Slovenija

Na Dolenjskem popoldne klestila toča, zvečer huda ura tudi na Gorenjskem

Ljubljana, 01. 07. 2024 05.56 | Posodobljeno pred 5 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nikita Leban, N.V., N.L.A, STA
Komentarji
307

Ponedeljek je bil v znamenju burnega vremenskega dogajanja. Zvečer sta se nevihtni celici, ki sta nastali nad severno Primorsko, združili v večji nevihtni sistem, ki se je pomaknili čez osrednjo Slovenijo in Gorenjsko, kjer je meteorna voda zalila več kot 40 poslovnih in stanovanjskih objektov. Zgodaj popoldne je bilo burno vremensko dogajanje tudi na Dolenjskem, kjer se je razvila supercelična nevihta z debelo točo. Ponoči bodo padavine sicer postopno ponehale in začelo se bo jasniti.

Več videovsebin
  • Neurje v Kranju
    00:13
    Neurje v Kranju
  • Iz 24UR: Toča uničila strehe in pridelek
    02:54
    Iz 24UR: Toča uničila strehe in pridelek
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob nevihtah so nastali nalivi in močnejši sunki vetra. Agencija za okolje je zvečer izmerila nekaj močnejših nalivov: Kranj - 33 mm, Nova vas na Blokah - 24 mm.

V Kranju je pozno popoldne divjalo neurje z močnim vetrom, ki je odkril oziroma poškodoval strehe na petih objektih. Kot je razvidno iz fotografij je veter poškodoval tudi ostrešje tamkajšnje gimnazije, na delu so bili gasilci. Zaradi obilnega deževja so bili posamezniki odseki cest poplavljeni, prav tako je zalilo 21 poslovnih in stanovanjskih objektov. 

V Radovljici je meteorna voda zvečer zalila 17 stanovanjskih in poslovnih objektih, v Tržiču šest, nekaj tudi v Škofji Loki, poroča Uprava za zaščito in reševanje. 

Kot je popoldne poročal Meteoinfo, je Dolenjsko zajela supercelična nevihta z močnimi sunki vetra, lokalno je padala debela toča. Nevihtna celica se je pomikala proti Krškemu. Toča je na Dolenjskem uničevala pridelke in na avtocesti razbijala vetrobranska stekla. 

Nekaj po 13. uri je tudi območje občine Trebnje zajelo močno neurje. Promet na cestah je bil zaradi podrtih dreves ter poplavljenih cestišč z meteorno vodo oviran. Posredovali so dežurni delavci Komunale Trebnje in Cestnega podjetja Trebnje. V času neurja je bilo zaradi močnega vetra in toče poškodovanih več streh stanovanjskih objektov in industrijskega objekta na Biču. Meteorna voda je zalila kletne prostore in garaže stanovanjskih objektov in prostore veterinarske ambulante v Trebnjem. Meteorna voda je ogrožala objekt občine Trebnje in sosednji objekt. Na terenu so bili gasilci PGD Trebnje, Veliki Gaber, Zagorica, Velika Loka in Šentlovrenc. Najhuje je bilo na območju naselij Veliki Gaber, Zagorica, Bič, Pristavica pri Velikem Gabru, Škovec, Velika Loka in Šentlovrenc, poroča uprava za zaščito in reševanje. 

Burno vremensko dogajanje se je sicer najprej začelo že dopoldne v zahodni in severni Sloveniji, ko so se začele pojavljati krajevne plohe in nevihte. Težave so nalivi in nevihte povzročali na območju Radovljice, Tržiča, Bleda, Kanala ob Soči, Cerknega, Škofje Loke, Medvod, Domžal, Kamnika, Grosupljega, Sevnice in širše okolice Ivančne Gorice, kjer je bilo najhuje.

V Cerknem je bilo podrtih več dreves na petih lokacijah, odkrit nadstrešek ob hiši, drevo je padlo na stanovanjski objekt, na vozišče se je vsula obcestna brežina. V občini Medvode je meteorna voda ob neurju zalila nekaj stanovanjskih in poslovnih objektov, močan veter pa je podrl nekaj dreves.

Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, je tudi na območju Ljubljane in Medvod voda zalila nekaj stanovanjskih in poslovnih objektov, močan veter pa je podrl nekaj dreves. Na območju Grosupljega je močan veter odkrival strehe, v naselju Pavla vas na območju Sevnice pa je zaradi udara strele zagorelo ostrešje gospodarskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Tržišče, Sevnica, Šentjanž in Krmelj, ki so požar omejili in pogasili. Ogenj je uničil 10 kvadratnih metrov ostrešja.

Po poročanju RTV Slovenija je iz mariborskega letališča poletela tudi letalska obramba pred točo.

