Slovenija

Za nadzor nad dajatvami

Ljubljana, 08. 06. 2006 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je za obravnavo v DZ pripravila predlog novele zakona o dodatni koncesijski dajatvi študentskih prejemkov.

Ministrski zbor se je odločil za večji nadzor pri dodatni koncesijski dajatvi
Ministrski zbor se je odločil za večji nadzor pri dodatni koncesijski dajatvi FOTO: POP TV

Vlada je za obravnavo v državnem zboru po nujnem postopku pripravila predlog novele zakona o dodatni koncesijski dajatvi od prejemkov, izplačanih za občasna in začasna dela študentov in dijakov. Prav tako za obravnavo po nujnem postopku je pripravila tudi predlog novele zakona o poroštvu države za obveznosti univerz v Ljubljani in v Mariboru ter Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) iz naslova kreditov, najetih za prenovo študentskih bivalnih zmogljivosti.

Sprememba zakona o dodatni koncesijski dajatvi bo omogočila poenostavitev zbiranja sredstev dodatne koncesijske dajatve v višini dveh odstotkov neposredno od organizacij, ki posredujejo začasna in občasna dela za študente in dijake, torej študentskih servisov. Slednji bodo sredstva enkrat mesečno odvajali v proračunski sklad v pristojnosti ministrstva, pristojnega za visoko šolstvo.

Ministrski zbor je pripravil tudi predlog novele zakona o državnem poroštvu za obveznosti univerz v Ljubljani in v Mariboru ter ŠOS iz naslova kreditov, najetih za sofinanciranje razširitve in posodobitve prostorskih pogojev in tehnološke opremljenosti ter izgradnjo in prenovo študentskih bivalnih zmogljivosti. Vlada predlaga, da kredite, ki bi jih po prvotnem zakonu najela ŠOS, najamejo Javni zavod Študentski domovi v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem v skupni višini tri milijarde tolarjev, ki se v zakonu ne spreminja.

Po zakonu, ki je bil sprejet leta 2003, naj bi ŠOS najela kredite za sofinanciranje izgradnje in prenove študentskih bivalnih zmogljivosti do skupne višine treh milijard tolarjev. Država pa naj bi za kredit dala poroštvo. Vendar ŠOS pogojuje najem kreditov s solastništvom študentskih domov, kar pa ni mogoče, meni vlada.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.