Slovenija

Za ogled stanovanja je zahteval sliko dokumenta, nato se ni več oglasil

Ljubljana, 13. 10. 2024 14.59 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
78

Na nepremičninskem trgu vlada divji zahod – cene neukrotljivo rastejo, iskalci stanovanj pa dobijo čedalje manj. In čeprav naj bi se stanje po nekaterih napovedih začelo počasi stabilizirati, pa je povpraševanje še vedno višje od ponudbe. Zato ni čudno, da ob ugodnem oglasu stanovanja, ki je za povrh še čisto ter urejeno, marsikdo nemudoma skoči in povpraševanje poda, še preden natančno preveri vse navedene informacije. S tem pa postanejo tudi lahka tarča za morebitne prevarante. Na oglas, ki je sicer že odstranjen, je med množico drugih nasedla tudi naša sogovornica Ana, ki mora zdaj iz varnostnih razlogov zamenjati osebni dokument.

Številni so tako nasedli tudi prevari z oglasom, ki se je pojavil na eni od nepremičninskih spletnih strani Nepremicnine.net. 48 kvadratnih metrov veliko enosobno stanovanje, ki je na območju Bežigrada obljubljalo tudi eno parkirno mesto. Na fotografijah pa čisto, svetlo in urejeno stanovanje – soba, hodnik, kuhinja in jedilnica ... sicer brez fotografije kopalnice. In mesečna najemnina? 550 evrov.

Pogovor prek Viberja za stanovanje
Pogovor prek Viberja za stanovanje FOTO: Bralka Ana

"Za takšno ceno le redko vidiš tako lepo stanovanje," je poudarila sogovornica Ana (* ime hranimo v uredništvu), ki je v začetku oktobra nemudoma poklicala na (slovensko) telefonsko številko, pripisano ob oglasu za stanovanje v Ljubljani.

Ker se ji na klice ni javil nihče, je poslala še SMS-sporočilo, da se zanima za ogled stanovanja. Kmalu je dobila odgovor. A ne preko SMS-sporočila, temveč prek mobilne aplikacije Viber.

"Pozdravljeni. Pisali ste mi za stanovanje. Ker sem poslovno odsoten, vas prosim, da mi v pogovor napišete vašo kontaktno številko in pa slikate osebno izkaznico z obeh strani. Kontaktirala vas bo moja žena, ki je tudi agentka. Z njo se boste dogovorili za ogled in vse nadaljnje informacije."

Tako ji je ponudnik stanovanja, ki se je podpisal kot Marko, sporočil v zapisu. Ana pa je, v želji, da bi si čim prej uredila stanje s prebivališče, nemudoma poslala zahtevane informacije in fotografije. Nato pa nič. Čakala je na odgovor, vendar ga ni dobila. Po enem dnevu se je zato odločila, da preveri, kaj se dogaja, in Marku poslala še eno sporočil: "Zdravo, kako kaže z ogledom?"

Odšla na Policijo, oglas odstranjen

Kmalu je ugotovila, da odgovora ne bo prejela, po pogovoru s prijateljem pa je izvedela, da je morda situacija še veliko hujša. Povedal ji je, da so se na spletu pojavili lažni oglasi z oddajanjem stanovanja, pri katerih domnevni lastnik od potencialnih najemnikov zahteva fotografije osebnih dokumentov. Odpravila se je na Policijo, kjer so ji svetovali, naj si iz varnostnih razlogov naredi novo osebno izkaznico.

Kljub temu je nekaj dni kasneje ponovno zasledila oglas na portalu Nepremicnine.net, ob klicu na telefonsko številko pa se ji je najemodajalec tokrat javil, a ji je povedal isto, kot ji je pred dnevi sporočil prek Vibera: "Trenutno sem na službeni poti v tujini, vse zadeve z oddajo pa ureja moja agentka. Prosim te, da pošlješ fotografijo osebne izkaznice."

Na portalu Nepremicnine.net so nam na novinarska vprašanja, ali so zasledili tovrstne lažnive oglase, odgovorili, da so sicer edini nepremičninski medij, ki kontrolira oglase pred objavo. "Večino goljufij zaznamo in oglasa ne uvrstimo na portal. Vendar pa goljufi seveda spreminjajo taktike in poskušajo na vse možne načine," so nam povedali.

