Slovenija

'Začela sem pisati, da sem preganjala tesnobo nedela in prisilne osame'

Ljubljana, 30. 06. 2024 06.58 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slabo leto po tem, ko se je oddaja Preverjeno poslovila od gledalcev, je dolgoletna voditeljica in urednica oddaje Alenka Arko zgodbe in prispevke, ki jih je najbolj ohranila v spominu, strnila v knjigo s pomenljivim naslovom: Bi to povedali tudi pred kamero? To vprašanje so 22 let zastavljali novinarji, ki so sodelovali pri pripravi oddaje, in čakali na odgovor sogovornika.

Alenka Arko nam je zaupala, da je knjiga, ki je posvečena oddaji Preverjeno in jo je pred kratkim izdala pri Mladinski knjigi, začela nastajati v obdobju pandemije covida-19. Takrat so bile začasno ukinjene številne oddaje, skorajda vse, razen dnevno informativnih, torej tudi Preverjeno. "Začela sem pisati, da sem preganjala tesnobo nedela, zaprtja in prisilne osame," razlaga. Kot pravi, je v obdobju covida-19 napisala približno polovico knjige, da jo je dokončala, pa ji je vzelo kar nekaj časa.  

Oddaja Preverjeno je prinesla na tisoče zgodb in pogosto prva odpirala družbeno pomembne tabu teme. Nekatere zgodbe je Alenka Arko izbrala in komentirala v knjigi."Zgodbe sem izbirala res povsem na način, kot so mi privrele iz spomina, zaradi različnih stvari. Sploh ni nujno, da so to bile takrat najbolj pomembne zgodbe. Izračunala sem, tako preko palca, da smo objavili vsaj pet tisoč zgodb, v knjigi jih je le nekaj, v njej pa sem skušala skozi njih tudi spomniti, kaj vse se je dogajalo v zadnjih 20 letih," pove. 

Alenka Arko
Alenka Arko FOTO: POP TV

Ob tem dodaja, da bralce v knjigi čaka tudi nekaj anekdot, ki so se ji zgodile na novinarski poti, ne samo pri ustvarjanju oddaje Preverjeno. 

Naslov "Bi to povedali tudi pred kamero?" ponazarja vprašanje, ki so ga 22 let zastavljali novinarji, ki so sodelovali pri oddaji Preverjeno. Pripraviti sogovornika, da spregovori pred kamero, ni lahka stvar, a Alenka Arko pravi, da so imeli tudi primere, ko so se posamezniki na vsak način želeli "razgaljati", tudi svojo intimo, pred celotno Slovenijo, in so jih novinarji sami prosili, naj tega ne storijo. 

 

"Tako smo morda izgubili kar nekaj 'sočnih' zgodb, ampak mi seveda ni žal, ker smo ravnali prav. Je pa res, da si ljudje pogosto predstavljajo, da lahko nekdo drug govori v njihovem imenu. Včasih res to gre, ne pa vedno." 

Po besedah Arkove je bilo ustvarjanje oddaje izziv, saj je morala biti gledljiva in hkrati zelo natančna pri preiskovanju stvari, ki jih je objavljala. "Natančna, opremljena s podatki, ozadji, ne pa uravnotežena v smislu, da imaš dve strani, vsaka pove svojo resnico, potem pa naj gledalci mislijo svoje. Takšen način je bolj ustrezen pri dnevnem poročanju, če imaš več prostora, pa to lahko obdelaš na svoj avtorski način, ne da bi bil pristranski," dodaja. 

V zadnjih 20 letih se je sicer naš življenjski slog zelo spremenil, prav tako tudi televizijsko poročanje. Kot pravi Alenka Arko, so v tem času nastali različne, komplementarne platforme, družbena omrežja, podkasti, kar je po njeni oceni dobro in nekaj, kar moramo izkoristiti. A hkrati ocenjuje, da predvsem starejši gledalci še vedno radi spremljajo "staro dobro" televizijo, mlajši pa novice večinoma iščejo drugje. A ravno od mladih občasno sliši obžalovanje, da oddaje Preverjeno ni več. Številni so jo namreč gledali skupaj z dedki in babicami in so z njo odraščali.

"Forma se seveda spreminja in prav je tako. Ampak še vedno je vsebina tista, ki privlači najbolj. In dobre zgodbe imamo ljudje radi od pradavnine, pa nič ne kaže, da bi se to kaj spreminjalo," še pove in nam zaupa, da lahko bralci v knjigi najdejo tudi nekaj bolj ali manj zabavnih prigod iz sveta slovenske politike, ki jim je bila priča v svoji dolgoletni karieri novinarke in urednice.  

