Slovenija

Za 37 odstotkov dražji vrtec

Lenart, 23. 03. 2009 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
42

Lenarški vrtec je dražji za 37 odstotkov. Oče otroka, ki hodi v vrtec, je ogorčen, saj bo po novem plačeval okoli 60 evrov več. Župan odgovarja, da je podražitev upravičena.

V lenarškem vrtcu so februarja za dobro tretjino povišali cene. ''Starši smo za podražitev izvedeli šele po prejetih položnicah. Uvrščen sem v šesti razred, kar pomeni, da plačam 60 odstotkov ekonomske cene vrtca. Januarja sem plačal 160 evrov, februarja pa kar 226 evrov. Kot javni uslužbenec imam iz dneva v dan nižjo plačo, življenjski stroški pa so iz dneva v dan višji. Tako velika podražitev je v tem kriznem času absolutno previsoka. Bojim se, da bo marsikomu poglobila socialno stisko,'' je zapisal oče, katerega otrok obiskuje lenarški vrtec.

Vrtec v Lenartu je od februarja dražji.
Vrtec v Lenartu je od februarja dražji. FOTO: Občina Lenart
Cene lenarškega vrtca so bile prej izredno nizke. /…/ Tudi po podražitvi so v primerjavi z drugimi občinami pod povprečjem. Župan Janez Kramberger

Župan Lenarta Janez Kramberger je za 24ur.com pojasnil, da cen vrtca niso spreminjali od maja 2007, zato je bil cenejši kot v okoliških občinah. Cene so želeli dvigniti že lani, vendar so počakali, zdaj pa je občinski svet na podlagi izračunov sprejel dvig cen. ''Pred podražitvijo je bil vrtec zelo poceni,'' je pojasnil. Ne zanika, da gre za 37-odstotno povišanje, ''ampak standard, ki ga nudimo v vrtcu, upravičuje ceno''.

Starši so razporejeni v osem plačilnih razredov. ''V najvišjem je 18 od 236 staršev, vsi ostali plačujejo manj,'' je poudaril župan Kramberger. Zaveda se, da so številni izgubili službe, nekaterim odpuščanja še grozijo, ''ampak ko se stanje na novo vzpostavi, lahko starš dobi novo odločbo, s katero se njegov razred spremeni, zato plača manj''. ''Nobeno povišanje ni priljubljeno, ampak tako smo ocenili. Nekateri starši sistem tudi krepko izkoriščajo, ko prijavljajo minimalne plače, čeprav so dobro situirani, za otroke pa plačujejo najmanj," je še opozoril.

Notranjost vrtca
Notranjost vrtca FOTO: Občina Lenart

Lenarški vrtec ima 11 oddelkov, prav toliko vzgojiteljic in nekaj več kot 190 otrok. Prenovili so zunanjost, del notranjosti, načrtujejo tudi prizidek za šest oddelkov, ki naj bi ga začeli graditi še letos.

