTE V SLOVAR ,DRAGI GEODETI IN OSTALI DACARJI .KAKO JE LAHKO PO ZDRAVI PAMETI PRI NAS NEK OBČAN LASTNIK ,ŠOLE ,TRANSFORMATORJA ,PA MOSTU ,PA ZGRADBE SLOVENSKEGA FBI ,PA OKOLSKEGA MINISTERSTVA .BUUUUTAAALEEE,NE PA NAPAKE .
aryan
16. 10. 2010 15.05
Mislim no pa čudež da še sploh kej laufa u tej državi... S tem izračunom so si fajno jamo skopal ps: z veseljem jo bom zasipaval hehehe
M-teorija
16. 10. 2010 12.37
Tonček Balonček15.10.2010, 18:06 Po uvedbi vseh davkov, se ni za bati, da bi kdo moral plačevati davek "na sproščenost".
hrcekmuri
16. 10. 2010 10.43
SEDAJ MI JE ŠELE JASNO ZAKAJ GOVORIJO VSI TAKŠNE ČUDNE ŠTEVILKE.PREJEJ SEM OBVESTILO O KNJIGOVODSKEM STANJU DOLG 0,15EU DDV 4,19 EU
stane@jesenice.net
16. 10. 2010 10.05
kam pa naj se jaz pritožim na IZRAČUN....imam namreč iz leta 2002 OCENJENO VREDNOST STANOVANJA SODNEGA CENILCA...(zaradi ločitve in plačila bivši partnerici) na 7.300.000 tolarjev kar bi bilo sedaj okoli 30.500 €, pa sem sedaj po osmih letih dobil od Geodetske uprave, da je isto stanovanje (samo, da je 8 let starejše) kar naenkrat vredno celih 80.000 €...le kako in kdo je to sedaj izračunal, kajti zdelo se bi mi smiselno, da stavovanje z leti izgublja vrednost ne pa pridobiva, posebno v teh časih, ko je trg nepremičnin tako zasičen z neprodanimi stanovanji...
odbogaposlan
15. 10. 2010 18.08
za fizične osebe od 41 do 626 evrov, za pravne osebe od 423 do 2504 evre, za odgovorno osebo pravne osebe pa od 41 do 1669 evrov.!!! koliko bo pa Bavči plaču, pa Hilda, ki so uničli 2 veliki firmi?
Tonček Balonček
15. 10. 2010 18.06
Popolnoma brezzvezni projekt. Pa saj smo davke plačevali že do sedaj in kot sem izračunal, so razlike nepomembne, spominjajo me na tista vraćila preplačane el. energije. Gre pač za dvojno obdavčevanje, po etj logiki bi lahko plačevali davke za vse, kar smo nekoč že kupili in imamo! Na bormašine, macole, karjole, sadno drevje, smreke, pručke, vrtne garniture, škropilnice in še kaj, davka prosto bi bilo samo tisto, česar ni več, se pravi turizem, gostilne in podobno. Ali ap bi uvedli še davek na spomine in vtise! Pa davek an dobro počutje recimo! Na sproščenost? A bo kak tovrsten popis?
odbogaposlan
15. 10. 2010 17.53
prav leta 2012 bodo uvedli ta davek na nepremičnine, enako kot janša pred volitvami vinjete!
selector
15. 10. 2010 16.09
"Najpomembneje je, da podatke o svojih nepremičninah uredijo do uporabe podatkov v davčne namene." Da bom dvaX plačal davek. Najprej da sem bajto zgradil pa vsak cegelj, pol pa da jo še imam. Dejte še davek na zrak... jao