Slovenija

Za dobre sosedske odnose

Ljubljana, 07. 12. 2006 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski nadškof in metroplit Alojz Uran in župan MOL Zoran Janković sta spregovorila tudi o gradnji džamije.

Ljubljanski nadškof in metroplit Alojz Uran in ljubljanski župan Zoran Janković sta po prvem obisku v Mestni hiši napovedala dobro sodelovanje. Janković je poudaril, da je Cerkev izjemno pomembna za Ljubljano in dodal, da pričakuje dobro sodelovanje. Med drugim sta z nadškofom govorila tudi o lokaciji za nunciaturo in gradnji džamije, ki ji po Uranovih besedah Cerkev ne nasprotuje. Župan je napovedal, da bo mestni svet pogodbe za nunciaturo in džamijo obravnaval v začetku leta 2007.

Iskanje lokacije za nunciaturo je po županovih besedah v fazi reševanja
Iskanje lokacije za nunciaturo je po županovih besedah v fazi reševanja FOTO: Dare Čekeliš

Iskanje lokacije za nunciaturo je po županovih besedah v fazi reševanja. Že podpisan dogovor, po katerem bo nunciatura v stavbi na Ulici stare pravde 6 v Ljubljani, namerava Janković realizirati in v prvem četrtletju prihodnjega leta bo pogodbo za nunciaturo obravnaval mestni svet.

O gradnji džamije in nunciature

Na isti seji pa naj bi mestni svetniki obravnavali tudi pogodbo za prodajo zemljišča za gradnjo džamije, je dejal Janković, ki meni, da morajo muslimani v Ljubljani dobiti svoj prostor. Za džamijo je za zdaj najbolj resna lokacija na Parmovi ulici, ki so si jo že ogledali podžupan Janez Koželj, mestni svetnik Miha Jazbinšek in tajnik islamske skupnosti v Sloveniji Nezvet Porić. Po županovih besedah s to lokacijo soglašajo.

"Želim, da bi v prvem kvartalu leta 2007 mestni svet obravnaval pogodbi za nunciaturo in za džamijo", je poudaril župan Janković
"Želim, da bi v prvem kvartalu leta 2007 mestni svet obravnaval pogodbi za nunciaturo in za džamijo", je poudaril župan Janković FOTO: Dare Čekeliš

Zemljišča, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana (MOL), pa po Jankovićevih besedah ne bodo prodali na licitaciji, ampak z direktno pogodbo na podlagi cenitvenega poročila. "Želim, da bi v prvem kvartalu leta 2007 mestni svet obravnaval pogodbi za nunciaturo in za džamijo," je povedal župan. Gradnja džamije je stvar odločitve občine in države, meni Uran. Cerkev temu ne nasprotuje, je dejal nadškof in dodal, da se je osebno zavzemal za postavitev molilnic.

Janković je poudaril, da je obiska vesel in da nadškofa zelo spoštuje. Po Uranovih besedah sta se pogovarjala o medsebojnih odnosih in kot najbližji sosedje želijo, da bi bilo sodelovanje urejeno in da bi se o vseh odprtih vprašanjih pogovorili. Sporočilo današnjega pogovora za vse sodelavce je, da se odprta vprašanja zaprejo, je dejal Janković. "Začetek je zelo obetaven," je pojasnil Uran in dodal, da je mogoče stvari reševati, če potekajo pogovori.

Maja prihodnje leto bo stolnica praznovala 300-letnico in to je po besedah župana ponos Ljubljane. Tudi nadškof je pohvalil sodelovanje MOL pri obnovi stolnice.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yan333@email.si
07. 12. 2006 18.41
nunciatura je enako veleposlaništvo in NI verski objekt Klasik
victoriosus
07. 12. 2006 18.24
Primerjat nunciaturo in džamijo!?!!? To lahko le takemu ignorantu pade na pamet!! Daleč od kakršnekoli primerjave.... daleč!
Uporabnik113189
07. 12. 2006 14.21
Lepo. Če prav razumem nadškof rabi nunciaturo, muslimani đamijo in še kakšen verski objekt bi bilo v redu sezidat..Vse kaže da v Ljubljani tako ali drugače vsi potrebujejo molitve, medtem ko bodo do dobrega zdravja, šole hrane in stanovanja prišli le najbolj bogati. Le kaj bi se zgodilo, če ne bi bilo soglasja za nunciaturo? hehehe