Zagotovili so še, da so tudi omenjeni oglas, ki sicer ni kazal znakov goljufije, po pritožbi uporabnika dodatno preverili in nato odstranili. "Pri vseh oglasih opozarjamo na previdnost ter svoje uporabnike obveščamo, naj bodo pozorni na spletne goljufije," so dodali. Žal pa, da se takšne stvari dogajajo zadnjih 20 let: "Vse pritožbe rešujemo in jih uredimo. Tudi v sodelovanju s Policijo."

Telefonski klic
Telefonski klic FOTO: Shutterstock

Uspešno so na primer zamejili "scam oglase" iz držav, ki so bile najbolj znane po tovrstnih goljufijah, uvedli so preverjanje telefonskih številk, prav tako pa imajo tudi osebo, ki je zaposlena le za preverjanje sumljivih oglasov itd. Obiskovalce o tovrstnih goljufijah obveščajo prek e-mailov ter tudi na spletni strani. "Seveda pa se vedno lahko najde način za goljufijo, tako kot povsod v življenju."

Na Policijski upravi Ljubljana nam sicer prejema prijave ne morejo potrditi. "Na splošno pa občanom svetujemo, da svojih osebnih podatkov ne posredujejo neznanim osebam, predvsem pa ne kopij oziroma skeniranih osebnih dokumentov," so poudarili.

Če ugotovijo zlorabo osebnih podatkov, pa naj osebe zadevo prijavijo Policiji: "Predvsem ko gre za objavo brez osebne privolitve, so osebni podatki oškodovancev objavljeni na svetovnem medmrežju oz. jim je prevzeta identiteta s strani drugih oseb."

Na PU Ljubljana predlagajo, naj bodo iskalci stanovanj na spletu pozorni:

 

- če ponudba zveni predobro (odstopa od ostalih – center mesta, ugodno, izjemno privlačne fotografije ...),
- iz katere države je bil podan oglas, v kateri državi je lokacija stanovanja in v katero državo želi najemodajalec nakazilo,
- na uporabnike, ki so registrirani pred kratkim in nimajo še nobene ocene,

- če iskalci komunicirajo znotraj določene spletne platforme, naj pazijo, da jih ponudnik ne preusmeri na komunikacijo po osebni e-pošti, telefonu ipd.,
- uporabo spletnih orodij, kot je npr. google earth, s katerim lahko uporabniki preverijo, kaj je na naslovu, ki ga nekdo oglašuje na spletu,
- predlagajo pa tudi dodatno preverjanje s telefonskim pogovorom in/ali preko javno dostopnih evidenc glede lastništva stanovanja (GURS, elektronska zemljiška knjiga – če je to v Sloveniji).

Poskus goljufije? Morda zloraba osebnih podatkov?

Kot so povedali, pa bi lahko sodeč po opisu dogodka šlo za poskus goljufije po 211. členu  kazenskega zakonika. "V tovrstnih primerih gre običajno za lažne objave na spletu, kjer storilci ponujajo najem stanovanja za razmerno nizko ceno, v Sloveniji ali tujini. Oglasom priložijo fotografije zelo lepo opremljenih stanovanj, ki pa v resnici ne predstavljajo dejanskega stanja," so navedli na ljubljanski policijski upravi.

Značilno je sicer tudi to da želijo storilci čimprejšnje nakazilo sredstev v obliki elektronskega denarja (Paysafe, WU, Moneygram nakazilo) ali pa nakazila na transakcijski račun v tujini.

