Slovenija

Za izločitev ustavne sodnice

Lipica, 01. 09. 2006 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodno združenje za Lipico, ki je zaradi zakona o kobilarni vložilo ustavno pobudo, zahteva ukrepanje.

Mednarodno združenje za Lipico, ki je sredi avgusta na ustavno sodišče poslalo pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti novele zakona o Kobilarni Lipica ter podalo pobudo za presojo ustavnosti programa varstva in razvoja Kobilarne Lipica za obdobje 2006-2010, se zavzema, da iz obravnave izloči sodnico poročevalko Marijo Krisper Kramberger.

Zakon, ki ga je o preoblikovanju kobilarne Lipica predlagala vlada in sprejel parlament, ni pogodu mednarodnim ljubiteljem rasnih konjev.
Zakon, ki ga je o preoblikovanju kobilarne Lipica predlagala vlada in sprejel parlament, ni pogodu mednarodnim ljubiteljem rasnih konjev. FOTO: Reuters

Kot so opozorili, je sodnica poročevalka soproga Dušana Krambergerja, sekretarja direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo.

"Ta okoliščina predstavlja tesno povezanost sodnice poročevalke z osebo v državnem organu, ki je neposredno sodelovala pri pripravi programa varstva in razvoja Kobilarne Lipica in pri pripravi izpodbijanega novele zakona o Kobilarni Lipica. Izpodbijani program in zakon je pripravilo ministrstvo za kulturo, to pa brez sodelovanja direktorata za kulturno dediščino ne bi bilo mogoče," so sporočili iz združenja.

Težko popravljive posledice igrišča za golf?

Kot je znano, je parlament sredi julija sprejel novelo zakona o Kobilarni Lipica, ki naj bi prispevala k izboljšanju razmer v lipiški kobilarni, javni zavod Kobilarna Lipica pa se lahko razdeli na kobilarno, ki bo opravljala javno službo, ter enoto turizem, ki bo opravljala gospodarsko dejavnost.

Združenje ustavnemu sodišču predlaga, da do končne odločitve zadrži izvrševanje novele zakona in programa varstva in razvoja kobilarne, saj bi tako preprečilo po njihovem mnenju težko popravljive posledice izgradnje novega igrišča za golf v tem občutljivem prostoru brez predhodnega vključevanja strokovne in širše javnosti ter lokalnega prebivalstva.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.