Slovenija

Za poldrugo milijardo nepravilnosti

Ljubjana, 01. 06. 2006 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je z neučinkovitim poslovanjem oškodoval tudi davkoplačevalce, je ugotovilo Računsko sodišče.

Zemljišče za nov stadion
Zemljišče za nov stadion FOTO: POP TV
Sklad je nekatere ugotovljene nepravilnosti odpravil oz. sprejel ustrezne popravljalne ukrepe že med revizijskim postopkom. Za preostale pa je računsko sodišče zahtevalo odzivno poročilo.

Računsko sodišče je pri reviziji pravilnosti poslovanja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS v letih 2003 in 2004 ugotovilo številne primere ravnanja v neskladju s predpisi, zato je skladu za pravilnost poslovanja v revidiranih letih izreklo negativno mnenje.

Predsednica Nadzornega odbora Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS Marija Osvald bo predvidoma za prihodnjo sredo sklicala izredno sejo nadzornega odbora.

Poročilo obsega kar 80 strani, pripravljali pa so ga skoraj celo leto, oziroma 298 dni. Pri tem so si pomagali z namigi predstavnikov 65-tih podjetji, ki so s prstom kazali na različne napake v poslovanju sklada, pri zbiranju dokazov so pomagali tudi nadzorniki.

Skupna vrednost nepravilnosti je kar 14-krat presegla sprejemljivo mejo dveh odstotkov proračuna in znaša milijardo 664 milijonov tolarjev.

Seznam odkritih nepravilnosti je dolg

Seznam nepravilnosti
Seznam nepravilnosti FOTO: POP TV

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič ni želela komentirati ugotovitev računskega sodišča, saj uradno z njimi še ni bila seznanjena. Je po poudarila, da se ugotovitve nanašajo na leti 2003 in 2004, ko sama še ni zasedala sedanjega položaja.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov tako v revidiranih letih med drugim ni vzpostavil ustreznega sistema finančnega poslovodenja niti sistema notranjega nadzora in notranjega revidiranja, finančnih načrtov pa ni pripravil v skladu s predpisi.

Najbolj bode v oči negospodarno ravnanje s kmetijskimi zemljišči. Sklad jih je prodajal in oddajal pod ceno ter sklepal pogodbe za brezplačno razpolaganje z njimi, tudi če niso bili izpolnjeni vsi pogoji. Poleg tega je oddajal v najem tudi zemljišča, ki niso bila v lasti države. Nepravilnosti je bilo za 427 milijonov tolarjev.

Neupravičeno izplačanih nadur, denacionalizacijskih dodatkov, dnevnic in dodatkov za prepoved konkurence se je zbralo za 31 milijonov tolarjev, nepravilnih pogodb je bilo za 300 milijonov, napake v javnem naročanju so presegle 127 milijonov, v proračun niso nakazali za 587 milijonov presežkov prihodkov.

Kdo bo odgovarjal?

Izvajanje programa dela sklada nadzira kmetijsko ministrstvo, medtem ko ima finančni nadzor nad delom sklada ministrstvo za finance

Letna poročila so bila zaslepljujoča, na področju evidenc še vedno vlada pravi kaos, celotno poslovanje sklada pa je izjemno netrasparentno, so še ugotovili revizorji. S slabim poslovanjem - računsko sodišče ga je označilo za negospodarnega, neučinkovitega in neuspešnega - je sklad oškodoval tako državno premoženje kot davkoplačevalce.

Igor Šoltes
Igor Šoltes FOTO: POP TV

Niti svet sklada niti nadzorniki niso opravili svoje nadzorne funkcije, ugotavlja poročilo. Nekdanja prva dama sklada Marja Majer Cuk je ugotovitve komentirala z besedami: "Šokirana sem!"

“Več odgovornosti poznamo. Od moralne do odškodninske in kazenske. Na nas ni presoja moralne odgovornosti, politične odgovornosti in drugih oblik, ker so za to pristojni drugi organi. Na nas je presoja nepravilnosti in v okviru tega, če obstaja utemeljen sum storitve kaznivega dejanja, podati ovadbo,” je dejal predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes. O tem tudi resno razmišljajo.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jägermeißter
02. 06. 2006 16.49
Gospa Majer Cuk je šokirana! Mi smo tudi! Tožilci in sodniki objokujejo "bedne plače" ki znašajo okoli 700.000 SIT netto! Glede na uspešnost bi bilo potrebno zbrisati eno ničlo pri teh zneskih! Med največje dosežke si štejejo obsodbe žeparjev ki "operirajo na gasilskih veselicah! Kakšna Evropska skupnost, ti "izobraženci" nas rinejo nazaj na Balkan!
jägermeißter
02. 06. 2006 16.38
Milijarda pa pol je poniknila,a gospodje agrarne preteklosti iz SLS niso storili nič! Seveda denar so "trasirali" na svoje račune potem pa "primite tatu"! Za ta denar bi dobili trikrat toliko operacijskih miz kot je bilo načrtovano!Sedaj je pa najbolj pomembno kdo je vodil sklad pred 50 leti!Zakaj ob spremembi vodilnih obstaja primo-predaja poslov? Beda! Še na Balkanu kradejo bolj rafinirano!
Tone Anžlovar
01. 06. 2006 21.44
Kdo pa je v letih 2003 in 2004 vodil Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov in zakaj ta pomemben podatek 24ur.com zamolči?