Tipični znaki tovrstne prevare so:
-        Običajno oglašujejo na družbenih omrežjih ali spletnih portalih kot npr. bolha
-        Cenovno so precej ugodnejše kot običajne
-        Običajno ni težav s terminom
-        Kontaktirajo preko spletnih aplikacij za klepet (Messenger, Viber, Whatapp,...)
-        Želijo nakazila na tuje bančne račune ali WU, MG
-        Lahko gre za slovenske oškodovance, ki iščejo stanovanje ali apartma v tujini
-        Lahko pa gre za tuje oškodovance, ki iščejo stanovanje ali apartma v Sloveniji. Če oddajajo v Sloveniji se tudi predstavljajo kot lastniki stanovanja
-        Oglas oddaja tujec, izgovori da se ni mogoče dobiti/ogledati stanovanja zaradi tega ker živi v tujini
-        Veliko krat se zgodi, da je stanovanje/apartma v eni državi, nakazilo pa želijo v drugo državo
-        Z namenom da bi posel izgledal bolj legitimen se predstavljajo v imenu tuje družbe ali celo AIRBNB

A lahko bi šlo tudi za objavo oglasa izključno z namenom kraje oziroma nadaljnjega prevzema identitete, pri čemer gre za kazniva dejanja s področja varstva osebnih podatkov, ki je v kazenskem zakoniku inkriminirano v 143. členu. Kaznivo dejanje je storjeno, kadar nekdo neupravičeno javno objavi oz. posreduje v javno objavo osebne podatke oz. kadar kdor prevzame identiteto druge osebe in si na njen račun pridobiva premoženjsko/nepremoženjsko korist. "V primerih kraje identitete je pregon mogoč samo na predlog," so poudarili na Policiji.

Število zlorab osebnih podatkov v zadnjih letih narašča

Osebni podatki so po njihovih podatkih najpogosteje zlorabljeni z namenom sklenitve naročniških razmerij za telefone, za zavarovanja, pošiljanje pošte v imenu drugega, objava lažnega oglasa in prodaja predmetov na spletu v imenu drugega, odprtje transakcijskega računa, odprtje virtualnih denarnic, dvig denarja na pošti, banki ipd.

In če so na Policiji v letu zabeležili 104 tovrstna kazniva dejanja, so jih leto kasneje 125, letos pa že kar 171. "Kot je razvidno iz statistike, v zadnjem obdobju beležimo rahel porast tovrstnih kaznivih dejanj."

Prav tako v zadnjem obdobju zaznavajo tudi odpiranje lažnih profilov na družabnih omrežjih na imena javnosti znanih oseb. "Storilci ciljajo predvsem na profile znanih oseb oziroma tistih, ki imajo večje število sledilcev. V nadaljevanju skušajo s tem lažnim profilom od sledilcev pridobiti premoženjsko korist preko lažnih iger na srečo, investicijskih vlaganj ali pa poskušajo pridobiti njihove osebne podatke oz. podatke o plačilnih karticah," so opozorili.

Možnost sicer obstaja še, da bi spletni goljufi s pridobljenimi osebnimi dokumenti odprli račun na spletni banki v tujini ali virtualno denarnico ter jo v nadaljevanju uporabili za prejem sredstev iz naslova spletnih goljufij.

