Slovenija

Začelo se je novo šolsko leto, zaradi ujme pouk ponekod na nadomestnih lokacijah

Ljubljana, 01. 09. 2023 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za skoraj 194.000 učencev in okoli 82.000 dijakov se danes začenja novo šolsko leto, navkljub posledicam po nedavni vodni ujmi, ki je poškodovala nekatere šole. Tam, kjer potekajo sanacije in ne bo mogoče začeti rednega pouka, bo ta prve dni stekel na nadomestnih lokacijah. Šolski prag je letos prvič prestopilo 20.716 prvošolcev. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je danes objavilo tudi sklep, s katerim je določilo, iz katerega tretjega predmeta bo na posamezni osnovni šoli konec letošnjega šolskega leta potekalo nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za učence 9. razredov. Izpiti bodo iz predmetov fizika, likovna umetnost, tuji jezik ali zgodovina.

Pot v šolo je letos na območjih, ki so jih močno prizadele poplave in so še v fazi aktivne in obsežne sanacije, povsem drugačna, saj poteka tudi mimo plazišč in skozi delovišča. Zagotavljanje prometne varnosti otrok je na teh območjih zato še toliko bolj ključno, opozarjajo na Agenciji RS za varnost prometa.

"Srce prometne varnosti smo vsi"

Prvi dan šole je vedno znova priložnost, da se voznike, otroke in starše spomni na pomembnost varnega in odgovornega obnašanja na cesti, ki otrokom omogoča varno pot v šolo. V tem smislu poteka tudi nacionalna preventivna akcija Varno v šolo z geslom Srce prometne varnosti smo vsi.

Tako bodo v prvih šolskih dneh policisti obiskali nekatere osnovne šole in skupaj z ravnatelji ter mentorji prometne vzgoje na roditeljskih sestankih starše prvošolčkov seznanili z nevarnostmi, ki na cesti prežijo na najmlajše. V okolici šol pa bodo izvajali poostren nadzor prometa.

Ministrstvo šolam določilo tretji predmet na naslednjem NPZ

V skladu z zakonom o osnovni šoli je nacionalno preverjanje znanja obvezno v 6. in 9. razredu osnovne šole. V 9. razredu osnovna šola izvede nacionalno preverjanje znanja iz matematike in slovenščine oz. na narodno mešanih območjih iz italijanščine oziroma madžarščine, ter iz tretjega predmeta, ki ga določi minister za izobraževanje.

Tretji predmet minister določi tako, da v juliju izmed obveznih predmetov 8. in 9. razreda izbere največ štiri predmete in določi, iz katerega izmed teh bodo na posamezni šoli opravili preverjanje znanja.

V tem šolskem letu bodo na šolah NPZ začeli 7. maja, in sicer z izpitom iz slovenščine. Preverjanje znanja iz matematike bo sledilo 9. maja, 13. maja pa iz tretjega predmeta.

Dosežki učencev na NPZ šolam in šolski politiki služijo kot dodatna informacija o znanju učencev, se pa ne smejo uporabljati za razvrščanje šol. O dosežkih bodo devetošolci obveščeni 3. junija.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zapiramvamustaaa
02. 09. 2023 17.16
+1
Se spomnem ko smo mi bili otroci in se pritoževalikako težek je nahrbtnik.Baje je zdaj še 10 kil težji👀
pingvinislo5
01. 09. 2023 11.29
+6
danes precej otrok še ni v šolah... tudi ceste so bile precej prazne za prvi šolski dan. da je prvi šolski dan petek, je precej nepremišljena poteza. tudi pol javne uprave je še na dopustih ta teden.
visoki
01. 09. 2023 17.46
-1
Delavec_Slo
01. 09. 2023 11.20
+0
U nisem vedu, bom otroke poklical naj gredo v šolo
UsliŠana
01. 09. 2023 08.11
-2
Me prav zanima, kako ? odpirajo kafiče ob vhodih šol in namišljeni pijanci nadzirjajo prikajajoče v šolo. Tako delajo pri vhodih v trgovine...
matdej
01. 09. 2023 10.56
+5
Poldeka;o čem ti to nakladaš...Si ga malo preveč cuknil