Zavod Reševalni pas na družbenem omrežju X poroča, da je nekaterim avtomobilom na dolenjski avtocesti toča razbila vetrobranska stekla. Opozorili pa so tudi na nevarna početja nekaterih voznikov, ki so se ponovno ustavljali pod nadvozi, kar je nevarno in prepovedano.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot so naknadno sporočili iz Arsa, so se nevihte, ki so zjutraj nastale v Furlaniji-Julijski krajini, najprej pomaknile nad severozahodno Slovenijo. Ob tem je na postaji Kanin v 30 minutah padlo 24 milimetrov dežja. 

Ob hudourniških vodotokih so možne poplave, udari strel pa lahko zanetijo požare. Arso ob tem svetuje zadrževanje na varnem mestu v zgradbi, vse, ki bodo v času neurij na prostem, pa poziva, naj si poiščejo zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto odsvetujejo zadrževanje pod drevesi ali daljnovodi ter v bližini hudourniških vodotokov.

Obeti 

Ponoči bodo padavine postopno ponehale, začelo se bo jasniti. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem do 19 stopinj Celzija.

V torek bo spremenljivo oblačno, možna bo kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, na Primorskem do 28 stopinj Celzija.

Do ponedeljka ponoči za celotno državo velja oranžno opozorilo pred nevihtami. 

Oranžno opozorilo za državo
Oranžno opozorilo za državo FOTO: Arso

Opozorila veljajo tudi pri naših sosedih

Nevihte so danes popoldne dosegle tudi dele Hrvaške, kjer je državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) zaradi nevarnosti neurij izdal rdeče vremensko opozorilo za območje Zagreba in Osijeka. Nevihta je hrvaško prestolnico v glavnem zaobšla, dežurne službe pa so imele največ dela z odpravljanjem posledic močnega vetra.

Nevihte so v popoldanskih urah zajele osrednji ter severni in severozahodni del Hrvaške. Zagreb je slabo vreme doseglo okoli 15. ure. Preglavice je povzročal zlasti silovit veter, ki je podiral drevesa in lomil veje, zaradi česar so nastale težave v prometu.

Vremenska slika alarmov na Hrvaškem
Vremenska slika alarmov na Hrvaškem FOTO: DHMZ

Štab hrvaške civilne zaščite je na družbenem omrežju X sporočil, da so dežurne službe prejele okoli 30 prijav. Prišle so predvsem iz zahodnega dela Zagreba, nanašale pa so se zlasti na odkrite strehe, poškodovane dimnike ter padce vej na električne vode, ceste in vozila.

V nekaterih krajih v okolici Zagreba so močan veter po poročanju lokalnih medijev spremljale tudi obilne padavine in toča.

DHMZ je za danes izdal oranžno vremensko opozorilo tudi za reško in dubrovniško regijo. Za območje Reke vremenoslovci opozarjajo pred nevihtami, na območju Dubrovnika pa svarijo pred visokimi temperaturami.