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dr. VodaLj
13. 10. 2024 18.24
nič ji ni bilo ukradeno, kaj zdaj...
brabusednet
13. 10. 2024 17.59
-1
Plešite svoboda vlada in to poštenost na prvem mestu hhhhhhaaaaa.
summer90
13. 10. 2024 17.52
+3
Nevem zakaj so takšne razlike v Slo. po podeželjih? Nekje je zemla vredna m2 50 centov, na drugem koncu pa 35€. Jaz lahko nabijem ceno 50€ za kvadrat, če ti je všeč boš kupil. Pa te zmenimo za 50 centov, razlika pa ....
Julijann
13. 10. 2024 17.42
Tele ocenitve nepremičnin so pa tudi kar nekaj. Bolj kot to, kako ima nekdo hišo urejeno, je pomembnejše kje stoji. V bistvu nanese več lokacija kot kako je hiša zgrajena.
Rožle Patriot
13. 10. 2024 17.28
+3
Dogovori prek Vibera so fuull zaupanja vredeni ... :)
Arguss
13. 10. 2024 17.16
+3
V Bosno ,Srbijo se seli proizvodnja iz Slovenije vedno več .Pojdite nazaj.L
Arguss
13. 10. 2024 17.15
+4
Samo še to manjka ,da bo nam balkanc govoril kako se živi v Sloveniji.
summer90
13. 10. 2024 17.08
+2
Laiki. Sedj grem pa prebrat komentarje.
krohotalo
13. 10. 2024 17.06
-3
Ma dajte no, tipična slovenska užaljenost, ker se ji pač ni oglasil nazaj in ni dobila stanovanja za 550🤷‍♂️ sploh konec junija, julija, ko se študentje izselijo, pride ven ogromno takih fletov s podobno ceno, ampak grejo takoj v oddajo
devlon
13. 10. 2024 16.51
+4
Amm..je bla pa ful optimistka. V Lj je soba 400 eur
wsharky
13. 10. 2024 16.42
+3
ljubljančani so znani prevaranti a ne Zoran
wsharky
13. 10. 2024 16.41
+6
moj oglas bi bil, delim garsonjero z prikupno študentko, cena po dogovoru
St. Gallen
13. 10. 2024 16.40
+5
koliko stanovanj je 1 oklepnik? 90?
ajdanakolesu
13. 10. 2024 16.38
+1
Mene tudi zanima, kako da zahtevajo kondukterji na vlaku v Švici, da poleg karte pokažeš tudi potni list ki ga skenira v program. Tako sem opazila, da na drugem vlaku ko prestopimo, ob predložitvi vozovnice sprevodnici prikaže moj potni list s sliko. Zakaj lahko prometni delavci skenirajo nas dokument, ko ocenijo da smo tujci?
Truth
13. 10. 2024 17.19
+1
Zato da te mora moja spletna stran obvestiti o piskotkih. 😂😂😂😂 Nor svet
aezakmi
13. 10. 2024 16.38
-7
In Slovenci ste tudi balkanci, mogoče še najslabši od vseh, ker se desetletja delate fini a v resnici ste zlobni do obisti..
summer90
13. 10. 2024 17.09
+6
Maxx365
13. 10. 2024 17.20
... kuči, koči pomeni bremzaj oz. zaviraj lepo po slovensko.
Arguss
13. 10. 2024 18.22
aezakmi Hrvati niso bili nikoli balkanci za Slovence .Ti pa si.
supergigi
13. 10. 2024 16.37
+5
Ta Ana pa tudi ne more imeti vseh cistih, ce je kar takoj dala vse svoje podatke. Potem pa se vprasala kako kaze z ogledom 🤣🤣
York
13. 10. 2024 16.23
+25
Za neprofitno stanovanje se pravilnik dopolni: pet let stanovanjskega varčevanja pri eni od slovenskih bank, pet let stalne neprekinjene zaposlitve v Sloveniji, petnajst let slovensko državljanstvo, deset let stalni naslov v mestu, v katerem prosiš za neprofitno stanovanje. S tem bi se že v štartu otresli tistih, ki pridejo v Slovenijo, privlečejo kopico otrok, za katere uredijo vse možne sicialne transferje, odhajajo na delo v Avstrijo ali Nemčijo. Od njih nimamo nič, razen stroškov in osebke, ki se nočejo niti naučiti slovenskega jezika.
Truth
13. 10. 2024 17.20
-1
Ja ma zato bi mogli met desnico v slo ma je nimamo
Beuelin
13. 10. 2024 18.24
Imamo jo, samo nobene koristi od nje. Samo sovražni govor proizvajajo.
Geckko
13. 10. 2024 16.22
-5
No, minusar je le potalal svojo dnevno merico minusov. Svašta.
Kumul
13. 10. 2024 16.18
+7
Sosed že 5 let prodaja po ugodni ceni, pa nič. Ogled stane samo 30€. Vsak dan so vrste za oglede, v nedeljo ma pa visoko sezono.
asdfghjklč
13. 10. 2024 16.11
+6
osebni dokument se da samo uradnim osebam, ostalim se dokument pokaže samo od daleč.
Maxx365
13. 10. 2024 17.24
+1
Minusarji se s tem ne strinjajo. Oni bi ftc dokumentov pošiljali vsakemu, četudi ga ne poznajo, tepci 🤣🤣🤣