Slovenija

Za večjo varnost poštnih pošiljk

Ljubljana, 28. 08. 2007 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pošta Slovenije bo zaradi vedno več ropov vrednostnih poštnih pošiljk uvedla varnostne kovčke za pismonoše.

Pošta Slovenije povečuje varnost vrednostnih poštnih pošiljk.
Pošta Slovenije povečuje varnost vrednostnih poštnih pošiljk. FOTO: POP TV

Pošta Slovenije je zaradi vse večjega števila kaznivih dejanj z uporabo orožja poostrila nadzor nad prenosom vrednostnih poštnih pošiljk. Predvidoma do pozne jeseni bo uvedla varnostne kovčke in denarnice za pismonoše, ki delujejo na principu uničenja vsebine v primeru poskusa nepooblaščenega posega vanje ali poskusa njihove odtujitve, je danes na novinarski konferenci v Mariboru povedal svetovalec poslovodstva Boris Novak.

Pošta Slovenije je letos do avgusta zabeležila že osem ropov ter štiri poskuse ropa. Med temi primeri izstopajo predvsem ropi poštnih vozil. Boris Novak, svetovalec poslovodstva

V prehodnem obdobju bo pošta zagotavljala varen prevoz vrednostnih poštnih pošiljk z dodatnim oboroženim spremstvom varnostnikov družb za zasebno varovanje, je pojasnil Novak. Po njegovih besedah bo pošta v začetku uvedla 130 kovčkov in 100 denarnic.

Pošta bo uvedla varnostne kovčke in denarnice za pismonoše.
Pošta bo uvedla varnostne kovčke in denarnice za pismonoše. FOTO: POP TV

Za kovčke bo pošta odštela okoli 380.000 evrov, cena denarnic pa za zdaj še ni določena. Kot je dejal Novak, pošta izvaja politiko varovanja, ki je v skladu z vsemi zakoni ter predpisi, in v primerjavi z ostalimi evropskimi poštnimi operaterji uporablja primerljive metode varovanja poštnih pošiljk. "Dejstvo pa je, da vrednostne poštne pošiljke, ki so bile letos najpogosteje tarča napadov, predstavljajo le majhen del vseh pošiljk, ki so dostavljene uporabnikom."

Novak je tudi opozoril, da je Pošta Slovenije v skladu z zakonom o poštnih storitvah odškodninsko odgovorna za vrednostne poštne pošiljke, in sicer do višine označene vrednosti na pošiljki - tako da ni bojazni, da stranke v primeru ropa ne bi v najkrajšem času prejele svojega denarja. "Ob vsem tem pa je predvsem pomembna varnost zaposlenih. Tudi in predvsem zato poostrujemo varnostno politiko in uvajamo v tujini preverjene metode," je še dodal.

Po besedah vodje službe za obrambo, zaščito in varovanje Mitje Štampferja Pošta Slovenije trenutno testira tri različne kovčke istega proizvajalca, ponudbe pa bo začela zbirati septembra.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
14. 02. 2008 13.48
Nafta se bo v bodoče še dražila. S tem tudi kurilno olje in se bo potrebno pripraviti na bodoče dobave. Petrol že ve kaj bodo potrebovali. Seveda gospa, takoj gospa, jutri dobite liter kurilnega olja po povzetju..
kenguru
28. 08. 2007 23.17
In zakaj bi vračali tistim brez dokazil? Ti lahko vračaš denar, komur ti paše, drugje pa je potreben kakšen papir. Res ne vem, kaj je tu vprašljivega. Kako boš pa ocenil vrednost pisma stare mame svoji sestri v Ameriko? Za vrednostne zadeve se plača poštnina glede na ocenjeno vrednost (s strani pošilajtelja) in na podlagi tega se izplača odškodnina. Eni (igor.gojcic) imajo pa res preveč časa in pametujejo pod vsakim prispevkom...
budda
28. 08. 2007 20.43
ja gojcic kvas pa ti mislu. če bi ti vedu kakšno pot opravi paket, bi se sam za glavo prjeu. en kp papirjev je. vsak poštar se tudi podpiše, ko prevzame paket pa tudi ko ga raznaša, tako, da če nekaj zmanjka se takoj ve kdo je kriv. in hopala 5% od plače ali več odvisno koliko je vredn paket. če je rop, pa itak nimaš kej. aja pa še to gojicic, pošta obvesti prejemnika pa tudi pošiljatelja v primeru kraje ali izgube paketa.
Ramzess
28. 08. 2007 20.18
Zanimiva reč. "Novak je tudi opozoril, da je Pošta Slovenije v skladu z zakonom o poštnih storitvah odškodninsko odgovorna za vrednostne poštne pošiljke, in sicer do višine označene vrednosti na pošiljki - tako da ni bojazni, da stranke v primeru ropa ne bi v najkrajšem času prejele svojega denarja." Seveda je pošta odškodninsko odgovorna pošiljke, pa ne samo vrednostne. za vse ostale tudi. Torej je pričakovati, da pošta in poštarji vodijo evidenco pošiljk, ki jih raznašajo, saj je samo tako mogoče ugotoviti, kaj je bilo v torbi in komu je bilo namenjeno. Tudi sicer je vprašljivo vračanje odškodnin, saj jih vračajo samo tistim, ki imajo ustrezna dokazila o pošiljki, številu in vsebini pošiljk. Nevem ali v takem primeru obvestijo naslovnike kakšne pošiljke in koliko jih niso prejeli in kaj naj v takem primeru naredijo, če so kaj pomembnega pričakovali. Lepa reč.
pajo5
28. 08. 2007 16.46
Kaki so to kovčki za 3000 eurov????????
thr0l@yahoo.com
28. 08. 2007 15.59
reklakazala: vedno je poštar kriv, ja.
kenguru
28. 08. 2007 15.44
Jasno je, da zavarovalnice pritiskajo. Če ne bojo bolje zavarovali vrednostnih pošiljk, bojo pa zavarovalnine višje. Saj je logično, da zavarovalnica ne bo za male pare zavarovala nekoga, ki je zlahka tarča roparjev. Plčilo zavarovanja je pač povezano s tveganjem.
budda
28. 08. 2007 15.20
reklakazala čisto mogoče je, da se je paket izgubil pri prevozu, ampak fora je v tem, da je vse zavarovano + poštarju otrgajo 5% od plače. ne vem pa kakšn je tvoj primer? teli kovčki so čist butasta zadeva. zakaj sploh gre? pošta ma tko in tko vse zavarovano in če karkoli zmanjka, zavarovalnica povrne, vendar zavarovalnica pritiska na pošto, češ, da pošiljke niso dovolj zavarovane in tako dobimo predlog kovčkov. ali pa sedaj posebne opreme v kombiji o katerih ne bom govoril. včasih je imel poštar pištolo in pa orožn list. še eno vprašanje za vas, zakaj nimajo varnostnikov zravn? ker se preprosto ne splača...
eastpa123@gmail.com
28. 08. 2007 15.04
380.000 Evrov? In koliko so pokradli pismonošom doslej, recimo prejšnje leto? 5000 Evrov?
reklakazala
28. 08. 2007 15.03
Mal naj še poštarje pogledajo, ker se njihovih prstov tudi rado kaj prime. Naprimer moj fotoaparat...