Slovenija

Za nekaj dni bodo zaprli Dunajsko cesto v Ljubljani

Ljubljana, 26. 06. 2024 13.09 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V okviru projekta nadgradnje železniškega območja ljubljanskih postaj bodo v četrtek začeli rušiti severni del obstoječega železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto v Ljubljani. Zato bo vnovič potrebna popolna zapora Dunajske ceste ter pločnikov, ki bo trajala od polnoči v noči na četrtek do ponedeljka do 5. ure.

Dela na Dunajski cesti so stekla v prvih dneh leta.
Dela na Dunajski cesti so stekla v prvih dneh leta. FOTO: Luka Kotnik

Rušitev severnega dela obstoječega železniškega nadvoza bo po navedbah Direkcije RS za infrastrukturo obsegala odstranjevanje robnega in notranjega nosilca, stebrov in oporne konstrukcije nadvoza. Južni del nadvoza so že podrli v začetku januarja, ko so prav tako uvedli štiridnevno popolno zaporo te ljubljanske vpadnice med Vilharjevo cesto in Trgom OF.

Zaradi rušitvenih del bo potrebna nekajdnevna popolna zapora Dunajske ceste ter pločnikov za pešce in kolesarje, nato pa bo vzpostavljena delna zapora, ki bo trajala predvidoma do konca leta.

V času popolne zapore, od četrtka do ponedeljka zjutraj, bo obvoz za vsa vozila potekal po Tivolski in Celovški cesti ter nato po Drenikovi in Samovi ulici do Dunajske ceste ter obratno. Pešci in kolesarji bodo preusmerjeni na Vilharjevo cesto, skozi podhod pod železniškimi tiri in po Trgu OF (ter v nasprotno smer). Železniški promet bo medtem nemoteno potekal po novozgrajenem delu nadvoza.

 

Obvoz bodo imeli tudi mestni avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa, in sicer linije 3G, 6, 6B, 7, 7L, 8, 11, 11B, 12, 12D, 13, 14, 19B, 19I, 20 in 64, so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Po zaključku rušitvenih del bodo predvidoma v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah začeli z izvedbo armiranobetonskih pilotov na obeh vmesnih podporah in krajnih opornikih. V tem obdobju bo uvedena delna zapora, ko bodo prevozni štirje vozni pasovi za osebna vozila in mestne avtobuse (v vsako smer po dva), za pešce in kolesarje pa bo vzpostavljen koridor na zahodni strani.

Gradnja nadomestnega železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto, ki bo namesto sedanjih štirih tirov pripravljen za šest tirov, poteka skladno s terminskim planom, zatrjujejo na direkciji. Zgrajen je že nov južni del nadvoza, po katerem že poteka železniški promet. Prav tako so izvedena vsa pripadajoča dela na signalnovarnostnih in telekomunikacijskih napravah.

Dela v okviru projekta nadgradnje železniškega območja ljubljanskih postaj so stekla 4. januarja, v prvi fazi je predvidena nadgradnja železniške postaje Ljubljana. Ta poleg gradnje nadomestnega železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto predvideva še nadgradnjo osrednjega dela železniške postaje Ljubljana ter gradnjo nadomestnih železniških nadvozov čez Šmartinsko in Potrčevo cesto. Dela naj bi bila zaključena v letu 2027.

V drugi fazi je nato predvidena še nadgradnja železniških postaj Ljubljana Šiška, Ljubljana Moste in Ljubljana Zalog, kot tudi postajališča Ljubljana Polje ter odsekov med postajami.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nightingale
26. 06. 2024 18.07
+1
Policaji komaj čakajo, da bo gotovo, da jim ne bo treba več taksi službe izvajat. Z vlakom bomo lahko uvozili trume inženirjev hkrati...
Janez Novak 13
26. 06. 2024 15.10
+4
Poskrbite, da bo desni vozni pas širši kot je bil po prvi zapori. Avtobusi so zato delno vozili po levem voznem pasu in naredili zastoje. Koridor za pešce in kolesarje je lahko za en meter ožji.
Artechh
26. 06. 2024 14.33
-1
2 dni nima veze, delna zapora ponovno predvidoma do konca leta? Realno pa 3 leta?
večnohvaležen
26. 06. 2024 14.11
-4
BANDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
misekmali
26. 06. 2024 13.55
+2
Spet bo imel mestni promet še boljšo pretočnost, kot je bilo na novega leta dan.