Slovenija

Začetek popisa poln zapletov

Ljubljana, 01. 12. 2006 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Informacijska pooblaščenka bo vložila zahtevo za presojo ustavnosti zakona o evidentiranju nepremičnin.

Lastniki morajo vnaprej pripraviti podatke o neto tlorisni in uporabni površini prostorov
Lastniki morajo vnaprej pripraviti podatke o neto tlorisni in uporabni površini prostorov FOTO: POP TV

Začel se je popis nepremičnin, ki je že pred začetkom povzročil kar nekaj razburjenja. Predvsem zato, ker naj bi vplival tudi na davke, ki jih bomo plačevali. Popisovalci, ki bodo v naslednjih petih mesecih hodili po Sloveniji, bodo zato najverjetneje naleteli na manj prijazen sprejem kot bi sicer.

Začel se je popis nepremičnin

Popisovalci, ki se bodo identificirali s posebnimi izkaznicami, bodo lastnike nepremičnin obiskovali med tednom od 8.30 do 14.30 ter od 16.30 do 20.30 ure. Med vikendom bodo popisovali od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure, med prazniki pa popisa ne bodo izvajali.

Če se bodo popisovalci z lastniki nepremičnin dogovorili za kasnejši obisk, bo popisovanje potekalo tudi izven omenjenih terminov.

Geodetska uprava RS je 1. decembra začela s terenskim popisom nepremičnin, ki bo trajal do konca aprila prihodnje leto. Geodetska uprava, ki je gospodinjstvom poslala informativno brošuro z navodili, lastnike poziva, naj vnaprej pripravijo med drugim podatke o neto tlorisni in uporabni površini prostorov, poleg tega pa morajo biti vsa stanovanja in poslovni prostori v večstanovanjskih stavbah in stavbah, ki imajo več poslovnih prostorov, ob vhodnih vratih označeni z ustrezno nalepko.

Popisovalci, ki bodo v naslednjih petih mesecih hodili po Sloveniji, bodo kot kaže naleteli na manj prijazen sprejem kot bi sicer
Popisovalci, ki bodo v naslednjih petih mesecih hodili po Sloveniji, bodo kot kaže naleteli na manj prijazen sprejem kot bi sicer FOTO: POP TV

Če ob obisku lastnika ne bo doma, mu bo popisovalec pustil obvestilo in telefonsko številko. Če lastnika tudi ob drugem, dogovorjenem času ne bo doma, bo začel teči 15-dnevni rok, v katerem bo moral lastnik nepremičnino popisati sam. Podatke lahko posreduje tudi uporabnik ali kdo drug, vendar mora imeti podatke o lastniku.

Med podatki, ki jih morajo lastniki stavb vnaprej pripraviti, so poleg neto tlorisne (površina vseh prostorov v stavbi oz. delu stavbe) in uporabne površine (površina uporabnih prostorov višine do 1,6 metra) še podatki o letu izgradnje stavbe, obnove strehe, fasade, oken in inštalacij, materialu nosilne konstrukcije, vrsti ogrevanja in o prisotnosti priključkov (kanalizacijskih, plinovodnih).

Z današnjim dnem je začela veljati posebna brezplačna telefonska številka 080 21 66, vprašanja pa je mogoče poslati tudi po elektronski pošti na naslov vprasanja@popis-nepremicnin.si. Informacije so na voljo tudi na spletni strani www.popis-nepremicnin.si.

Lastniki se lahko odločijo tudi, da bodo nepremičnino sami popisali. Obrazec s prednatisnjenimi podatki bodo lahko dobili pri popisovalcu ali na pristojni geodetski upravi. Pomagajo si lahko tudi s podatke, ki so o določeni nepremičnini že zbrani v javnih evidencah, in sicer v t.i. vpogledovalniku na spletni strani popisa. Za lastnike, ki imajo poleg npr. hiše, kjer stalno prebivajo, še kakšno drugo nepremičnino (npr. vikend) bodo prednatisnjen obrazec tudi za druge nepremičnine dobili na stalni naslov.

Pirc Musar: Ni opredeljen namen zbiranja podatkov

Pirc Musarjeva se sprašuje zakaj mora biti tako obsežen register podatkov javen
Pirc Musarjeva se sprašuje zakaj mora biti tako obsežen register podatkov javen FOTO: POP TV

Informacijska pooblaščenka bo na ustavno sodišče vložila zahtevo za presojo ustavnosti zakona o evidentiranju nepremičnin. "Kolegij je na četrtkovi seji odločil, da spišemo zahtevo," je povedala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. V pobudi za presojo ustavnosti se bodo osredotočili predvsem na to, da v zakonu ni opredeljen namen zbiranja podatkov, zanima pa jih tudi, zakaj mora biti tako obsežen, zbiren register javen.

"Na skupnem kolegiju vseh pravnikov in državnih nadzornikov je bila sprejeta skupna odločitev, da se gre v ustavno zahtevo," je povedala Pirc Musarjeva. Dodala je, da bodo pri pisanju ustavne pobude pohiteli, kdaj jo bodo vložili na ustavno sodišče, pa še ne vedo. Pričakuje, da v roku desetih dni.

