Slovenija

Za protikadilsko novelo

Ljubljana, 17. 01. 2007 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gostinci predlagajo, da kadilnice ne bi bile obvezne. Obenem menijo, da ne bi smeli biti kaznovani zaradi gosta, ki kadi.

Gostinci iz obrtne zbornice podpirajo protikadilsko novelo.
Gostinci iz obrtne zbornice podpirajo protikadilsko novelo. FOTO: POP TV

V sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije podpirajo novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, so člani upravnega odbora sekcije na seji povedali predstavnicam ministrstva za zdravje. Podarili pa so, da mora novela zakona veljati za vse enako, da gostinci ne morejo biti kaznovani, če njihovi gostje kljub opozorilom kadijo, ter da označbe, da je kajenje prepovedano, niso več potrebne. Pripombe iz razprave bodo tudi pisno posredovali ministrstvu.

Predsednik sekcije Mate Matjaž je poudaril, da je zakon za gostince združene pri obrtni zbornici sprejemljiv, vendar pričakujejo, da bo ministrstvo pripravilo vsa potrebna določila, tako, da bodo ob sprejemu novele gostinci točno vedeli, kaj prinaša zakon. Med drugim so gostinci predlagali, da kadilnice ne bi bile obvezne oziroma da zanje ne bi veljale posebne omejitve ali določila, če že, pa predlagajo, da bi bilo to znano že z uveljavitvijo zakona.

''Če je prepoved, naj bo za vse''

Predlagana novela dopušča kajenje le še v prostorih, kjer zaposleni ne morejo biti izpostavljeni s tobačnim dimom onesnaženemu zraku. Kot izjemo popolni prepovedi kajenja predlog navaja odprte javne in delovne prostore, posebej za kadilce določene hotelske sobe, bivalne prostore v socialnih in drugih varstvenih zavodih, bivalnih skupnostih in zaporih, kadar v njih živijo samo kadilci, ter kadilnice. V slednjih se zaposleni lahko zadržujejo le v času, ko se tam ne kadi.

Ti prostori pa bodo morali ustrezati tudi določenim tehničnim pogojem. Tako je kadilnica po definiciji iz novele prostor, ki ga lahko lastnik, najemnik ali upravitelj javnih in delovnih prostorov določi in posebej uredi izključno za kajenje. Novela pa ohranja že uveljavljeno popolno prepoved kajenja v vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih ustanovah ter slaščičarnah in mlečnih restavracijah. Zato v teh prostorih tudi kadilnice ne bodo dovoljene.

Zavzemajo se tudi za to, da bi zakon začel veljati z zamikom, da bi se lahko gostinci nanj pripravili, in da zakon ne bi predvideval izjem. Omejitev kajenja bi morala po njihovem prepričanju veljati za vse, tudi za turistične kmetije, društva in klube. Le tako bi se namreč po besedah gostincev izognili upadu gostov v nekaterih predvsem manjših lokalih, preprečili pa bi tudi nelojalno konkurenco.

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje pri ministrstvu za zdravje Marija Seljak je bila s slišanim zadovoljna. V predstavitvi novele je poudarila, da je osnovni namen zakona zaščita delavcev na delovnem mestu in iz razprave ugotovila, "da so tukaj z gostinci na isti valovni dolžini". Seljakova je zagotovila, da bo zakon veljal za vse javne prostore. Če društva izvajajo gostinsko dejavnost, velja to tudi zanje, je dejala.

Seljakova pa je poudarila, da je del odgovornosti za izvajanje novele tudi na nosilcih gostinske dejavnosti, pri čem se je strinjala s pripombo gostincev, da je potrebno postaviti natančnejše meje odgovornosti gostincev, v primerih, ko gostje kljub prepovedi in opozorilom kadijo. "Vaša odgovornost je, da opozorite gosta, da se ne kadi," je dejala Seljakova in napovedala, da bodo nadaljnje mehanizme nadzora še natančneje dorekli na podlagi pripomb iz javne razprave.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hupek
30. 01. 2007 16.14
Hvala vsem, ki podpirajo nekadilce in ki so se borili za zdrav in normalen način življenja v družbi. Bil sem sam kadilec, zdaj pa že ne kadim 12 let, občutek je prijeten in dišeč!
profil24ur
17. 01. 2007 16.30
Zakon naj bo sprejet čim prej in naj bo kar se da oster!!
civitasstain@gmail.com
17. 01. 2007 15.08
Cim ostrejsi zakon in to cimprej, bolje bo za nekadilce, predvsem pa za otroke. Kadilci naj zasmradjo svoje privatne prostore kolko hocejo (ubogi otroci, ce jih imajo), ne pa javnih in basta....
limonca4
17. 01. 2007 14.47
Uhh, bljaaak, kakšni ogabni čiki so na fotki! Upam, da se bo tudi kadilcem tako gabilo, da bodo kar nehali kaditi. =)))