Slovenija

Za vrnitev slovenskega broda

Hotiza, 08. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po zamenjavi slovenskega broda na reki Muri s hrvaškim civilna družba na Hotizah zahteva odločen nastop slovenske vlade proti Hrvaški.

Slovenski brod na Muri so zamenjali s hrvaškim (Foto: POP TV)
Slovenski brod na Muri so zamenjali s hrvaškim (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Krajevna skupnost Hotiza in Civilna družba Slovenije za mejo v Istri sta zaradi četrtkove zamenjave slovenskega broda oziroma splava na reki Muri s hrvaškim splavom na Hotizi predstavili šest zahtev do slovenske vlade. Ker gre po njihovem za ponovno protipravno in agresivno dejanje Hrvaške do Slovenije, pričakujejo, da bo vlada zopet vzpostavila popolno oblast oziroma suverenost na reki Muri na celotnem območju občine Lendava, in sicer tako kot je bilo ob osamosvojitvi 25. junija 1991.

Nujno potrebna diplomatska komisija

Zaradi neprimernega ravnanja slovenske policije in ministrstva za zunanje zadeve od slovenske vlade tudi zahtevata, da doseže dogovor s hrvaško stranjo o gradnji skupnega mostu čez reko Muro, ki ga je Hrvaška že začela graditi, po izgradnji mostu pa naj se ukine začasni skupni maloobmejni prehod Hotiza-Sveti Martin na Muri ter se preseli na most.

Zahtevo po skupnem mostu udeleženci sestanka utemeljujejo z doseženim pisnim soglasjem predstavnikov KS Hotiza s slovenske ter občine Sveti Martin na Muri s hrvaške strani 8. februarja 2002. Hrvaška naj lastniku, to je krajevni skupnosti Hotiza, takoj vrne brod in omogoči njegovo neovirano plovbo. Zaradi nedoločenega stanja in poteka državne meje je nujno takoj ustanoviti diplomatsko komisijo Slovenije za mejo s Hrvaško, ki bo odgovorno prevzela naloge urejanja odprtih mejnih vprašanj ter zaščite slovenskih nacionalnih interesov, so poudarili.

Prebivalci Hotize zahtevajo dogovor s hrvaško stranjo o gradnji skupnega mostu čez reko Muro (Foto: POP TV)
Prebivalci Hotize zahtevajo dogovor s hrvaško stranjo o gradnji skupnega mostu čez reko Muro (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Z ugotovitvami in zahtevami Krajevne skupnosti Hotiza in Civilne družbe Slovenije za mejo v Istri je potrebno takoj obvestiti slovenske poslanke in poslance v Evropskem parlamentu, da bodo o ravnanju Hrvaške obvestili evropske institucije. Na MZZ pa so dolžni o protipravnem in agresivnem ravnanju Hrvaške obvestiti vse članice EU, Hrvaški pa nemudoma poslati protestno noto.

KS Hotiza bo zaradi suma kaznivega dejanja tatvine vložila prijavo zoper župana občine Sveti Martin na Muri Franja Makovca, za ponedeljek napovedana delegacija MZZ, v kateri sta Dušan Fatur in Marko Vrevc, pa je po mnenju Hotižanov neustrezna in neprimerna diplomatska raven za reševanje tega hudega incidenta hrvaških oblasti v KS Hotiza. Zato zahtevajo neposredno ukrepanje urada predsednika slovenske vlade, so po srečanju povedali predsednik sveta KS Hotiza Štefan Sobočan in podžupan občine Lendava Stanislav Gjerkeš kot predstavnika Hotižanov ter Joško Joras iz Civilne družbe Slovenije za mejo v Istri.

SORODNI ČLANKI