Slovenija

Za umik 'strogo zaupno'

Ljubljana, 24. 03. 2006 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalna komisija je pozvala KAD in SOD, da s svojega gradiva umakneta oznako strogo zaupno.

Parlamentarna preiskovalna komisija se bo predvidoma aprila znova sestala
Parlamentarna preiskovalna komisija se bo predvidoma aprila znova sestala FOTO: POP TV
Zaslišali bomo direktorje in predsednike upravnih odborov SOD, predsednike uprave in nadzornega sveta KAD, direktorje in predsednike strokovnega sveta ATVP, pristojne ministre in državne sekretarje, in sicer za obdobje, v katerem so potekale odprodaje deležev v podjetjih. Polonca Dobrajc (SDS)

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) v 83 gospodarskih družbah, je pozvala KAD in SOD, da s svojega gradiva umakneta oznako strogo zaupno, je po seji povedala predsednica preiskovalne komisije Polonca Dobrajc (SDS). Komisija bo nato začela z obravnavo prvih 10 primerov podjetij, med katerimi je tudi Mercator.

Preiskovalna komisija bo najprej začela preiskovati prodajo državnih deležev v kranjski Savi, na seznamu pa so med drugim še Tovarna sladkorja Ormož, Gorenje, Delo, Autocommerce, Mercator, BTC, Color, Hoteli Palace, Jata, Pivovarna Union, Radenska, Fructal, Salonit, Termo, SCT, Intereuropa in Terme 3000.

Preiskovalna komisija se bo po besedah Dobrajčeve znova sestala predvidoma v aprilu, "v okviru razpoložljivih terminov glede na zasedanje državnega zbora". Takrat bo komisija sprejela tudi sklep o zahtevi poslanske skupine SD, da se ji omogoči vpogled v delo komisije, je pojasnila Dobrajčeva.

Potrč pisal Dobrajčevi

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je na Dobrajčevo danes naslovil pismo, v katerem jo je pozval, da skladno s poslovnikom o parlamentarni preiskavi poslanski skupini SD omogoči vpogled v magnetograme, tonske posnetke in zapisnike sej preiskovalne komisije.

Če do poletja stvari ne bodo končane ali blizu zaključka, ne bodo izpolnjeni kriteriji prednostne obravnave Mercatorja. Miran Potrč (SD)

Potrč je Dobrajčevo tudi prosil, da poslanski skupini SD sporoči, kdaj bo komisija začela, kako vodila in kdaj končala preiskavo o prodajah deležev KAD in SOD v Mercatorju. "Vaše obvestilo je za nas bistveno za oceno, ali delovanje komisije res korektno pokriva tudi zahtevo skupine poslancev za posebno preiskovalno komisijo v tej zadevi," je v pismu zapisal Potrč.

Če bodo seje preiskovalne komisije javne, bo poslanska skupina SD na njih sodelovala kot poslušalec, s čimer bo dobila vpogled v delo komisije, je dejal Potrč. Po njegovih besedah pa bo SD predlagala, da se ugotovitve v zvezi z Mercatorjem obravnavajo prednostno in da se o tem pripravi vmesno poročilo.

"Mercator je v sklepu o odreditvi preiskovalne komisije na šestem mestu, kar ni prednostno. Primer Mercator naj bi sicer začeli obravnavati v letu 2006, kar pa lahko pomeni marsikaj: na eni seji komisija začne delo, potem pa ga odloži za tri mesece ali pol leta," je bil kritičen Potrč, ki si želi zvedeti natančno dinamiko obravnavanja primerov prodaj KAD in SOD v podjetjih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.