Slovenija

Erjavec korak bližje vladi

Ljubljana, 13. 10. 2008 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po srečanju z Borutom Pahorjem je predsednik DeSUS dejal, da bi lahko koalicijsko pogodbo podpisali že v začetku drugega tedna.

Karl Erjavec in Borut Pahor sta si vse bližje.
Karl Erjavec in Borut Pahor sta si vse bližje. FOTO: POP TV
Pahor in Erjavec sta se dogovorila, da bo SD podprla kandidaturo Vasje Klavore za podpredsednika DZ.

Karl Erjavec se je danes srečal z najverjetnejšim mandaterjem Borutom Pahorjem. Po sestanku je dejal, da jih sicer čaka še precej pogajanj, vendar da so korak bližje k oblikovanju vladne koalicije, kot so bili nazadnje. Največ nejasnosti je seveda na kadrovskem področju, vendar naj bi se o tem še usklajevali. Tudi o tem, ali bo Karl Erjavec še naprej vodil obrambno ministrstvo. Prvak DeSUS je sicer ponovil, da si v njegovi stranki želijo eno ministrstvo več kot najmanjša koalicijska stranka.

SD bo sicer z morebitnimi koalicijskim partnerji poskušala vsebinsko in kadrovsko pripeljati predlog koalicijske pogodbe do konca v nedeljo zvečer, je dejal predsednik SD Borut Pahor. Po njegovih besedah gre za izjemno ambiciozen načrt, ker ta teden začenjajo tudi neformalne pogovore o kadrovskih vprašanjih.

Pahor je po usklajevanju z LDS pojasnil, da so v LDS dali predlog 37 strani dopolnitev in pripomb na osnutek koalicijske pogodbe. Ob tem je ocenil, da razlike niso nepremostljive in da lahko osnutek koalicijske pogodbe skupaj z njihovimi predlogi za dopolnitev ali konkretizacijo tega besedila predstavlja razlike, ki so premostljive. Kot je dejal, se nadejajo uspešnega zaključka teh pogajanj.

"Morda se na prvi pogled sliši veliko, da smo poslali toliko pripomb, vendar smo pri svojem delu vzeli za osnovo osnutek pogodbe, ki ga je pripravila SD, in smo iz tega izhajali samo z določenimi dopolnili in konkretnimi rešitvami oziroma nadgradnjami," je pojasnila predsednica LDS Katarina Kresal, ki meni, da je bil današnji sestanek zelo koristen in konkreten. Že na prvi pogled so po njenih besedah ugotovili, da predlogi LDS niso taki, da bi se bistveno razhajali od tega, kakšna je "naša strategija razvoja Slovenije". Kot je pojasnila, so si zadali ambiciozen načrt, da se v naslednjih štirih dneh sestanejo strokovnjaki posameznih strank, da uskladijo posamezne večje sklope pogodbe in da ugotovijo, "kaj so male razlike, ki še potrebujejo večjo razpravo". O tem bodo po besedah Kresalove razpravljali konec tedna.

Borut Pahor in Katarina Kresal. Prvi upa na uspešnost zaključka pogajanj, Kresalova pa je današnji sestanek ocenila za zelo koristnega.
Borut Pahor in Katarina Kresal. Prvi upa na uspešnost zaključka pogajanj, Kresalova pa je današnji sestanek ocenila za zelo koristnega. FOTO: Dare Čekeliš
Nevladne organizacije (NVO) pozivajo stranke bodoče koalicije, naj v koalicijsko pogodbo zapišejo zavezo o prizadevanjih za dobre pogoje za delovanje nevladnih organizacij in naj sistemsko uredijo razmerja med vlado in NVO. Poziv naj bi podpisalo že več kot sto nevladnih organizacij.

Po Pahorjevem mnenju gre za izredno ambiciozen načrt, ki bo zahteval polno angažiranje vseh strank, zlasti njihovih pooblaščenih predstavnikov pri osnutku koalicijske pogodbe in seveda predsednikov strank, ko bo šlo za usklajevanje kadrovskega dela te pogodbe. "Mislim, da smo sposobni servisirati potrebo časa in Slovenije, da v relativno zahtevnem in kratkem času dorečemo predlog vsebinskih in kadrovskih rešitev ter pohitimo, da v razumnem času DZ odloči, ali bo Slovenija dobila novo vlado, če mi bo predsednik republike zaupal mandat za njeno sestavo in bom prešel prvo oviro, to je odločanje o zaupnici v DZ," je pojasnil prvak SD.