KOMENTARJI (307)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prince of persia
01. 07. 2024 21.58
Zdaj bo BilkoDebilko spet rekel da so bile ujme in da za nič ne bo denarja.
nonac
01. 07. 2024 21.57
Ste pa tečni s tem reklamami
Rožle Patriot
01. 07. 2024 21.51
+2
Slovenija zopet pod vodo .... Holob pa spet brez skrbi. On uživa in se zabava !!!
Rožle Patriot
01. 07. 2024 21.47
+1
... kako je tokrat s podvozi .. v najlepšem in najbolj varnem mestu v Evropi ... !??? .. de de de
periot22
01. 07. 2024 21.26
+0
UtisanBimbambom
01. 07. 2024 21.51
-1
Rožle Patriot
01. 07. 2024 21.20
+5
" Na Dolenjskem klestila toča, deli Kranja pod vodo " ...... Holobček se pa lepo zabava in uživa !!!
Forum 21
01. 07. 2024 20.41
+5
Kaj pa je to nevihtni sistem? Za 💩 te vaši izmišljeni izrazi
Arhaist
01. 07. 2024 20.57
-1
Rožle Patriot
01. 07. 2024 20.59
+2
Mislim, da .. namigujejo na digitalne nevihte !
Zmaga Ukrajini ...
01. 07. 2024 21.12
+4
Smešno - vzel si si čas, da si poiskal bebav emoji, nisi pa zmogel poguglat kaj je nevihtni sistem. Evo tule: ENOCELIČNE NEVIHTE nastanejo na plitvih območjih stekanja prizemnih vetrov in v ozračju, kjer je veter v višinah šibek ali ga ni. Takšna nevihta je hitro zadušena in traja eno uro ali manj. Je šibka in jo spremlja majhna toča ali pa te sploh ni. VEČCELIČNE NEVIHTE nastanejo na območjih, kjer se hitrost vetra spreminja z naraščanjem višine. Vsebujejo več enoceličnih neviht in trajajo dlje, saj nastajajo vedno nove celice. Prinašajo srednje veliko točo (do premera 3 ali 4 centimetre). SUPERCELIČNE NEVIHTE nastanejo, ko v višinah pihajo močni vetrovi, ki z višino spreminjajo moč in smer. To ustvarja razmere, v katerih se nevihta vedno znova krepi oziroma ohranja. Vztraja tudi do več ur. Prinaša lahko zelo velika ledena zrna, močne nalive, vetrno neurje in celo tornade. Tako, zdaj veš kaj je nevihtni sistem.Lahko poguglaš npr. pod naslovom: Nevihtni sistem, dolg kar 2400 km. Zanimivo.
Arhaist
01. 07. 2024 21.29
-1
Zmaga - plis razlozi mi od kdaj obstajajo super celicne nevihte. Kolikor se spomnim so nam dve leti nazaj predstavili na porocilih 8 novih tipov oblakov. Kolikor se spomnim toliko ekstremov nekaj let nazaj ni bilo. Se pa spomnim da je na WEFu Claus Schwah napovedal da bo 2023/24 ekstremno podnebje z ekstremnimi podnebnimi spremembami. Toce sestavljene iz skupkov ledu se pred 2021 ne spomnim, toca ki je naslednji dan na travi se ledena kljub 20 stopinjam in se je tega….
alenka.NN
01. 07. 2024 21.31
+0
Zmaga Ukrajini ...
01. 07. 2024 21.59
Ne vem, ampak predvidevam da je tako kot povsod drugod, tudi v meteorologiji znanost napredovala, prav tako pa tudi njena oprema (radarji, razne vrste merilnikov, itd.).Sicer pa ni nič presenetljivega, da tudi "navaden" človek opazi velike spremembe pri vzorcu vremena. Dejstvo je, da toliko vročinskih valov, ki bi bili tako dolgi in s tako preseženimi temperaturami, včasih ni bilo. Prav tako tudi toča (ki je sicer običajen poletni pojav) ni bila tako pogosta, še manj pa tako divje velika. Zadnjič enkrat so prišle slike iz Nemčije s točo, veliko kot manjša melona. Tako tudi ni nobeno presenečenje, da so poletja postala prav divja, in še zdaleč ne tako prijetna, kot so bila včasih. Vsaj po mojem. Meni se zdi, da so nevihte vedno hujše - prav zaradi takih hitrosti vetrov, ki jih včasih definitivno nismo imeli, ... tako velikih zrn toče, ki je včasih tudi ni bilo. Zato je prav vseeno kaj pravi Schwab - vsak, ki hodi po svetu z odprtimi očmi, lahko opazi ogromne podnebne spremembe. Na splošno pa so generalne napovedi za celotno poletje tudi neresne. Tudi današnji meteorologi bodo znali napovedati nevihto na določenem območju šele kakšno uro prej. Kar pa se toče tiče, imaš na blogu bostjankop zanimiv prispevek: Zakaj in kako nastane toča? Na strani neurje.si pa objavo "Tipi nevihtnih celic". Zelo zanimivo...
bad-grandpa
01. 07. 2024 20.28
+8
na srečo se ni uresničilo petina napovedanega, razen del dolenjske. Je pa res da to ni vec normalno, da ni več normalnega dežja
jedupančpil
01. 07. 2024 20.44
-1
Duif de Schijt
01. 07. 2024 20.54
+0
Rožle Patriot
01. 07. 2024 21.01
+2
.... problem bo nastal, ko dežja ne bo več ... !
Sandi11
01. 07. 2024 21.14
+3
Golob je kriv, ker iztreblja. Golobje iztrebke bomo čistili še generacije potem, ko Goloba ne bo več.
nelika123
01. 07. 2024 20.27
+2
