Slovenija

Začetek Mesta žensk

Ljubljana, 07. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z instalacijo Irene Pivk in Braneta Zormana na ploščadi Ajdovščina in z otvoritvijo treh razstav v Mednarodnem grafičnem likovnem centru se je v Ljubljani začel 8. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk.

Arhitektka in scenografka Irena Pivka ter eden pionirjev glasbene tehno scene Brane Zorman se v Coni B ukvarjata z anomalijami v urbanih odnosih in se osredotočata na migracijske tokove in prostor, v katerem sobivajo ljudje z nasprotnih strani geopolitične ločnice. Avtorja sta se že lani s Cono A predstavila v ljubljanskem Spomeniškovarstvenem centru. Tedaj sta v obliki videa, zvočnega zapisa in barvnih fotomontaž povezala podobo hrupnega urbanega okolja in zgodbo naključnega posameznika, ki se je spajal z mimoidočimi in izginjal vanje.

Na treh žanrsko različnih razstavah v MGLC se bo predstavila mednarodna zasedba avtoric. Na razstavi Dekliška ježa, nastali po izboru v Pragi delujoče slovenske fotografinje Aleksandre Vajd, diplomantke praške FAMU, bodo izstopale fotografinje iz praškega okolja, predvsem iz FAMU. Razstava Evropa, stranski pogledi bo ponudila izbor instalacij, video del in filmov avtoric, ki jim je skupno, da v svojih prispevkih neposredno ali prikrito, ironično ali resnobno izzivajo konstrukt Evrope kot geopolitične regije s skupno kulturno zgodovino, identiteto in vrednotami. Na razstavi Strip kot intimno pričevanje, ki jo je zasnoval kustos Igor Prassel iz uredništva revije Stripburger, pa se bodo predstavile Anke Feuchtenberger (Nemčija), Caroline Sury (Francija) in Dominique Goblet (Belgija), po Prasselovem mnenju najuspešnejše evropske avtorice stripa.

Festival prireja istoimensko društvo za promocijo žensk v kulturi v soprodukciji s Cankarjevim domom (CD). V nizu prireditev v CD, KUD France Prešeren, Kinoteki, Plesnem teatru Ljubljana, galeriji Kapelica, klubu K4 in Menzi pri koritu bo do 18. oktobra predstavljenih več umetniških dosežkov ustvarjalk s področja plesa, gledališča, filma, stripa, likovne umetnosti in glasbe iz Slovenije in evropskih držav.

Festivalsko dogajanje bodo spremljale predstavitve knjig, stripovska delavnica, pogovori z umetnicami in simpozij, ironično poimenovan Mesto žensk - evropski vrh, na katerem bodo strokovnjakinje Saskia Sassen, Avtar Brah, Tatjana Perič in Milica G. Antič raziskale povezave med spolnim, kulturnim in etničnim izločanjem v Evropi. Simpozij je nastal v sodelovanju z Mirovnim inštitutom in bo na sporedu v nedeljo, 13. oktobra, ob 14. uri.

Osma izdaja Mesta žensk se tematsko osredotoča na margine Evrope. Več kot 40 avtoric iz 20 držav bo predstavilo umetniška iskanja, ki po mnenju selektorjev Sabine Potočki, Bettine Knaup in Koena van Daeleja ponuja bogastvo vidikov, idej, sugestij in komentarjev. Festival je posebej posvečen nedavno preminuli Žarani Papič, pomembni figuri feminizma v nekdanji Jugoslaviji, ki se je odločno upirala vsakršnemu nasilju.