Kot je razkril, sicer že ima zamisel o razdelitvi ministrstev, vendar se bo o njej pogovoril s predsedniki morebitnih koalicijskih strank. "Moja želja je še vedno, da postavim kompetentnost ljudi, ki bodo zasedli posamezne položaje, če bom seveda dobil mandat za to, pred samo logično matematiko, ki izhaja iz proporca sedežev v DZ," je dejal. Po njegovem mnenju je to sicer neka osnova, vendar pa to ni logika, ki bi zadržala njegova prizadevanja, da pridejo do najbolj kakovostnih kadrovskih rešitev. Ne glede na to, da je vlada politična institucija in zahteva kompromise, bo Pahor, kot je dejal, poskušal po svojih najboljših močeh priti do predloga ekipe, "ki bo zaradi zahtevnosti časa s svojo avtoriteto in znanjem izpolnjevala pričakovanja javnosti, da gre Slovenija skozi ta zahteven čas na najboljši možen način".

Skupni sestanek v nedeljo

V nedeljo naj bi po Pahorjevih besedah vse stranke, ki bodo potencialno sestavljale koalicijo, sedle skupaj in se dogovorile tako o vsebinskem kot kadrovskem delu koalicijske pogodbe. Pooblaščenci strank in morda tudi predsedniki bodo v prihodnjih štirih dneh iskali kompromise glede glavnih stremljenj vlade v naslednjih štirih letih. "Moja naloga pa je, da s predsedniki strank tudi brez navzočnosti javnosti poskušam dogovoriti predlog sestave vlade, ki bo primerna času, ki je pred nami," je dejal Pahor. To bo poskušal storiti v drugi polovici tedna. "Zame je pomembno, da nobena od strank, ki želi sodelovati v pogajanjih glede koalicije, ne postavlja pogojev, ne vsebinskih, ne kadrovskih, ne političnih," je poudaril. Kot je dodal, se zaveda vseh težav, ki bodo pred njimi, ampak meni, da jih bodo preskočili in da bo DZ dobil predlog kandidatne liste in koalicijske pogodbe predse, ko bo odločal o zaupnici vladi, s katero bo večina v DZ zadovoljna in bodo izpolnjena tudi vsaj v prvem koraku pričakovanja ljudi, ki so jim dali mandat za to.

Kresalova pa je pojasnila, da konkretnih izjav o tem, kako si predstavljajo delitev vlade, še niso dajali, ker do tega trenutka še niso prišli. "S tem tednom nastopa trenutek, ko začenjamo tudi neformalna pogajanja glede sestave vlade in tukaj bomo upoštevali željo vseh, da sestavimo kar se da kompetentno vlado." Koalicijsko pogodbo so v LDS po besedah predsednice pogledali celostno, tako da so dali predlog za dopolnila praktično na vseh področjih. "Vodenje države jemljemo zelo resno in si želimo, da bi bila ta vlada uspešna in da bi se po štirih letih to poznalo tudi pri uspešnosti in standardu življenja v državi," je dejala Kresalova. Ne glede na to, da v LDS vedo, da pri vseh ministrstvih ne bodo mogli sodelovati, pa so jih želeli zaznamovati vsaj s svojo vsebino, je pojasnila. "Naše preference glede vsebine in ljudi, ki bi jih želeli imeti v vladi, pa bomo najprej povedali bodočemu mandatarju," je še dejala predsednica LDS.

