Slovenija

Za obnovo v kmetijstvu in gozdarstvu po poplavah doslej 34,5 milijona evrov

Ljubljana, 05. 08. 2024 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pred letom dni je Slovenijo prizadela ena najhujših ujm v novejši zgodovini. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je od takrat pripravilo devet različnih oblik pomoči v skupni vrednosti 85,5 milijona evrov, doslej pa so za obnovo namenili 34,5 milijona evrov. Na Gospodarski zbornici Slovenije ugotavljajo, da sanacija ključne infrastrukture poteka, a po mnenju lokalnih predstavnikov prepočasi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: GOST: Majda Potočnik, Županja Rečice ob Savinji
    04:19
    Iz SVETA: GOST: Majda Potočnik, Županja Rečice ob Savinji
  • Iz SVETA: Prevalje po enem letu
    03:19
    Iz SVETA: Prevalje po enem letu

 

4. avgusta 2023 je v Sloveniji marsikje padla rekordna količina dežja. Ujma, ki je prizadela 183 od 212 občin, od tega 104 huje, se bo v zgodovino zapisala kot najhujša naravna katastrofa doslej. 

Kot so zapisali na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGZP), so avgustovske poplave močno prizadele tudi kmetijska gospodarstva. Skupno škodo, ki vključuje škodo, nastalo na kmetijskih stavbah, kmetijskih in gozdnih zemljiščih, hidromelioracijskih sistemih, strojih in opremi, zalogah, živalih in kmetijskih pridelkih ter škodo v ribištvu in akvakulturi, na MKGZP ocenjujejo na 237 milijonov evrov.  

MKGZP je za odpravo posledic škode po poplavah in zemeljskih plazovih v kmetijstvu, gozdarstvu ter ribištvu in akvakulturi pripravilo tri programe in številne odloke. 

V okviru Programa odprave posledic škode v gospodarstvu, ki se nanaša na škodo v primarni kmetijski proizvodnji, zaradi poplav in zemeljskih plazov 4. avgusta 2023, je v letu 2024 zagotovljenih do štiri milijone evrov. "Na podlagi programa je bilo do sedaj izdanih 180 odločb s skupnim zneskom nekaj več kot en milijon evrov," so pojasnili na ministrstvu. 

Gospodarska škoda v sektorju ribištva in akvakulture je ocenjena na nekaj več kot en milijon evrov. V okviru Programa odprave posledic škode v gospodarstvu, ki se nanaša na škodo v sektorju ribištva in akvakulture, je za državno pomoč za škodo zaradi poplav namenjenih do 632.172 evrov.  

Vlada je pripravila tudi Program odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi pozebe od 3. do 7. aprila 2023, neurij s točo od 10. maja do 1. avgusta 2023 in poplav od 3. do 6. avgusta in od 28. do 31. avgusta 2023. Za odpravo posledic škode, nastale na kmetijskih pridelkih, ki je zajeta v programu, je v letu 2024 zagotovljenih do 15,7 milijona evrov, od tega za škodo, ki so jo na kmetijskih pridelkih povzročile poplave do 2,6 milijona evrov. Pomoč bo upravičencem izplačana do konca leta 2024.  

Obnova gozdnih cest

Zaradi intenzivnega površinskega odtoka vode ter posledično zemeljskih plazov in usadov so poplave močno poškodovale tudi gozdne ceste. Te so pomembne za gospodarjenje z gozdovi in omogočajo dostop do posameznih naselij in kmetij. Skupno je bilo po oceni Zavoda za gozdove Slovenije poškodovanih 2626 kilometrov gozdnih cest, kar predstavlja 22 odstotkov vseh gozdnih cest na območju Slovenije. 

"Ministrstvo je v mesecu aprilu v skladu s 84. členom Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev 69 občinam , ki so jih prizadele poplave in zemeljski plazovi dne 4. avgusta 2023, izdalo informativne izračune, ki so podlaga za financiranje obnove poškodovanih gozdnih cest iz proračuna Republike Slovenije. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sredstva dodelilo na podlagi končne ocene škode, ki jo je 25. oktobra 2023 potrdila vlada. Sredstva se bodo izplačevala v dveh obrokih, in sicer prvi obrok predstavlja 40 odstotkov dodeljenih sredstev, drugi obrok pa bo izplačan po vložitvi zahtevka za izplačilo, ki se ga lahko vloži po izvedbi vseh potrebnih del. Skrajni rok za vložitev zahtevka je 30. september 2028. Izplačilo prvega obroka sredstev za obnovo poškodovanih gozdnih cest v višini 17,1 milijona evrov je bilo izvršeno v mesecu juliju 2024," so sporočili z ministrstva. 

