Slovenija

Za lastno občino prosijo DZ, vlado in ustavno sodišče

Ljubljana, 12. 05. 2010 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V krajevnih skupnostih Ankaran in Mirna si še naprej prizadevajo za samostojni občini. S podpisi DZ, ustavno sodišče in vlado pozivajo, naj omogočijo ustanovitev novih občin.

Potem ko so se obrnili na ustavno sodišče in je skupina poslancev v DZ vložila nova zakona, s katerimi bi ustanovili občini Ankaran in Mirna, je v omenjenih krajevnih skupnostih s podpisi podporo lastnima občinama izrazila več kot polovica volilnih upravičencev.

Na Mirni so v treh dneh, od 9. do 11. maja, zbrali 1452 podpisov, kar je 67,35 odstotka vseh tamkajšnjih volilnih upravičencev. V Ankaranu je podpise prispevalo 2621 oziroma 53,19 odstotka volilnih upravičencev. S podpisi DZ, ustavno sodišče in vlado pozivajo, naj v skladu s svojimi pristojnostmi in pooblastili omogočijo ustanovitev novih občin in izbiranje njihovih vodstev že na letošnjih lokalnih volitvah.

Da bi podpise izročili DZ, ustavnemu sodišču in vladi so predstavniki obeh krajevnih skupnosti danes prišli v Ljubljano. Poudarili so, da bi zakonodajalec moral spoštovati voljo za novi občini, ki so jo prebivalci obeh krajevnih skupnosti večinsko izrazili na referendumih 8. novembra lani in zdaj ponovno še s podpisi podpore.

Zbrani podpisi
Zbrani podpisi FOTO: POP TV

Z ustanovitvijo občine Mirna se strinjajo tudi vse politične stranke v občini Trebnje

Kot je dejala predsednica sveta krajevne skupnosti Mirna Barica Kraljevski, se ne morejo sprijazniti z ravnanjem DZ, ki ne spoštuje referendumske volje in ustavne pravice do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev. Poudarila je, da je podporo samostojni občini že dvakrat izrazil občinski svet občine Trebnje, iz katere bi se Mirna izločila, novo občino pa podpirajo tudi vse politične stranke v občini Trebnje.

Prav tako sta podporo mirnski občini izrazila župana dveh manjših sosednjih občin Mokronog - Trebelno in Šentrupert, s katerimi so načrtovali tesnejše sodelovanje. Dogovorjeni so za nekaj projektov, ki pa jih, če bodo ostali krajevna skupnost, ne bomo mogli uresničiti, je pojasnila Barica Kraljevski.

Spomnili na 12 let staro odločbo ustavnega sodišča

Vodja pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregor Strmčnik pa je ob volji ljudi spomnil tudi na 12 let staro odločbo ustavnega sodišča o neustavnosti Mestne občine Koper, iz katere se želi Ankaran izločiti. Kot je dejal, je referendum po svoje dal tudi zeleno luč za realizacijo te odločbe v enem delu koprske občine. Predsednik sveta KS Ankaran Egon Ražman pa od DZ pričakuje, da bo čim prej potrdil ustanovitev obeh občin.

Prizadevanja obeh krajevnih skupnosti je danes še enkrat javno podprl tudi poslanec LDS Anton Anderlič, sicer prvopodpisani pod pobudo za ustanovitev občine Mirna. Obe pobudi sta po njegovih besedah v vseh postopkih izpolnjevali predpisane pogoje, zato je tudi sledil referendum, a je po sprejetju zakona ob prvem glasovanju sledil veto državnega sveta, zakon pa ob ponovnem glasovanju ni dobil zadostne podpore.

Anton Anderlič
Anton Anderlič FOTO: POP TV

V državnem zboru je namreč zmanjkal en poslanski glas za ponovno potrditev zakona, s katerim bi v Ankaranu in Mirni dobili svoji občini, občina Sveti Jurij pa bi se preimenovala v občino Sveti Jurij ob Ščavnici.

Predstavniki krajevnih skupnosti Mirna in Ankaran so zato na ustavno sodišče vložili pritožbo na zakonodajni postopek ustanavljanja omenjenih občin. Skupina petih poslancev pa je v parlamentarni postopek vložila dva nova, tokrat ločena predloga za ustanovitev občin Ankaran in Mirna. Predlagali so skrajšani postopek, kar je kolegij predsednika DZ zavrnil.

Anderlič pa je danes povedal, da so v torek podali zahtevo za prvo obravnavo zakonov, dali pa bodo tudi pobudo, da se s to točko razširi dnevni red seje DZ, ki se začne v ponedeljek. Če pri tem ne bodo uspešni, bodo znova zahtevali izredno sejo DZ.

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mori007
12. 05. 2010 14.38
Joj kako smo si Slovenčeki bogi, nikjer na svetu ni toliko občin kot pr nas, pa še nove bi imeli!! Mogoče nas pa mora kdo ornk prebutat, da pridemo k sebi??!! Lp
strogoff
12. 05. 2010 14.13
bo pa ja Mozetič Mezeku še v drugo naredi osebno "uradno" uslugo !? _ _ _ _ _ _ W Bananistan !
am_staff
12. 05. 2010 13.55
Volja ljudstva je relevantna odvisna od volje avtokratov in tatov.