KOMENTARJI (356)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manjakranjc@hotmail.com
14. 10. 2008 11.39
Torej nič novega, le frakcijski boji znotraj socialistične zveze \"združenega listja\".
albertinum@excite.com
14. 10. 2008 11.33
Sestava 2004-2008 (v odhodu): Mafijski orkester dirigent: Janez Janšek truba (žalostna): Bajukov Drejc baletni plesalec: Zmagec Oplemeniteni koreografija: Franc, Kardinal Rode finance: davkoplačevalci, slovenski
KLIPAN71
14. 10. 2008 09.09
Košir, počasi bi pa lahko že nehal sanjat in se sprijaznil z realnostjo.
RADO62
14. 10. 2008 09.08
Erjavec je novi mandatar !!!
kosir_maks
14. 10. 2008 08.42
Stavim da JJ ponuja več Desusu kot Pahor !! Tako da je možno da Pahor sploh ne bo sestavil koalicije , ampak JJ s strankami SDS, SLS, SNS, DESUS, in poslanec madžarske skupnosti , to bodo levaki gledal kot zabodeni voli !!!!!!
Madkupe
14. 10. 2008 08.41
res je žalostno da ima v tej državi edini jajca Erjavec Kresalova pa se vede kot bi na volitvah najmanj zmagala ne pa zbrala dobrih pet %
gospakatja
14. 10. 2008 08.34
kdaj pa je vasja klavora izstopil iz desusa in postal socialni demokrat?
SPICELJ
14. 10. 2008 02.26
partizan....ne se razburjat,ste pač pušnl... je pa res tudi,da smo tolkli revščino pod Janšo..... upam,da nas taki lu*erji ne bodo nikoli več vodili..
partizan71
14. 10. 2008 02.14
zdej rabjo pa klovna!
partizan71
14. 10. 2008 02.11
Si dajes duska za pirovo zmago, ze spomladi bo zaskripalo! SDS je pa dobil vec glasov kot leta 2004, le Rdeci Orkester se je zdruzil , da pride nazaj na oblast. Zakaj pa noben od teh pe**etov koritniskih ni nihce podpiral Pahorja pred stirimi leti? Se se spomnem kako zavzeto je tisti brko Stanovnikov odgovoril koga bo volil na volitvah l 2004. Nasega Toncka, je rekel. No tokrat je spet volil Toncka. Sej ga je on gor postavu. Taka lopovscina, brez primere! Mafijski orkester dirigent: Mican Kucan truba: Zokan Jankovic baletni plesalec: Borci Pahor koreografija: Toncek Ropov
SPICELJ
14. 10. 2008 01.59
Če bi JANCA dobro delal in bi ljudje dobro živeli,b ga sigurno ponovno izbrali,tako pa je hudo poražen povesil nos,njegovi pomagači pa bodo počasi doživeli usodo NSI.
partizan71
14. 10. 2008 01.58
Ne daj se Kahl, te imajo za klovna in drugo klaso!
partizan71
14. 10. 2008 01.54
zanimivo spicelj kdo je zate prodajalec megle bi prej rekel da Rdeci trio ze vec kot 12 let uspesno prodaja meglo in pihajo na duso s kaksnimi socialnimi parolami. Ne vidim moznosti da bi SD lahko bil kaj drugacen kot LDS, kjer clane in predvsem vodstvo vidis da so se v teh letih dobro situirali. Pa ne nakladaj nekaj kaj pa je Janca vse naredu. Be*ak!
SPICELJ
14. 10. 2008 01.19
RADO....misli,da je napočil čas,da se tudi ti preliješ v kako rdečo stranko,pa tudi če so kosti od tvojih med tistimi,ki jih je JANCA stalno premetaval....
SPICELJ
14. 10. 2008 01.16
Pahor bo vladal naslednjih 12 let,za JANCA bodo edino še slišali,če bo pregonu Urško ,tako kot njegov kolega iz TV slovenija,naslednje voliltve pa bodo usodne tudi za prodajalca megle ZMAGECA......
RADO62
14. 10. 2008 01.12
SPICELJ... Je res da je zastopal ta rdeče ampak ga je volu marsikateri desni volilec, ki ima Peterleta poln kufer. Poceni zdravil še ne rabimo, ker bo kratek mandat tovariša Pahorja. Upam da se zavedaš dejstva, da se zgolj za kratek čas lahko veselite, ker vas bo kmalu odneslo po celi črti.....
RADO62
14. 10. 2008 00.53
Ja z pocenitvijo zdravili se je Pahor že takoj izkazal. Še pred sestavo nove vlade... hmm
RADO62
14. 10. 2008 00.52
SPICELJ.. mislim da bi proti Turku zvisel, ker ni dovolj nevtralen za predsednika. Turk daja ljudem vtis, da ni pristranski predsednik, česar pa Kučan ne zmore....
SPICELJ
14. 10. 2008 00.49
Nova vlada je uvedla prvi ukrep in pocenila zdravila.... to je v času,ko se je povpraševanje po njih močno povečalo zelo lepo darilo.......
SPICELJ
14. 10. 2008 00.46
Milan je pa ja đek,še po tolkih letih ilegale ima tamko moč nagovoriti ljudstvo..... ta bi sigurno dobil v prvem krogu....