Slovenija

Začelo se je glasovanje glede plač v javnem sektorju

Ljubljana, 21. 10. 2009 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Svizu se je začelo glasovanje o dogovoru glede plač v javnem sektorju, ki bo potekalo do ponedeljka. O podpisu aneksa pa bo na podlagi glasovanja nato odločal glavni odbor sindikata.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Reuters

Med člani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se je začelo glasovanje o dogovoru glede plač v javnem sektorju, ki so ga predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade sklenili v noči s ponedeljka na torek. Glasovanje bo potekalo do ponedeljka, so še sporočili iz Sviza.

Kot je znano, so vlada in sindikati javnega sektorja po šestih tednih pogajanj v noči s ponedeljka na torek parafirali aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor ter dogovor o odpravi pomanjkljivosti plačnega sistema. Sindikati pa morajo pred končnim podpisom v sindikalnih vrstah še preveriti podporo dogovorjenemu. Na podlagi rezultata glasovanja bo o podpisu aneksa in dogovora dokončno odločil glavni odbor sindikata na izredni seji prihodnji torek, še napovedujejo v Svizu.

Ob tem izpostavljajo, da je glavni odbor sindikata na svoji septembrski seji sklenil, da bodo o podpisu rezultatov pogajanj med sindikati in vlado odločali člani sindikata z glasovanjem. Opredeljevanje bo potekalo do ponedeljka med približno 40.000 člani na 900 zavodih. Dan kasneje se bo na izredni seji sestal glavni odbor kot najvišji organ sindikata med skupščinama ter ob upoštevanju izidov glasovanja med člani odločil, ali bo SVIZ podpisal aneks in dogovor ali ne.

Problematičnost 42. člena zakona

Sviz je sicer že večkrat opozoril na problematično določbo zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Ta je pred spremembo leta 2006 zagotavljala, da je za sprejetje predlogov sprememb kolektivne pogodbe za javni sektor potrebno soglasje sindikatov, ki imajo skupaj več kot 40 odstotkov članstva od vseh zaposlenih v javnem sektorju.

Po novem pa se spremembe lahko uveljavijo že, če jih podpiše (številčna) večina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja (ne glede na to, kolikšen del zaposlenih zastopajo in iz katere dejavnosti prihajajo). Problematičnost 42. člena zakona se kaže tudi v tokratnem primeru, ko bi lahko bila odločitev sprejeta kljub nasprotovanju skoraj tretjine zaposlenih v javnem sektorju.

Vlada se bo z vsebino sklenjenega dogovora s sindikati javnega sektorja predvidoma seznanila na četrtkovi seji.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OrodniK
21. 10. 2009 22.06
Tile sindikati javnega sektorja naj bojo raje tiho in naj pozabijo na kakršnokoli usklajevanje (beri dvig) plač, če želijo sploh v prihodnosti še dobit plačo iz malhe ki jo polni gospodarstvo, ki je tudi zaradi tako dragega javnega sektorja na kolenih.
Buena Vita
21. 10. 2009 20.45
PARAZITI PREGLASUJEJO VSE,KER IMAJO DOVOLJ ČASA
siFBI
21. 10. 2009 20.21
Oddajam svoj glas: ZNIŽAJTE PLAČE BREZDELNEŽEM V PARLAMENTU.!!!!
apiar
21. 10. 2009 15.06
Tako malo komentarjev, na tako pomembno zadevo. Tisti, ki so v igri so tiho, ostali pa so očitno izgubili upanje na kakršno koli pravično razdelitev denarja v Sloveniji.
punca08
21. 10. 2009 14.05
prevelike so razlike v plačah v šolstvu-to bi morali uskladiti najprej. učitelji napredujejo kar po tekočem traku ostali pa ostajajo zadaj. na istem kot učitelji so tudi vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev