Slovenija

Za zakonsko spremembo razumevanja invalidnosti

Ljubljana, 21. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Skupina 42 poslancev iz vseh poslanskih skupin je danes v DZ vložila predlog za spremembo ustave, po katerem bi se v 14. člen, ki govori o enakosti pred zakonom, dodala beseda invalidnost.

Za vrednotenje "invalidov po posamičnih prednostih in ne po njihovih primanjkljajih
Za vrednotenje "invalidov po posamičnih prednostih in ne po njihovih primanjkljajih FOTO: Dare Čekeliš

Omenjeni predlog so sicer pripravile slovenske invalidske organizacije, zbiranje podpisov v državnem zboru pa je na njihovo prošnjo organizirala ZLSD.

Poslanka združene liste Danica Simšič je na današnji novinarski konferenci strankine poslanske skupine poudarila, da bi se s to spremembo približali evropskim trendom, kjer imajo številne države takšno rešitev naknadno vnešeno v ustavo.

Po besedah Simšičeve bi s tem država pokazala svoj odnos do invalidov s poudarkom na vrednotenju "invalidov po posamičnih prednostih in ne po njihovih primanjkljajih". To je po njenih besedah bistvena sprememba v razumevanju invalidnosti in njihove integracije v družbo. Vodja poslanske skupine ZLSD Miran Potrč pa je izrazil zadovoljstvo, ker so predlog podpisali poslanci vseh poslanskih skupin.

Predsednik Sveta invalidskih organizacij Slovenije Boris Šuštaršič je poudaril, da gre za civilizacijsko in ne za politično dejanje. Kot je dejal, so predlog prvotno pripravili pri zvezi delovnih invalidov, krovna organizacija pa je pobudo podprla. Za formalno organizacijo so po njegovih besedah prosili združeno listo zato, ker "dolgoročno podpira razvoj invalidskega varstva".

Evropska unija je leto 2003 razglasila za evropsko leto invalidnosti, Slovenija pa bi s to dopolnitvijo ustave k temu dala velik vsebinski prispevek, je še dejal Šuštaršič.