Spremljamo,kot da bi k nam prihajala reketa,iztreljena iz neznane države....
Rožice so zacvetele
01. 07. 2024 20.41
+4
nalika123... bloka? Tistim s hišami in vrtovi ni vseeno, bojimo se. Če nič nimaš, se pa seveda norčuješ, ker nimaš kaj izgubiti.
old skul
01. 07. 2024 20.26
+7
to niso več nevihtne celice, zdej čist lepo dežek pada in občasno zagrmi.
a.kralj1994
01. 07. 2024 20.18
-7
Tu gor še vedno zaslediš ljubitelje vrhovnega, ki vsako stvar, pa tudi vremenske ujme, spremenijo v politično burko in še vedno sanjajo o levičarski prisotnosti, kot neki celici, ki takšno vreme kuha, ker pač prihajajo takšne informacije iz kleti...in že morajo držati, če tam tako pravijo...hahahahahahahaha....
Timmmuusss
01. 07. 2024 20.14
+8
v kranju je blo tut kr hudo pa okolica kr
RK
01. 07. 2024 20.09
+6
Ja baaad, ko to gledam se mi ljudje res kar smilijo..... sploh ko vidim Goloba z Tino, kako mu je lustno, njega pa nic ne briga za probleme drzavljanov....
Duif de Schijt
01. 07. 2024 20.44
Problemi bodo ostali državljanom, ko se bo odselil z nagrabljenim.
patogen
01. 07. 2024 19.58
+0
Nov udarec. Najprej zmaga skrajne desnice v Franciji, sedaj pa zelena agenda z nevihtno združeno celico vrača udarec. Levičar res ne more brez zunanjih in notranjih sovražnikov...
Kollerik
01. 07. 2024 20.21
-1
Pravi udarci šele pridejo. Še boste bežali....
Duif de Schijt
01. 07. 2024 20.49
+1
Rožle Patriot
01. 07. 2024 21.34
+2
Levičarji sploh več ne obstajajo .. Ostali so samo še navadni lewaki !!!
Tomy1
01. 07. 2024 19.56
+5
Sam, da bobe ne padajo. Ni pa več daleč, če bo naša vlada z Musarko na čelu še naprej vojaško podpirala - ve se koga! But(d)ale ...
amigp
01. 07. 2024 19.52
+16
Oprostite ampak smrtno nevarno je tudi da ti prileti v faco kot jajce debela toča skozi razbito vetrobransko steklo na avtocesti
Iqos
01. 07. 2024 19.41
+13
Sam da štroma ne zmanjka k bo fuzbal.
Rožle Patriot
01. 07. 2024 19.41
+1
Aha, terorstična celica Al Oluja ... potuje proti osrednji Sloveniji ..
vvvilice
01. 07. 2024 19.25
+8
Vse to je povsem naravno. Moramo verjeti srroki in znanosti, saj se spomnimo, varno in učinkovito, so zatrjevali. Seveda stroka že ve, kaj mora govoriti.
Janez Novak 13
01. 07. 2024 20.19
+5
Arhaist
01. 07. 2024 19.17
+4
Kdaj bo narod dojel da to ni delo narave. Hrt1 so imeli porocila, da ima europa uzakonjeno posipavanje s srebrovim jodidom in da se je ucinek izkazal za veliko slabsega in povzroca poplave in veliko toco. Kdaj bo pri nas pri porocilih da narodu kapne v mozeg?
ssbobo
01. 07. 2024 19.22
+0
Aha... pa to pol uzakonjo da je slabš.. ... al kwa... v MB pravjo letalcij k so se boril prod toči pred leti da je bil sistem takrat kr OK........ poročila pa to še vedni poslušaš... z ugrabljeno javnih mefdijev..
Arhaist
01. 07. 2024 19.27
+7
Mediji so zato da porocajo kar želijo da veste!
hozentreger
01. 07. 2024 19.35
+4
Prosil bi, da mi razložiš mehanizem ustvarjanja oblakov s srebrovim jodidom. Brez kopiranja in lepljenja, ter uporabe različnih "virov".
Arhaist
01. 07. 2024 19.44
+0
hozentreger - Najprej opazuj nebo in vsak dan, zraven đe kak flightradar da vidiš če je ta avion ki pušča črto ki se spremeni v meglico in oblak, na radarju. Potem si preberi določene patente in od kdaj so že. Potem poišči na HRT1 ko je bilo nazaj 14 dni javno poročano na hrvaških poročilih. Primerjaj zračno vlago in to kar ni zračna vlaga. Veliko veliko tega potem ti bo kaj jasno. Drugače pa verjetno si bil tudi solidaren dve leti nazaj in verjameš temu kar pravijo mediji, znanstveniki (zaupajmo v znanost) in mediji. .....
hozentreger
01. 07. 2024 20.14
+0
Ne rabim verjeti medijem. Imam dovolj pameti, da razumem vsaj osnovnošolsko oz. srednješolsko fiziko. Pojdi v hribe ko piha jugo ali jugozahodnik. Na višini približno 2000 m boš videl, kako se bo pred tvojim obrazom formiral oblak. Pazi to! Kriva bo kondenzacija vlage z morja na prahu, ki ga je veter dvignil z zemlje in na kristalih morske soli, ki so prišli z vetrom. P.S.: Sejanje oblakov se izvaja na področjih s pretirano sušo, kar večji del Evrope ni. P.P.S.: Odgovor, ki si mi ga dal je na nivoju politikov. Nobenega argumenta, zgolj prazno besedičenje.
Arhaist
01. 07. 2024 20.17
+2
Vredu kakor pravis. Samo da si zadovoljen s svojim znanjem, kateri mislis da je ok. Ne dajem politicnih odgovorov. pravijo pa da s takimi je skoda casa. Lep pozdrav