Slovenija

Začenja se jesenski izpitni rok mature

Ljubljana, 23. 08. 2024 06.30 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

S pisnim izpitom iz maternega jezika se na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah začenja jesenski rok splošne in poklicne mature. K splošni maturi se je prijavilo 1092 kandidatov, ki bodo opravljali izpite iz 31 predmetov, poklicno maturo bo opravljal 2401 kandidatov. Ustni izpiti bodo potekali do 4. septembra.

Prvič splošno maturo opravlja 449 kandidatov, 158 jo ponavlja v celoti, 418 kandidatov pa opravlja enega ali dva popravna izpita.

Drugi del izpitov opravlja 67 kandidatov, ki splošno maturo pišejo v dveh delih. Letos v jesenskem izpitnem roku 196 kandidatov izboljšuje oceno pri maturitetnem predmetu.

Pisni izpit iz matematike bo v ponedeljek, izpite iz tujih jezikov in izbirnih predmetov pa bodo kandidati pisali od sobote do petka, 30. avgusta. Od jutri do 4. septembra bodo na šolah ustni izpiti.

Kandidati bodo z uspehom na jesenskem roku splošne mature seznanjeni 17. septembra na šolah.

Matura
Matura FOTO: Shutterstock

K jesenskemu izpitnemu roku poklicne mature se je prijavilo 2401 kandidatov s 137 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih. Šole bodo z uspehom na jesenskem roku poklicne mature kandidate seznanile 10. septembra.

Ob poklicni maturi lahko kandidati opravljajo izpit iz posameznega predmeta splošne mature, če je ta predmet pogoj za vpis v univerzitetni študijski program. Na izpite iz posameznega predmeta splošne mature je prijavljenih 286 kandidatov, največ na izpite iz matematike na osnovni ravni, psihologije, sociologije in kemije.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
23. 08. 2024 13.15
+1
Tako kot pri pridobitvi vozniškega dovoljenja moraš uspešno opraviti testna vprašanja. Enako je pri varnem rokovanju z orožjem. Če hočeš nabavljati fitofarmacevtska sredstva moraš opraviti test znanja in doseči dovolj viyok nivo znanja. Če hočeš imeti dovoljenje za prevoz živih živali moraš dokazati dovolj visok nivi znanja. Zakaj ne bi opravili preiskus znanja pred vpisom na srednjo in visoko šolo? Naj dobi prednost, možnost študija najboljši. Opustiti zbiranje točk brez vrednosti v osnovni šoli. Sprejemni izpit in naj gre naprej najboljši. Se levaki bojijo da ostanejo pred vrati šole? Zdaj si s sistemom toč vnaprej zagotovijo vpis. Športni dosežki in vsa krama ki je nihče ne nadzira in kontrolira. Najbolj mirodajen rezultat je sprejemni izpit
ToSmJesz
23. 08. 2024 12.10
-1
Na srečo mi tega sranja ni bilo nikoli treba opravljati. Sem pa 2x pisal sprejemne. Prvič fizika za vpis v srednjo šolo in drugič matematika pri vstopu na faks. Danes imam 8. stopnjo izobrazbe, brez opravljene mature!