Slovenija

Začenja se županov sedmeroboj!

Ljubljana, 12. 12. 2007 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na razpis za investicijo in gradnjo stadiona, dvorane in trgovskega središča v Stožicah se je prijavilo sedem podjetij in konzorcijev.

Županov sedmeroboj za izbor investitorja ter javnega in zasebnega poslovnega partnerja pri gradnji stadiona, dvorane in trgovskega središča v Stožicah se torej začenja zares. V sredo opoldne se je namreč končal javni razpis mestne občine Ljubljana za investitorja in poslovnega partnerja gradnje novega stadiona, večnamenske dvorane in trgovskega središča.

Ljubljanski župan Zoran Janković naj bi z izbranim investitorjem in poslovnim partnerjem gromozanski projekt v Stožicah končal do konca leta 2010.
Ljubljanski župan Zoran Janković naj bi z izbranim investitorjem in poslovnim partnerjem gromozanski projekt v Stožicah končal do konca leta 2010. FOTO: Kanal A

Na razpis se je v zakonsko predpisanem roku prijavilo sedem pravnih oseb, podjetij, poslovnih skupin in konzorcijev, od teh trije tuji, trije slovenski in en mednarodni kandidat, kar je nekoliko manj, kot je pričakoval naročnik - mesto Ljubljana. Mestna občina Ljubljana je torej lastnik zemljišča v Stožicah, ki ga je v zadnjih letih odkupila od različnih manjših lastnikov in pravnih oseb ter ga namenila za gradnjo novega večnamenskega stadiona, multifunkcijske dvorane ter trgovsko-poslovnega središča s številnimi drugimi vsebinami in pripadajočimi dejavnostmi.

Kdaj bomo na televizijskih zaslonih videli novi nogometni stadion, večnamensko dvorano in trgovski center na zemljišču v ljubljanskih Stožicah?
Kdaj bomo na televizijskih zaslonih videli novi nogometni stadion, večnamensko dvorano in trgovski center na zemljišču v ljubljanskih Stožicah? FOTO: Damjan Žibert

Na javni razpis se je tako prijavilo znano avstrijsko gradbeno podjetje Alpine Bau iz Salzburga, pa ljubljansko podjetje Red, ki pod tem imenom združuje nizozemsko-nemške gradbene in razvojne velikane ter ameriški bančni kapital, kot tretji pa se je na razpisu pojavil v Sloveniji zelo znani trgovski holding Supernova. Na četrtem mestu se je znašlo slovensko gradbeno podjetje, točneje skupina Gradis, ki se je pri tem projektu povezala še s kranjskim Merkurjem in Energoplanom iz Ljubljane.

Gradbena Slovenija proti gradbeni Avstriji

Na petem mestu se je na razpisu pojavilo največje slovensko gradbeno podjetje SCT iz Ljubljane, na šestem Kranjska investicijska družba, ki je k temu poslu pritegnila še Primorje iz Ajdovščine in Trimo iz Trebnjega. Na sedmem mestu se je vnovič znašlo avstrijsko gradbeno podjetje in sicer Strabag, ki na razpisu kandidira preko svojega slovenskega predstavništva. Javni razpis za naročnika in lastnika zemljišča mesto Ljubljano vodi podjetje Praetor, ki ga je na sredinem javnem odpiranju ponudb in predstavitvi interesentov zastopal Boštjan Ferk.

Predstavnik podjetja Praetor iz Ljubljane Boštjan Ferk, ki za MOL vodi javni razpis, je v sredo predstavil sedem prijavljenih "stožiških" interesentov.
Predstavnik podjetja Praetor iz Ljubljane Boštjan Ferk, ki za MOL vodi javni razpis, je v sredo predstavil sedem prijavljenih "stožiških" interesentov. FOTO: Damjan Žibert

Slednji je za 24ur.com povedal, da bo zdaj posebna komisija mesta Ljubljane, ki jo seveda „nadzira“ ljubljanski župan Zoran Janković, do konca decembra še enkrat pregledala dokumentacijo, ustreznost in usposobljenost vseh ponudb in prijavljenih interesentov ter nato kmalu po novem letu začela opravljati še individualne predstavitve in razgovore.

Komisija mesta Ljubljane časovno ni omejila izbora najboljšega ponudnika za partnerstvo pri tem največjem mestnem projektu v novejši zgodovini, tako da bo verjetno na sporedu tudi „tretji krog“, po katerem bo znan končni zmagovalec. Projekt je vreden več kot 350 milijonov evrov, investitor pa bo po koncu gradnje stadion in dvorano v upravljanje predal mestu Ljubljani, medtem ko trgovski center z vsemi pripadajočimi vsebinami ostaja v rokah investitorja.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kogashisa
13. 12. 2007 23.12
jankovič je kul.. vse se obnavla in gradi.. če bi bla spet kaka koka kot prej na stolčku bi se gradile vzpenjače na šmarno goro, rožnik, pa še na kej.. jankovič jep a zdele odkar je na oblast velik naredu.. preureditev prog LPP, zaprtje strogega centram obnavla se, gradi, se..
Globin
13. 12. 2007 01.14
Nazadnje je šel denar med drugim za velecenjeno vzpenjačo;) Kolko? Mislim da slabe 2 milijardi tolarjev, ne? Pluvajte po Zokiju kolikor hočete, vendar Ljubljana bo za svoj denar od njega dobila dosti več, kot prej od kateregakoli drugega župana.
Aleš Podkrajšek
12. 12. 2007 21.58
-1
Kakorkoli, prejšnja dva mandata je denar kopnel neznano kam, rezultatov ni bilo. Danes je drugače, denarja je bistveno manj, pa se gradi kot še nikoli. Pa nisem volil Zokija, če pa bi bile volitve danes, bi ga pa definitivno.
chudak@planet.si
12. 12. 2007 21.38
V tem mandatu bo veliko naredil, prejšnji županji nista 8ih letih naredili nič, vedno sta se izgovarjala na prepočasno birokracijo. Se vid, da je bil prej v gospodarstvu, tam stvari drugače potekajo, kot pa v politiki, kjer se le izgovarjajo drug na drugega in govorijo, da nimajo pristojnosti. Se vsaj ve, kam bo denar šel, pa če tudi veliko, prejšnja leta niso naredil nič, pa tudi kam je denar šel nismo vedeli nič? Pa so imeli bistveno več denarja, le kaj so z njim naredil? To Zoki!
remziya
12. 12. 2007 19.47
Treba pa je neki vedt. Kolkr kol dnarja bo pobral, ga pač bo. (če ga bo) Naredil pa bo to, kar prejšni dve županji nista bili zmožni. Naredil bo halo in stadion. Prejšni dve puti nista skupaj v 8ih letih spravile ne eno ne drugo!
kritika@email.si
12. 12. 2007 17.31
In spet je Jankovič v središču pozornosti in veselo kaže svoje zobe. Kot nalašč za njegov ego...
Joža3343
12. 12. 2007 17.23
OLIMPIJAAAAAAA NAJ ODMEVA DO NEBAAAAA
xxl.2005@gmail.com
12. 12. 2007 17.07
Koliko je ovrednotena provizija v javnem razpisu? Kaj manj kot 99%? Jaz bi Jankovića popolnoma ločil od denarja in investicij.