Poljana-Šentvid
Poljana-Šentvid FOTO: Direkcija za infrastrukturo

Poleg prej omenjenih programov in ostalih oblik pomoči je ministrstvo pripravilo tudi odloke in javne razpise. Med drugim Odlok o zagotavljanju nujne finančne pomoči za ublažitev premoženjske škode po poplavah vreden 3,7 milijona evrov. Izplačila so bila izvedena decembra. Odlok o zagotavljanju nujne finančne pomoči za ublažitev premoženjske škode na kmečkih in poslovnih stavbah ter kmetijskih zemljiščih zaradi poplav in plazov avgusta 2023. "Finančna sredstva so bila zagotovljena iz kmetijske rezerve Evropske unije za leto 2024, in sicer v višini 8,6 milijona evrov. Izplačila kmetom so bila izvršena v aprilu," so pojasnili. 

Preko javnega razpisa za ukrep 5.2 Obnova kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer ali katastrofičnih dogodkov so 106 kmetijskim gospodarstvom izplačali 7,8 milijona evrov. Preko Javnega razpisa za podukrep M4.1 – Naložbe v zmanjševanje emisij toplogrednih plinov pa je 166 kmetijskih gospodarstev zaprosilo za 13,9 milijona evrov. Poleg tega je bila kmetom na voljo tudi enkratna solidarnostna pomoč v višini 668,21 evra. 

Poleg vseh do sedaj omenjenih ukrepov je vlada na svoji seji sprejela tudi odlok in program za odpravo posledic škode v kmetijstvu zaradi pozebe, neurij s točo in poplav na kmetijskih pridelkih leta 2023. Za izplačila po obeh programih bo zagotovljenih 18 milijonov evrov.

V gospodarstvu zaskrbljeni zaradi počasne popoplavne obnove

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) leto dni po uničujočih poplavah ugotavljajo, da sanacija ključne infrastrukture poteka, a po mnenju lokalnih predstavnikov prepočasi. "Kljub sprejetemu interventnemu zakonu je umeščanje v prostor še vedno izziv," opozorila gospodarstvenikov povzemajo na GZS.

Rezultati poslovanja podjetij v lanskem letu na prizadetih območjih kažejo, da so posledice poplav sicer pustile sled, a bi bili rezultati gotovo slabši brez pomoči države, so zapisali na GZS in spomnili, da je škodo prijavilo okoli 1000 podjetij v skupni vrednosti 384 milijonov evrov.

Na podlagi ankete med prizadetimi podjetji, ki so jo na GZS izvedli junija letos, je 90 odstotkov vprašanih, ki so na anketo odgovorili, sanacijo svojih obratov zaključila relativno hitro po poplavah. Več kot dve tretjini podjetij pa je izpostavilo, da sanacija infrastrukture poteka prepočasi.

Po navedbah GZS jih skrbi predvsem vzdrževanje in čiščenje vodotokov, ki so najšibkejša točka ob morebitni ponovitvi močnega deževja. Med srednjeročnimi predlogi ukrepov za razvoj prizadetih območij pa so na prvo mesto postavili dokončanje 3. razvojne osi, kar je vlada prav tako uvrstila v interventni zakon.

Gospodarstvo na prizadetih območjih je pohvalilo instrument čakanja na delo oziroma skrajšanega delovnega časa, ki ga je uvedel interventni zakon o popoplavni obnovi. Na podlagi te izkušnje je GZS že pred časom pozvala vlado, da je treba te inštrumente sistemsko urediti s posebnim zakonom, kar naj bi pripravljali na ministrstvu za delo.

"Kljub trenutno rekordno nizki brezposelnosti je smisel sistemske ureditve teh inštrumentov priprava na morebitne nove krize. V zadnjih nekaj letih smo morali namreč te inštrumente že trikrat uvesti v okviru izrednih ukrepov: najprej v času covidne krize, leta 2022 zaradi energetske krize in lani zaradi poplav," so izpostavili na zbornici.

