Slovenija

Za več upravičencev do donacij

Ljubljana, 19. 04. 2007 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SNS se zavzema za razširitev seznama upravičencev do donacij od dohodnine. Predlog novele zakona so poslali v DZ.

Bomo lahko imeli več izbora, komu dajemo denar?
Bomo lahko imeli več izbora, komu dajemo denar? FOTO: Kanal A

Poslanec SNS Sašo Peče je danes v obravnavo v DZ vložil predlog novele zakona o dohodnini, s katero naj bi razširili seznam upravičencev do donacij, ki jih lahko zavezanci namenijo v višini do pol odstotka od svoje dohodnine. S črtanjem določbe, po kateri do donacij niso upravičene pravne osebe, ki so jih ustanovile ali katerih člani so pravne osebe javnega prava, bi se omogočila razširitev kroga upravičencev tudi na vzgojno-varstvene, izobraževalne, kulturne, zdravstvene in druge organizacije.

Namen spremembe zakona je, da se pravica do izbora prejemnika polodstotnega deleža dohodnine ne sme omejevati, je v predlogu novele zakona zapisal Peče.

Zakon o dohodnini, ki je začel veljati z letošnjim 1. januarjem, določa, da lahko zavezanec do pol odstotka dohodnine, odmerjene od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov. Pri tem se za upravičence na področju splošno-koristnih namenov zahteva, da gre za dejavnosti rezidentov Slovenije, ki so ustanovljeni za opravljanje nepridobitnih dejavnosti, in katerim je priznan poseben status oz. je njihova dejavnost v javnem interesu ali je dobrodelna. Mednje pa se po omenjenem členu ne štejejo rezidenti pravne osebe, ki so jih ustanovile ali katerih člani so pravne osebe javnega prava.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.