Slovenija

Za več nadzora nad dajanjem pomoči

Ljubljana, 31. 05. 2006 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novela zakona, ki ureja večji nadzor nad dodeljevanjem socialne pomoči, je zrela za nadaljnjo obravnavo, meni DZ.

Državni zbor je v okviru prve obravnave novele zakona o socialnem varstvu s 56 glasovi za in sedmimi glasovi proti odločil, da je novela primerna za nadaljnjo obravnavo. Novela predvideva poostren nadzor sistema dodeljevanja denarnih socialnih pomoči in ustreznejšo ureditev pravice do družinskega pomočnika.

Iskalci zaposlitve bodo morali, če bo novela sprejeta, sprejeti ponujeno zaposlitev, če ne bodo hoteli izgubiti pravic, ki izhajajo iz statusa nezaposlenega.
Iskalci zaposlitve bodo morali, če bo novela sprejeta, sprejeti ponujeno zaposlitev, če ne bodo hoteli izgubiti pravic, ki izhajajo iz statusa nezaposlenega. FOTO: Reuters

Za prejemnike denarnih socialnih pomoči predlog teh sprememb uvaja bolj učinkovito spodbujanje brezposelnih prejemnikov denarnih socialnih pomoči k večji delovni aktivnosti, odpravlja prejemanje pomoči po zaposlitvi, izboljšuje pa se tudi nadzor nad porabo sredstev s strani upravičencev do izredne denarne socialne pomoči.

Tako naj bi preprečili zlorabe v tistih primerih, ko centri za socialno delo ugotovijo, da je pri nosilcu pomoči šlo zgolj za fiktivno prijavo lastnega gospodinjstva na istem naslovu, na katerem je sicer že bival. Uvaja se tudi vračanje denarnih socialnih pomoči, ki so bile izplačane kot nadomestna oblika pomoči za čas čakanja na rešitev o drugi pravici.

Novela zakona predvideva tudi poostren nadzor nad podeljevanjem denarnih socialnih pomoči
Novela zakona predvideva tudi poostren nadzor nad podeljevanjem denarnih socialnih pomoči FOTO: POP TV

Predlog sprememb se nanaša tudi na družinskega pomočnika, sicer tako, da sedaj v postopku sodelujejo tudi občine. Financiranje družinskega pomočnika se ureja na način, ki velja tudi za financiranje drugih podobnih socialnovarstvenih storitev, kot je pomoč družini na domu ali institucionalno varstvo odraslih, kar je v skladu z odločbo ustavnega sodišča. Zakon uvaja tudi namensko porabo sredstev, ki so jih upravičenci do družinskega pomočnika pred tem prejemali za tujo nego in pomoč in postrežbo. S tem se bodo občinam kot financerjem družinskega pomočnika kar za eno tretjino znižali izdatki iz njihovih proračunov, je v obrazložitvi novele povedal resorni minister Janez Drobnič.

V zakonu so tudi spremembe, ki se dotikajo institucionalnega varstva starejših v bolnišnicah. Tako naj bi bilo omogočeno takojšnje socialno varstvo tistim, ki zaključijo akutno zdravljenje v bolnišnici, vendar jim zdravstveno stanje še ne omogoča samostojnega življenja, v domovih starejših občanov pa ni možen takojšen sprejem.

Minister Drobnič je poudaril, da so dali k predlaganim spremembam soglasje socialni partnerji v okviru ekonomsko-socialnega sveta, zakon pa so usklajevali tudi v okviru Partnerstva za razvoj.

Splošna razprava o vladni noveli zakona o socialnem varstvu je sicer pokazala, da ukrepe za aktivnejšo politiko zaposlovanja poslanske skupine načeloma podpirajo, a si bodo v prihodnjih obravnavah prizadevale za bolj konsistentne rešitve. Poslance LDS, SD in DeSUS denimo moti predlog, po katerem bo moral iskalec zaposlitve sprejeti vsakršno delo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.