Slovenija

Začetek zbiranja podpisov

Ljubljana, 20. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na uradih po Sloveniji so pričeli z zbiranjem podpisov v podporo dvema referendumoma, referendumu o zakonu o sistemu plač v javnem sektorju ter referendumu o zakonu o invalidskih organizacijah.

Od jutri bodo na istih okencih pobirali še podpise za razpis referenduma o začasni prepovedi prodaje bank.

V nekaterih uradih so, kot to zahteva postopek, odprli posebna okenca, kjer lahko svoj podpis za referendum oddate brez odvečnega čakanja v vrsti. Podpise sicer pobirajo tudi na ostalih izpostavah, vendar tam posebnih okenc za to ni.

Predlagatelji referenduma o zakonu o sistemu plač morajo 40.000 podpisov zbrati do 18. junija, predlagatelji referenduma o zakonu o invalidskih organizacijah pa do 3. julija. Podpise v podporo referendumu o prodaji bank bodo zbirali od jutri do 19. junija.

Policijski sindikat bo v omenjeni pobudi podprl Sindikat vzgoje, izobraževanja in znanosti
Policijski sindikat bo v omenjeni pobudi podprl Sindikat vzgoje, izobraževanja in znanosti FOTO: POP TV

Za referendum o plačah v javnem sektorju

Predlagano referendumsko vprašanje v zvezi z zakonom o plačah v javnem sektorju se bo glasilo: "Ali ste zato, da se uveljavi zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki je bil dokončno sprejet v DZ 7. maja 2002?".

Policijski sindikat Slovenije je pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma o zakonu skupaj z več kot 4000 podpisi predsedniku DZ izročil minuli torek. Plačni zakon je bil sicer že sprejet na izrednem zasedanju državnega zbora 26. aprila. Potem ko je državni svet 3. maja izglasoval odložilni veto, so poslanke in poslanci o zakonu glasovali vnovič 7. maja in ga sprejeli z veliko večino glasov. Sprejetju zakona pa so nasprotovali nekateri sindikati v javnem sektorju, poleg Policijski sindikat Slovenije tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja in znanosti, saj naj bi bil neustrezen, v strokovnem smislu pa slab.

Za referendum o zakonu o invalidskih organizacijah

Pobudniki ne marajo zastarelih kriterijev določanja invalidnosti
Pobudniki ne marajo zastarelih kriterijev določanja invalidnosti FOTO: Dare Čekeliš

Predstavniki Društva za teorijo in kulturo hendikepa pa so predsedniku DZ pobudo, podprto z okrog 2000 podpisi za razpis referenduma o predlogu zakona o invalidskih organizacijah, predali v sredo. Pobudnike moti predvsem stara težnja v omenjenem predlogu zakona, da bi se tradicionalne invalidske organizacije definirale na podlagi medicinske diagnoze oziroma invalidov z enako vrsto invalidnosti.

Referendumsko vprašanje v zvezi s tem vprašanjem pa se bo glasilo: "Ali naj se s predlaganim zakonom o invalidskih organizacijah uredi vprašanje reprezentativnosti invalidskih organizacij drugače, kot je predlagano, in sicer tako, da se pri določitvi reprezentativnosti invalidskih organizacij ne upoštevata naslednja kriterija: enaka vrsta invalidnosti in družbeni status?".

SORODNI ČLANKI