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bazilika555
01. 07. 2024 12.57
Odlična voditeljica, korektna...Vse dobro!
Vrhovni poveljnik
30. 06. 2024 10.58
-16
Ah, kakšni komentarji! Člani sekte pač izrabite vsako priložnost, da dokažete svojo raven poznavanja kulture, svoj moralni kolaps in svojo neizobraženost. Seveda pa se zavzemate za domoljubje, imate se za ponosne Slovence, a niti osnov slovenskega pravopisa ne poznate. Pravzaprav ste prava umetniška instalacija v našem prostoru, popoln prikaz pomanjkanja moralnih in etičnih vrednot ter vrhunske zaplankanosti.
Skunk Works
30. 06. 2024 11.20
+8
Odlično zdravilo za premagovanje tesnobnosti in osame je delo, pa delo in še enkrat delo....Seveda pa mora biti to neko realno delo, ki prinaša neke realne rezultate, ter predvsem neko pozivtivno korist ljudem, ki so ali stranke, ali prejemniki, teh uslug, ali proizvodov... Na ta način, potem takšno delo tudi izpolnjuje tistega, ki to delo opravlja in mu dvosmerno vrača zadovoljstvo in zadoščenje ob njegovem vloženem trudu v delo....Nekako to sem imel v mislih....Seveda pa ni vsako "delo" takšno....Predvsem na nekih izmišljenih, podvojenih, potrojenih delovnih mestih, predvsem na proračunu, ga primanjkuje....Temu primerno je potem posledično prisotna neizpolnjenost, tesnoba in osama tistih, ki žal takega poživljujočega dela, nimajo, ga ne najdejo, ali ne želijo najti...Že stari so rekli: Zdrav duh, v zdravem telesu....Kaj dodati?...Kar se pa tiče "popolnega pravopisa", je je lepo, če ga lahko občudujemo, ampak ni pa to vse. Recimo gospod Franc Jager ni ravno vzor nekega retorika in popolne pravopisne izgovorjave in pisave, je pa zato žlahten primer samoniklega, klenega, sposobnega, polnega zdrave kmečke pameti, pridnega domoljubnega Slovenca. In kot tak, prepričan sem, je za družbo in državo dosti bolj koristen, kot morda 1000 nekih sicer slovničnih čistunov, ki tam nekje kot nekakšen dejansko nepotreben pisarniški plankton, kradejo bogu čas, davkoplačevalcem pa denar...
bazilika555
01. 07. 2024 12.56
Gorje
30. 06. 2024 10.44
-5
Knjiga Damjane Bakarič - Na tesnobi, opisuje marsikaj na to temo. So ljudje, ki lahko vse slabo mirno vržejo čez ramo in gredo dalje. So pa tudi takšni ki vse slabo beležijo, ko je beležka polna pač poči. Za vse pa velja "TELO IMA SPOMIN" .
kritika1
30. 06. 2024 10.31
+5
Preverjeno? Dobra oddaja, vendar mi nekako ni sedla, ker sem imel vseskozi občutek, da se skozi primer ali dva ustvarja napačna podoba družbe, dogajanja in tisto, kar je odgnalo od gledanja je bila ta negativna plat, kot da smo družba, ki uživa v sadizmu. Saj vsi vendarle vemo kaj je treba spraviti pred kamere, nekaj kar se bo gledalo, kar bo imelo odmev, sicer se TV hiša tega ne loti, ker potem ni gledanosti. Ampak to je moj pogled, glede na to, da ima oddaja gledanost je očitno dobra in ja, nihče ni prisiljen gledati nekaj kar mu ni všeč in tega vsiljevati drugim. Zato, veliko uspeha v prihodnje.
Gutenberg
30. 06. 2024 10.16
+14
Goriva bodo od torka bistveno dražja. Hvala tudi tebi, Alenka ...
proofreader
30. 06. 2024 10.22
+17
Golobovo letanje po svetu za selfije ima svojo ceno.
proofreader
30. 06. 2024 09.58
+11
Novinarstvo ni aktivizem, piše v opisu knjige.
Dr. VodaLj
30. 06. 2024 09.46
+8
ne bi bilo tesnobe, če bi pošteno opravljali svoje delo
stumfeta
30. 06. 2024 10.18
-7
Tesnoba je lahko povezana z vsemi aspekti življenja, ne samo z delom, Alenka Arko je svoje delo opravljala dobro in to vrsto let.
Tami69
30. 06. 2024 10.28
+9
brabusednet
30. 06. 2024 09.35
+11
Ta je tudi iz kvote Marcela je be no več.Kje imate gospo Aščičevo,je kar ispuhtela,zakaj.Vidimo plačevalci rtv naročnine,kaj počnete levičarji tam.Ne se delat svetnikov,ker vas poznamo.
stumfeta