Naša osnovna dolžnost je varovati zasebnost, kar moramo storiti ne glede na vse. Tukaj pa gre zadeva malo čez rob. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar

Hkrati je zanikala, da bi informacijski pooblaščenec sodeloval pri sprejemu zakona o evidentiranju nepremičnin kot varuh informacijske zasebnosti. "Geodetska uprava je takratnega pooblaščenca za dostop do informacij javnega značaja kot pravnega predhodnika informacijskega pooblaščenca seznanila le s tremi členi predloga zakona o evidentiranju nepremičnin, ki so se nanašali na dostop do informacij javnega značaja in ponovno uporabo informacij, ne pa z vsemi ostalimi določbami zakona, ki se nanašajo na varstvo osebnih podatkov," je zapisala Pirc Musarjeva.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

donhuan34@email.si
04. 12. 2006 23.39
Vtikati nos oziroma ugotavljati kako ima kdo opremljeno,iz česa in nazadnje kako narejeno hišo, je nespametna poteza.Je žalost in sramota obenem za Slovence; posebno za tiste, ki so s trdim in krvavim delom prišli do svojega ognjišča! In kaj bo sledilo zatem? Manj "jela" za siromake,raj na Zemllji za bogate!
iztokhoh@hotmail.com
04. 12. 2006 10.38
Nič komplicirat, pebi. Iz prve roke vem, da pod razne obnove streh, oken, razna parkirišča, ipd. enostavno odgovarjajte z "NE". Na ta način se boste izognili višjemu davku, preverjeti pa tako ali tako nihče ne more.
whereareweheadedto
04. 12. 2006 07.54
Res bo zanimivo videti, kako bodo ti podatki uporabljeni. Najverjetneje bod klime, obnovljena okna, zamenjana vrata in "lepe" rolete vplivale na višino davka. Odlično, država. Čestitam! Ampak le, če bodo ti podatki uporabljeni tudi za cenitev nepremičnin in bodo posredno v končni fazi pripomogli k temu, da bodo ljudje lažje prišli do stanovanja (zaradi nadzora cen ter obdavčitve prodajalca). AMPAK: to se ne bo zgodilo, tako da bi ta denar morali bolje porabiti, pa obdavčiti pavšalno po kvadraturi. S preostankom pa rešili nekaj sto socialnih problemov.
tuxs@mail386.com
04. 12. 2006 07.34
Obnova oken? Haloooo! Pri nas smo jih zamenjali, obnavljali smo stare ko smo jih morali barvati! Mislim kakšni strokovnjaki so sestavljali ta vprašalnik, pojma nimajo o slovenskem jeziku? Naj pogleda kdo v SSKJ pod obnoviti in pod zamenjati, pa boste videli razliko. Register prebivalstva? Popis prebivalstva je že bil. Kaj pa varstvo osebnih podatkov???
peter.repovz@skavt.net
01. 12. 2006 22.44
Zanima me, če bodo popisali prav vsem, tudi tistim, ki so gradili na tuji zemlji in večinoma za podarjen denar.
h4xk0
01. 12. 2006 20.13
Enzo: Če še nisi pregledal obrazca ti predlagam, da si ga ogledaš. Na drugi strani obrazca za popis stanovanja je pod točko 23. vprašanje "Ali je klima v stanovanju?". Preden druge obtožuješ "nevednosti" priporočam, da se najprej prepričaš o tem.
Enzo
01. 12. 2006 19.59
Drago, Drago, pa saj nisi zdravnik, da ne veš kaj je glavni material, ki je bil vgrajen v hišo v kateri živiš. Če ne veš si zdravnik, pravnik in vprašaj sosedo. Ona bo vedela.
Enzo
01. 12. 2006 19.54
Nevedneži... Kje pa se zahteva odgovor, če imam klimo v stanovanju? Preglejte prvo vprašalnik, pa potem komentirajte. Kar žalosten sem, ko vidim med kakimi ljudmi živim.
h4xk0
01. 12. 2006 19.34
Vse podatke o kvadraturi stanovanj/hiš in ostalih stavb bi naša potratna država že morala imeti. Za vsako gradnjo je potrebno imeti načrt in nato gradbeno dovoljenje, ki ga izda kdo - država seveda. Kaj se države tiče kako imam jaz opremljeno svoje stanovanje/hišo, kdaj oz., če sem obnavljal okna, inštalacije, če imam morda klimo? Glede na včerajšnja trenja, naj bi bil ta "Davek" nadomestilo za zemljiški prispevek v kar resno dvomim.
drago.anzur@volja.net
01. 12. 2006 09.48
popisi hiš in stanovanj so se vršili pred dvema letoma ( žalec ) kje so podatki? Z drugim denarjem razpolagati je lahko.Nadalje sprašujem strokovnjake, kako naj ljudje, lastniki hiš, katere niso sami gradili, nimajo načrtov, niso gradbinci, kako bodo vedeli iz kakšnega materiala so grajeni zidovi, nosilne plošče, fasada in podobno? Bodo morali najeti strokovne osebe in jih plačati?Slovenci res požremo vse kar nam vržejo: