Slovenija

Začel se je odlov

Ljubjana, 15. 04. 2006 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odlov petih rjavih medvedov, ki jih bodo preselili v Francoske Pireneje, se je začel.

Medvede bodo odlovili na območjih Snežnika in Kočevja
Medvede bodo odlovili na območjih Snežnika in Kočevja FOTO: Dare Čekeliš

Zavod za gozdove Slovenije je začel z odlovom petih rjavih medvedov, ki jih bodo preselili v Francoske Pireneje, da bi okrepili tamkajšnjo maloštevilno populacijo rjavega medveda. Preselitev štiri samice in enega samca, starih od tri do pet let, naj bi bila končana do konca avgusta. Medvede bodo odlovili na posebnih loviščih na območju Snežnika in Kočevja.

Medvedi v živalskem vrtu
Medvedi v živalskem vrtu FOTO: Dare Čekeliš

Osnova za preselitev medvedov v Francijo je sporazum, ki sta ga septembra lani podpisala minister za okolje in prostor Janez Podobnik in francoska ministrica za ekologijo in trajnostni razvoj Nelly Olin. Sporazum predvideva sklenitev pogodbe, po kateri bo Francija krila stroške odlova in prevoza medvedov.

Medvedi v živalskem vrtu
Medvedi v živalskem vrtu FOTO: Dare Čekeliš

V tem tednu se je delegacija lokalnih skupnosti iz francoskih Visokih Pirenejev seznanila s slovenskimi izkušnjami sobivanja človeka in rjavega medveda ter jih prenesla francoskim prebivalcem na območjih, kjer je predviden izpust petih rjavih medvedov iz Slovenije.

Medvedi v živalskem vrtu
Medvedi v živalskem vrtu FOTO: Dare Čekeliš
V Francijo se bo preselila tudi medvedka Čupa, ki se je skotila v ljubljanskem živalskem vrtu
V Francijo se bo preselila tudi medvedka Čupa, ki se je skotila v ljubljanskem živalskem vrtu FOTO: POP TV

Po navedbah zavoda za gozdove je v Sloveniji med 500 in 700 medvedov, medvedja populacija pa je stabilna in v ugodnem stanju. To je četrta preselitev medvedov iz Slovenije v evropske države, in sicer so jih leta 1993 preselili v Avstrijo, v letih 1996 in 1997 v Francijo, leta 1999 in 2000 pa v Italijo.

V Francijo pa se bo preselila tudi dobro leto dni stara mladička rjavega medveda Čupa, ki se je skotila v ljubljanskem živalskem vrtu. Ker bi se Čupa v naravi pri določeni starosti osamosvojila in ločila od svoje mame, v živalskem vrtu pa ne more ostati z njo, so ji našli primeren dom v živalskem vrtu Parc de Courzieu v Franciji, kamor bo odpotovala predvidoma jeseni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.