Po podatkih ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je sicer do konca julija prejelo celotno izplačilo, torej predujem, ki je bil izplačan že lani, ter preostalo vrednost upravičenih sredstev, okoli 250 upravičencev v skupni vrednosti 88 milijonov evrov. Na ministrstvu so dokaze o upravičenosti za povračilo zbirali od februarja do maja. Kot so opozorila ministrstva povzeli na GZS, je še veliko vlog nepopolnih, podjetja pa pozivajo k njihovim dopolnitvam.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran pušenjak
06. 08. 2024 10.01
+2
Laž edina resnica te vlade.
kiropraktik
05. 08. 2024 19.47
+2
Golob rabi denar za Gazo, Ukrajino, Libanon, NVO, migrante ..... Za Slovence, ki polnijo malho ga pa zmanjka!
ArkaMast
05. 08. 2024 20.34
-2
branko-r
05. 08. 2024 19.32
+4
Avstrijci so podobno katastrofo sanirali v dveh mesecih v Sloveniji če jo še spoh lahko tako imenujem pa še naslednjih 1o let ne
OrodniK
05. 08. 2024 19.25
+0
Kako bi rekli pod jnašo?JA KDO BO PA VSE TO PLAČU? JA MI BOMO PLAČAL!?!🤣
Skunk Works
05. 08. 2024 19.28
+3
Bi vsaj kaj dobili...Tako pa plačaš in ne dobiš nič....
Artechh
05. 08. 2024 19.21
+5
Sepravi 0? O kok milijardah se je govorilo? 10?
Burgman
05. 08. 2024 19.19
+6
Nevem, kje so ti milijoni. Mi nismo se nic dobili od teh obljub. Zdaj naj imajo. Ne verjamemo nič
traparija
05. 08. 2024 19.11
+4
od tega tri četrt pokradeno, četrt pa preplačano bez neke dolgoročne vizije in nekega resnega načrta strokovnega ukrepanja ki bi zdržal naslednjo vodo. 10 let za tolk narjenga koker v avstriji uredijo lahkotno v enem mesecu, s tem da avstrijci gledajo 50 let naprej, naši pa do naslednje nevihte.
Groucho Marx
05. 08. 2024 19.06
+8
Golobnjak se dela norca. Kuštrava troživka je govoričila o 10 milijardah škode in o 100 novih hišah na mesec, EU nam je baje namenila 400 milijonov, bili smo solidarni in dobrodelni, po enem letu pa je golobnjak odpravi škode namenil vsega skupaj 34.5 milijona??? Ja, pa kuštrava troživka se je šla hvalisat na otvoritev edine zgrajene hiše, za katero pa je vlada namenila 0,00 evra.
Skunk Works
05. 08. 2024 19.04
+7
Na referendumu o vodah ste glasovali proti, nasedli nekim butastim spotom in nekim butastim debeluškam, mislili, kako ste zafrknili Janšo, zafrknili ste pa sebe..Ogromno protipoplavnih projektov bi se že pred tremi leti zagnalo, in do danes že marsikaj naredilo za protipoplavno zaščito, črpal bi se EU denar, in danes bi bila škoda dosti dosti manjša....Janševa vlada ni bila perla in brez napak, ampak po učinkovitosti in efektivnosti je bila vesoljska ladja proti tem levorokim šalabajzerejem, ki jih gledamo sedaj in ki ste jih s takim veseljem izvolili.....Kako so janševi na brzino sprejemali PKP, da so spravili skozi birokratski labirint nujne zadeve, (pustimo koliko je bila resnična pandemija, na začetjku je bila resnična za cel svet) kako so znali pohitrti birokratske postopke, zaradi katerih so sedaj vedno bolj obupani ljudje že več kot leto brez rešitev.. Kako hitro se je vse odvijalo, koliko se je asfaltiralo cest tedaj , napravilo vodovodov, gradilo domove za ostarele, infrastrukture, za ljudi, za državo....Ne rečem, da ni kdo kaj maznil, to je pač pri vseh vladah, pri vseh, bilo pa je ogromno narejenega tudi za ljudi...Asfalt je ostal, vodovod je ostal, domovi za ostarele so ostali....Tile sedaj pa denar namenjajo za »mehke« vsebine in neke brezvezne NVOje in razpise, za nekaj, kar ne razume niti človek s tremi doktorati, vas lepo kradejo, za vas nič ne naredijo , potujejo okoli in se delajo norce iz vas..Vam so pa ostali - dolgi nosovi...Kar si, roko na srce, tudi zaslužite....Kaj pa volite kot butalci....Samo da ni Janša....
Houdre
05. 08. 2024 19.03
+9
453 mio pa NVO jem in borcem🤮
NLKP
05. 08. 2024 18.58
+3
Povejte koliko je poštenih izvajalcev oz. podjetij, ki izvajajo sanacijo? Na pol prazni tovornjaki vozijo, z mano ga velikimi bagerji nalagajo po polovico zmoglivosti, ležijo, spijo v strojih, samo da tečejo delovne ure, sramota. Ti izvajalci si delajo norca iz svojih sodržavljanov...
Jožajoža
05. 08. 2024 18.44
-11
Še en mandat bo dobila ta slovenska vlada
Skunk Works
05. 08. 2024 19.18
+6
Da, razen če nekje iz Azije pod nujno ne uvozimo 1 milijon oslov in jim damo volilno pravico...Osel gre samo enkrat na led......
ArkaMast
05. 08. 2024 17.57
-9
Ni lahka situacija, ampak vlada dela v pravo smer.
Groucho Marx
05. 08. 2024 19.08
+7
Če s tem namiguješ, da bo v tem tempu sanacija opravljena v 40 letih, potem imaš prav.
Skunk Works
05. 08. 2024 19.16
+5
Sin od soseda je tak bolj "napreden" tip, delovne dobe še ni nič skupaj spravil, "šturdira" že od svojega dvajsetega leta, menjal je tri fakse in do svojega 42 leta spravil skupaj dva izpita in enega pisni del....Ni lahka situacija., ampak starši, ki ga še kar finančno podpirajo, pravijo, da sin dela v pravo smer....
Jožajoža
05. 08. 2024 17.28
-9
Skunk Works
05. 08. 2024 19.26
+0