30. 06. 2024 10.20
-11
No, to je pa res zanimivo, glede na to, da se NoraTV na vse pretege dere, kako je gospa Aščič levičarka, anede. A to ta desni ne veste več, kaj govorite al kako? In btw, Jelena Aščič je nazaj. Pa res ni dolžna zarad določenih paranoikov razlagat osebnih razlogov, zakaj je manjkala.
proofreader
30. 06. 2024 09.29
+5
Novinarstvo je poročanje s stališči. Ni pa aktivizem ali mesijanstvo. Novinarstvo, ko ti drobovje še vedno vznemirjeno poskakuje, ker veš, da jo imaš, tisto pravo zgodbo.
proofreader
30. 06. 2024 09.29
+8
Študirala je na Fakulteti za družbene vede, kjer je diplomirala iz politologije, smer mednarodni odnosi.
devlon
30. 06. 2024 09.23
-4
Tednik in Preverjeno - odlicni oddaji. Boljs to kot razvedrilni Mario
proofreader
30. 06. 2024 09.22
+17
Zanimivo, da so izid knjige plačali davkoplačevalci preko JAK.
Dragica Cegler
30. 06. 2024 10.43
+8
Saj levičarji ne zmorejo sami.aTole pisanje knjig je kar nekaj.Ko nisi več in,pač napišeš knjigo ,seveda se pa pri tem obesiš na davkoplačevalceTudi Urški smo mi plačali.
proofreader
30. 06. 2024 09.20
+5
Novinarstvo je poročanje s stališči. Ni pa aktivizem ali mesijanstvo.
Skunk Works
30. 06. 2024 09.13
+21
Lojze Novak, elektroinstalacije, s.p., obrtnik tapetnik Janez Tapriden, , sosed kmet, Jože Spodhriba, inženir projektant Bojan Konstruktor, mi pravijo, da takšnih problemov sploh ne poznajo...nedelo?...Komaj kdaj pol kakšnega vikenda da so fraj, delo in stranke jih preganjajo še v sanjah....Tesnoba? Zakaj pa, delo jih izpolnjuje, zadovojlne stranke osrečujejo, in v družbi, kjer je vedno več raznega izmišljenega pisarniškega planktona, so taki delovni realni ljudje iskani z lučjo pri belem dnevu....Tudi zaslužjo lahko kaj s svojo pridnostjo..Zgoraj opisano je bolj rezervirano za razne "napredne" družboslovce, politoslovce, levičarje, nevladnike, in podoben družbi realno nepotreben folk........
RedCell
30. 06. 2024 09.23
-7
Takole nekako so govorili tudi povojni podivjani komunisti…spet en tistih, ki mislijo, da so desnicarji, v resnici pa lumpenproletarci.
Skunk Works
30. 06. 2024 09.26
+9
Si ti tudi del družbi realno nepotrebnega pisarniškega planktona?..Ja razumem, če se enkrat v neki krizi, ki lahko že jutri pride, družba malo izčisti, takšnim ne bo najlaže.....
RedCell
30. 06. 2024 09.43
-7
Majstr…pa ti si pravi Boris Kidric. Ubozec, res. Zdaj pa jezik za zobe, sihtar.
Cenb77
30. 06. 2024 09.56
+5
@Rdeča celica... mislim da bi moral mal za delo poprijet... si iz agencije ali ministrstva?
RedCell
30. 06. 2024 10.07
-8
Saj pravim… delu cast in oblast. Kmetje in proletarci vseh dezel, zdruzite se. To imate v betici zapeceno. In si pravite desnicarji. Danes se dela, lole. Ker je gospodov dan.
Gutenberg
30. 06. 2024 11.59
+0
Pravi Slovenci imamo danes prost dan. Ker v nedeljo dela tisti, ki čez teden ne dela nič, ob nedeljah se mora pa sosedom pokazat, kako je on deloven ... Pustimo ob strani nujne službe.
Gorje
30. 06. 2024 08.44
+17
Če bi bila oddaja na sporedu prej, bi mogoče preživela, ampak po 10. zvečer? Naslednji dan pa v službo?
M.M.Miša
30. 06. 2024 08.43
-10
Spoštovana gospa Alenka Arko ,jaz vam lahko samo čestitam za vaše novinarsko delo in pa čudovito oddajo Preverjeno , katero bom pogrešala .V življenju vam želim vse dobro .
Prijazna
30. 06. 2024 08.38
-4
Njeni prispevki so mi pomagali ,da sem dala glas Robiju in Tini.
Tami69
30. 06. 2024 08.28
+13
Pa saj nikoli ni nič delala..in kaj bi potem preganjala tesnobo nedela?
Tami69
30. 06. 2024 08.27
+14
Sami kolesarji..
RedCell
30. 06. 2024 08.38
-12
Drugače lahko mirno ostaneš tudi tiho. Lole zagrenjen.
Tami69
30. 06. 2024 10.04
+8
ko stopiš levičarju na hrbtenico..Pardon na nehrbtenico,ker je levičarji nimate lole.
bazilika555
01. 07. 2024 13.00