Slovenija

Začetek priprav

Ljubljana, 22. 12. 2005 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začeli so teči roki za opravila, ki so potrebna za izvedbo referendumov za ustanovitev občin.

Referendumi o novih občinah bodo potekali 29. januarja
Referendumi o novih občinah bodo potekali 29. januarja FOTO: POP TV

Začeli so teči roki za opravila, ki so potrebna za izvedbo referendumov za ustanovitev občin ter za določitev oziroma spremembo njihovih območij, ki bodo v nedeljo, 29. januarja. Republiška volilna komisija (RVK) bo v torek na korespondenčni seji sprejela navodilo posebnim volilnim komisijam referendumskih območij v zvezi z izvedbo referendumov, dokončno pa bo potrdila tudi njihovo sestavo.

Prva naloga volilnih komisij bo določitev volišč in območij volišč ter naročilo volilnih imenikov, kar bo moralo biti opravljeno do 31. decembra. Na referendumu bodo imeli pravico glasovati volivci, ki bodo do vključno 29. januarja dopolnili 18 let, volilna pravica pa ni vezana na slovensko državljanstvo, ampak na stalno prebivališče na referendumskem območju, je pojasnil tajnik RVK Marko Golobič.

V skladu z zakonodajo bo mogoče glasovati tudi po pošti, na domu, predčasno pa na sedežih volilnih komisij referendumskih območij. Sedeži bodo v glavnem na upravnih enotah, posamezna volišča pa tudi na sedežih občin. Tokrat pa ne bo mogoče glasovati iz tujine, ker ne gre za referendum, ki bi obsegal celotno območje države, je še pojasnil Golobič.

Tisti volivci, ki se v nedeljo, 29. januarja, ne bodo mogli zglasiti na volišču, bodo lahko torej svoj glas oddali na predčasnem glasovanju, ki bo potekalo od torka, 24. januarja, do četrtka, 26. januarja, in sicer od 9. do 17. ure.

Če pa jim prihod na volišče preprečuje bolezen, jim zakon omogoča glasovanje na domu, vendar morajo svojo željo sporočiti najpozneje tri dni pred dnem glasovanja, vključno do 26. januarja. Še nekoliko prej, sedem dni pred glasovanjem oziroma 22. januarja, se izteče rok, do katerega lahko zahtevo za glasovanje po pošti vložijo volivci, ki bodo na dan glasovanja na zdravljenju v bolnišnici, v zdravilišču, zaporu, priporu ali v domu za ostarele občane.