Slovenija

Začetek male mature

Ljubljana, 04. 05. 2007 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za učence 6. in 9. razreda se začenja nacionalno preverjanje znanja. Oboji bodo najprej preverili znanje materinščine.

Osnovnošolci bodo danes preverili znanje materinščine
Osnovnošolci bodo danes preverili znanje materinščine FOTO: POP TV

Čeprav so se osnovnošolci komajda vrnili s prvomajskih počitnic, jih že čakajo nove obveznosti. Za učence 6. in 9. razreda se bo namreč danes začelo nacionalno preverjanje znanja (NPZ), ki je ob koncu drugega triletja prostovoljno, ob koncu zadnje triade pa obvezno. Oboji bodo najprej preverili znanje materinščine.

Ob koncu druge triade lahko učenci preverjajo znanje iz maternega jezika (slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine na narodnostno mešanih območjih), matematike in tujega jezika. Za učence 9. razreda pa so t.i. eksterci obvezni, opravljajo jih iz maternega jezika, matematike in tretjega predmeta.

Tretji predmet določi minister tako, da v septembru izmed obveznih predmetov 8. in 9. razreda izbere največ štiri predmete, v mesecu marcu pa nato določi, katerega od teh bodo učenci pisali na posamezni osnovni šoli. V letošnjem šolskem letu je izbral kemijo, fiziko, zgodovino in tuji jezik.

Po šolskem koledarju se bo zunanje ocenjevanje znanja nadaljevalo 7. maja iz tretjega predmeta za 9. razred, 8. maja iz matematike tako v 6. kot 9. razredu ter 9. maja iz tujega jezika za 6. razred. Učence bodo z dosežki seznanili 25. maja.

Rezultati preizkusa so sicer po spremembi zakona o osnovni šoli leta 2005 zgolj povratna informacija o znanju učencev in ne več merilo za vpis v srednjo šolo.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.