Slovenija

Za pomor kriva zastrupitev?

Postojna, 05. 06. 2009 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S Postojnskega poročajo o pomoru čebel v dveh panjih. Pomrlo naj bi jih med 100 in 1500, možnost kužne bolezni pa so že izključili.

Umrlo je med 1000 in 1500 čebel. (simbolična fotografija)
Umrlo je med 1000 in 1500 čebel. (simbolična fotografija) FOTO: Jani Dolinšek

Četrtkov pomor čebel v Planini v občini Postojna pristojne službe pripisujejo zastrupitvi. Možnost kužne bolezni so izključili, je pojasnil Matjaž Emeršič z Veterinarske uprave RS (Vurs).

Dejal je še, da je strokovnjak z nacionalnega veterinarskega inštituta omenjene mrtvice pri čebelarju s Planine pri Postojni našel v prvih dveh panjih čebelnjaka. Prisotni so bili tudi inšpektorji Vursa in inšpektor za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano.

Inšpektor je čebelarju, kar je standardni postopek, začasno prepovedal promet z medom, dokler se ne izključi možnost kontaminacije. Višina nastale škoda še ni znana.

Novih mrtvih čebel ni bilo

Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa so sporočili, da je kmetijska inšpekcija že v četrtek odvzela vzorec mrtvic. V primeru, da bi se umiranje čebel nadaljevalo v večjem obsegu, kot je 0,5 odstotka vseh pašnih čebel, se bodo na teh vzorcih opravile analize na ostanke fitofarmacevtskih sredstev.

Kmetijska inšpekcija je omenjen čebelnjak ponovno pregledala danes zjutraj, vendar novih mrtvih čebel ni bilo. Ker v vidni okolici čebelnjaka prav tako ni trajnih nasadov oziroma kakršnih koli cvetočih rastlin, na katerih bi se lahko uporabljali pripravki, ki so nevarni za čebele, je kmetijski inšpektor izključil možnost zastrupitve s fitofarmacevtskimi sredstvi iz kmetijske dejavnosti in je postopek ustavil.

Glede na ugotovljeni delež mrtvih čebel je lahko možni vzrok tako imenovanega "padca" čebel tudi posledica naravnega fiziološkega odmiranja.

Po podatkih kmetijske inšpekcije je čebelar podal prijavo za sum na kaznivo dejanje zastrupitve tudi na policijo.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frako
05. 06. 2009 13.52
Za pomor kriva zastrupitev? normalno da so pesticidi kivi, če pobijajo usedruge žuželke normalno da tud čebele. naselte netopirje pa bo žuželk manj in bo biološko pridelano čebele bodo pa ostale ker ponoči spijo v panjih. jst sm tud 2 panja zgubu sam pa zarad sosedovih čebel so se steple
d33pm1nd
05. 06. 2009 13.43
Sonce šlo je za goro, mrak je padel na zemljo, pesem črička sliši se, k večernem' počitku vabi vse. V mojem srcu je nemir na jesenski ta večer, tiho stopim sam čez prag, grem v moj stari čebelnjak. Kako lepo mi zašumijo, kako lepo mi zadišijo, a v srcu mi spomin na mlade dni budijo. Čebelice, čebelice, saj moje ste prijateljice, pozabi vas nikdar ta stari čebelar. V mojem srcu je nemir na jesenski ta večer, čriček pesem je odpel, a meni spomine čas je vzel. Kako lepo mi zašumijo kako lepo mi zadišijo, a v srcu mi spomin na mlade dni budijo. Čebelice, čebelice, saj moje ste prijateljice, pozabi vas nikdar ta stari čebelar.
JohnWayne
05. 06. 2009 13.18
čebele so extra dragocene.. kršitelje bi blo treba prekomerno kaznovat.. bosta pač 2 al pa 3 kmeti plačal s propadom kmetije zarad višine kazni.. pa rečte, da je to nemoralno, mi je vseeno. Ko bodo pa pomorili vse čebele, da bomo moral jest laboratorijsko al pa umetno oplojeno hrano bo pa to zelo moralno? sicer pa.. sovražim način dajanja podatkov kot je v naslovu.. kako je lahko tak razpon.. 100 ali 1500.. to je ogromna razlika.. tudi drugod npr. ocenjujejo škodo na 1-2 miljona.. ja kolk zdej?? vsi za čebele!
tsdafsdfsfgjhtz
05. 06. 2009 13.12
naj mi samo nekdo pove koliko rib je danes in koliko jih je bilo leta 85 v potokih in rekah. lahko si jih lovil z rokami. to se pravi voda kar se mene tiče je škodljiva za zdravje. dajte 3 litre vode v lonec in jo prekuhajte....potem pa to isto probajte z izvirsko vodo. ali pa iz dano. hrana je po mojem mnenju že zelo pod uprašajem. samo poglejte koliko ljudi sploh še umre naravne smrti? tega je zelo malo in tisti ki umrejo ponavadi dočakajo 90 let. v čem je smisel? koliko let še da dojamemo da se nam to ne splača? preusmerjajte pozornost sem. ker nemislim pititi vodni kamen. in ne mislim ročno oplojevati češnje!
Prefekt
05. 06. 2009 12.47
Stopimo skupaj z nasim cenjenim cebelarjem in dobronamerno orgljsko pesnitvijo proti biocidnim sredstvom in kapitaisticnim konglomeratom! †