Slovenija

Začasni mandat da ali ne?

Ljubljana, 10. 05. 2006 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V koaliciji začasni sodniški mandat večinoma podpirajo, v opoziciji imajo več pomislekov.

O predlogu bodo vlada predvidoma razpravljala v četrtek
O predlogu bodo vlada predvidoma razpravljala v četrtek FOTO: Dare Čekeliš

V koalicijskih SDS, NSi in SLS podpirajo predlog za novi 129.a člen ustave, ki bi za zagotovitev pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja omogočil imenovanje sodnikov z začasnim mandatom. V poslanski skupini koalicijske DeSUS bodo skupno stališče zavzeli prihodnji teden, opozicijski LDS in SNS sta proti, veliko pomislekov pa imajo tudi v SD.

Peče: Gre za poseg v trajni mandat

Poslanec SNS je predlog označil kot neprimeren
Poslanec SNS je predlog označil kot neprimeren FOTO: Dare Čekeliš

Poslanec SNS Sašo Peče je dejal, da je iz predloga razvidno, da gre za poseg v trajni sodniški mandat, česar pa vlada oziroma pravosodno ministrstvo noče priznati. Predlog je ocenil kot neprimeren, vlado pa bodo pozvali, naj še enkrat preuči njihov predlog, ki je že v parlamentarni proceduri. Po njegovih besedah predlagana rešitev kaže na nepoznavanje razloga za nastanek sodnih zaostankov.

Pri sodnih zaostankih ne gre za enostavne primere, ki bi se kopičili, ampak so mnogi primeri "kompleksne materije". Zato ni mogoče pričakovati, da bo nek nov "preizkusni" sodnik za dobo petih let le na podlagi šolske prakse sposoben razrešiti, kar v preteklosti niso bili sposobni sodniki z večletnimi izkušnjami, je opozoril Peče.

Rop: Strokovno nedorečena rešitev

Rop je prepričan, da obstaja dovolj drugih ukrepov za zmanjšanje zaostankov
Rop je prepričan, da obstaja dovolj drugih ukrepov za zmanjšanje zaostankov FOTO: Jani Dolinšek

Poslanska skupina LDS še ni opravila formalnega pogovora o predlaganih spremembah ustave, vendar prve ocene kažejo, da ni nobene možnosti, da bi jih podprl kdor koli od poslancev, je dejal vodja poslanske skupine LDS Anton Rop. V opozicijski LDS so prepričani, da je za delovanje pravne države nujen trajni mandat sodnikov. Predlagane rešitve so "nenavadne, unikatne in čudaške". Gre za rešitve, ki jih druge članice EU ne poznajo, saj uvajajo dvotirnost, dve vrsti sodnikov, začasne in s trajnim mandatom, pravi Rop. 

Gre za spuščanje megle na zelo pomemben problem. Anton Rop

Če vlada in koalicija dejansko želita zmanjšati sodne zaostanke, potem je več kot dovolj ukrepov na področju dodatnega zaposlovanja sodnikov s trajnim mandatom, pomožnega osebja, racionalizacije postopka in izboljšanja dela na sodiščih, je prepričan Rop. Predvsem pa tako "strokovno nedorečena" rešitev daje vtis, kot da bi tisti, ki jo predlagajo, že vnaprej vedeli, da ne bo dobila soglasja ne v koaliciji ne v DZ, to pa bodo izrabili, češ da so nespremenjena ustava in tisti, ki sprememb niso podprli, krivi, da se sodni zaostanki niso zmanjšali, je dejal.

V SD še niso rekli zadnje besede

Tudi Socialni demokrati se glede predloga še niso opredelili, vlado pa pozivajo, naj ne sprejema hitrih in preuranjenih odločitev glede ustavnih sprememb sodstva in počaka na opredelitev strokovnjakov, je sporočil vodja poslanske skupine SD Miran Potrč.

V koaliciji predlog podpirajo

Poslanec SDS Dimitrij Kovačič meni, da je predlagana rešitev ena od poti, na podlagi katere bi lahko zmanjšali problem sodnih zaostankov. Gre za vprašanje sojenja v razumnem roku, ki je človekova pravica, zapisana v ustavi, ki pa se dejansko ne izvaja, je poudaril. Spremembe podpirajo tudi v NSi in SLS, v DeSUS pa se še niso opredelili.

Ministrstvo za pravosodje je predlog za začetek postopka za spremembo ustave, ki predvideva nov 129.a člen ustave, objavilo v ponedeljek na spletnih straneh vlade. Ministrstvo pojasnjuje, da s tem dosedanja ureditev trajnega mandata sodnikov, ki zagotavlja neodvisnost sodnika, ni ogrožena, saj ne posega v 129. člen ustave, ampak ga le dopolnjuje. Vlada bo predlog predvidoma obravnavala na četrtkovi seji.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.