Slovenija

Za spremembe z dialogom

Ljubljana, 16. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred ministrstvom za zdravje se je zbralo približno 1000 predstavnikov sindikatov, ki nasprotujejo predlaganim spremembam novele zakona o zdravstvu.

V sindikatih so prepričani, da novela pomeni grob poseg v socialno ekonomski položaj in v pravice delavk in delavcev (Dare Čekeliš)
V sindikatih so prepričani, da novela pomeni grob poseg v socialno ekonomski položaj in v pravice delavk in delavcev (Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Pred ministrstvom za zdravje se je nekaj po poldnevu zbralo približno 1000 predstavnikov večine slovenskih sindikatov, ki nasprotujejo predlaganim spremembam novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, predvsem pa možnosti, da bi se tako pomembne spremembe sprejemale mimo socialnega dialoga.

Bručan: Shod je bil preuranjen

Ministru za zdravje Andreju Bručanu so izročili deklaracijo z zahtevami (Dare Čekeliš)
Ministru za zdravje Andreju Bručanu so izročili deklaracijo z zahtevami (Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš


Vodstva sindikatov je sprejel minister za zdravje Andrej Bručan, ki so ga sindikalisti seznanili s svojimi stališči in mu izročili posebno deklaracijo.
Bručan je ob tej priložnosti menil, da je današnji shod mogoče preuranjen, ker se pogovori o predvidenih spremembah zakonodaje, ki zadeva bolniška nadomestila, sploh še niso začeli.

Z ministrovo izjavo, da je bil današnji shod preuranjen, se v sindikatih ne strinjajo. Če bi čakali, da bodo zakonodajne spremembe objavljene v uradnem listu, bi bilo že prepozno, pravijo (Foto: Dare Čekeliš)
Z ministrovo izjavo, da je bil današnji shod preuranjen, se v sindikatih ne strinjajo. Če bi čakali, da bodo zakonodajne spremembe objavljene v uradnem listu, bi bilo že prepozno, pravijo (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš
Bručan je protestnike pričakal precej nejevoljen. Demonstranti so mu izročili deklaracijo, v kateri so opozorili na nestrinjanje s predlaganimi spremembami zakona, predvsem nižjimi nadomestili za bolniško odsotnost. Minister za zdravje jim je obljubil nova pogajanja. No, sindikati opozarjajo, da bodo, če ministrstvo ne bo upoštevalo pripomb sindikatov, v jeseni še enkrat pripravili protestni shod. In če tudi ta ne bo uspešen, bodo sklicali referendum.

"Ti pogovori bodo potekali počasneje, kot smo si sprva zamislili, prav zato, ker želimo nekatere stvari urediti tako, da bodo zadovoljive tudi za tiste, ki sedaj s predlogi niso zadovoljni," je poudaril. Dodal je, da so se zadnja dva dni pogovarjali predvsem o rešitvah glede izravnalnih shem in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki se bodo v državnem zboru sprejemale po nujnem postopku. Slednje pa je nujno prav zaradi zavarovancev, ki bodo imeli tako večje možnosti kot doslej; lahko bodo prekinili zavarovanje, če ne bodo zadovoljni, vrnjene pa jim bodo tudi pridobljene rezervacije.

Minister opozoril na pozitivne plati zakona

Minister je poudaril, da spremembe zakonodaje pripravljajo prav zaradi zavarovancev in opozoril, da se nič ne govori o tem, da bi s spremenjeno zakonodajo lahko prišli tudi do denarja za tiste socialno ogrožene, ki sedaj težko plačujejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Prav tako s strani sindikatov danes ni bilo slišati o tem, da bi spremembe pomagale nekaterim posebnim skupinam do boljšega zdravljenja in bi na ta način lahko skrajšali čakalne dobe ter s tem izboljšali zdravje prebivalstva, je še menil Bručan.

Res pa je, je dodal, da je nekatere stvari treba spremeniti ter pri tem izpostavil primer bolnikov, ki so več kot 21 mesecev na bolniški. Kot je dodal, je tu potreben nek dogovor na socialnem nivoju.

Semolič: Ne zavračamo vsega

Po mnenju sindikatov dosedanji pogovori z ministrstvom niso obrodili sadov (Foto: Dare Čekeliš)
Po mnenju sindikatov dosedanji pogovori z ministrstvom niso obrodili sadov (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš
"Danes nam ni nevaren Bruselj, danes nam je nevarna Ljubljana," je prepričan predsednik ZSSS Semolič.

Kot je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, upajo, da je minister razumel sporočilo današnjega zbora, tj. da naj nekatere predloge, ki so za delavce in sindikate absolutno nesprejemljivi, umakne iz procedure. Gre za predloge za zniževanje bolniških nadomestil, glede izrinjanja sindikatov iz organov upravljanja v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter predlog, po katerem se delavca, ki je več kot leto na bolniški, "meče na cesto", je pojasnil Semolič. Omenjeni predlogi so za sindikate nesprejemljivi in se o njih ne morejo pogajati. Vendar pa to ne pomeni, da zavračajo vse predloge, je poudaril Semolič.

SORODNI ČLANKI