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 03. 2009 20.10
Kriv je Janković! Seveda s estrinjam s spodaj napisanim vs ete diplomirane varuhinje ("vzgojiteljice"), se več ali manj stalno izobražujejo, sestankujejo, pripravljajo nove obrazce, usmeritve in podobno šaro, ki z otroci nimajo nobene zveze, seveda so vse v razredih nad 30, z vsemi možnimi dodatki, učinka panobenega. Pričakujemo tudi doktorate retr vsaj amgisterije iz vrtičkarstva, ki ga sicer opravljajo srtare mame in babice, zastonj, seveda če jih imaš in so blizu ter so voljni tega! Iz teh vrtcev so napravili že celo famo! Nihče me pa ne bo prepričal, da je cena nekaj nad 200 EUR za varstv ter prehrano visoka! Naj tisti očka pove, koliko da za redni servis svoijega jeklenega konjička!
MojcaCoh
24. 03. 2009 08.38
Z temi Vrtci je ratal velik Problem, ko so v njem začeli strokovno delatii. strokovnjaki vsh sort. Vrtec je predvsem varstvena ustanova kjer starš dajo otroke v varstvo in ničesar drugega to lahko opravljajo nižje izobražene ženske katere morajo imeti izpolnjen pogoj Ljubezni in veselja do otrok.. diplomiranih varuhinj z neko 7 stopnjo nihče ne potrebuje tudi programov izobraževanja ne kajti gre samo za ožemanje staršev po dolgem in počez.. Z strokovnostjo in strokovnim delom strokovnjakov so otroke dobesedno uničili zato je družba mladih zaradi strokovnosti tudi takčna kajti v tej starosti mladosti rabijo veliko svobode igre dobrih zgledov in Ljubezni staršev.. Država jim je z novim delovnim časpm , ter strokovnjakinjami ki delajo strokovno v vrtcih vzela ravno to. Mojca
titovka
23. 03. 2009 19.58
KAKO SE POL MLADI NAJ ODLOČIJO ZA OTROKA...DANES JE OTROK LUKSUS!!!!!
bluesy
23. 03. 2009 19.07
Gospod Kramberger je član SLS. Zna se! Desnica --- FUUUJ!!
matej962
23. 03. 2009 18.07
Pa kje je ta Lenart ali je to v Zimbabveju ali pa v kakšni članici EU???
wayra
23. 03. 2009 17.36
Pa ravno zaradi takšnh svinjarij,je ideja o zastonj vrtcih čez 3 leta utopija.S čim pa si bodo filali žepe župani in ostali priskledniki,če bi se to zgodilo?
tajadi
23. 03. 2009 16.29
Po vsem tem mi je postalo nekaj jasno!Ni noben problem imeti dva otroka zakaj takole jaz pustim službo ,mož ravno tako skupaj ker smo štiri članska družina tako dobimo tisoč evrov pa če vrtec zastonj malice klosila kasneje v šoli ja super naša država le tako naprej jaz bom kar sama dala odpoved.Potem pa se čudimo da iskoriščajo saj sploh ne dejansko vzamejo to kar se jim ponuja in mi jim to umogočamo zakaj pa bi delali če jim ni potrbno!!!!
Inspire
23. 03. 2009 15.32
g.Lukšič je obljubil ,da bodo vrtci zastonj ! V isti sapi pa je dejal ,če ne bodo pristali na luni -bodo vsaj med zvezdami .To je izjavil včeraj v Mariboru ,kjer so volili vodstvo stranke SD ( socalni -demokrati ).Žal mi staršev ,ki nimajo varstva doma .
Jože Pernek
23. 03. 2009 15.29
očitno je nataliteta v sloveniji v porastu da si lahko to privoščijo SAMO KDO JE #PROIZVAJALEC# teh otrok pa menda JA NE TISTI S SOCIJALNO PODPORO
113113
23. 03. 2009 15.07
Včeraj se je govorilo,da bo zastojn čez 3 leta,dans pa kontra temu. Ja treba je nabrat zaloge ja...v nečigi žep. Groza kaj nam delajo
ivo55
23. 03. 2009 14.58
Nerodno je le to, da podražitve trofijo le pošteno oženjene, poštene podjetnike in vse, ki živijo od delu primerne plače -nad 1500 evrov neto ....! Celostno gledano pa je sociala SLO navadna štala in raj za sleparje vseh barv in sort.!
s007
23. 03. 2009 14.55
Ne glede na to koliko se plačuje, bi morali vsi otroci v vrtec, tam si le pridobijo tudi neko znanje in imajo družbo, kot pa ga imeti doma zaprtega. Vsi otroci bi morali v vrtec, tudi tistih, ki so brezposelni doma....naši otroci bodo tudi nastradali zarad tega, pol se bomo pa čudili zakaj so nekomunikativni, se ne uklopijo v družbo, se jim je težko ločit od staršev.....nevem no....to še nobena vlada ni rešla...nevem kako bo
xanal
23. 03. 2009 14.21
v času evra dvignejo ceno za 36posto pa to se lahko dogaja samo v bananah državah in Slovenija jim je čedalje bolj podobna
bostjan@kocevje.com
23. 03. 2009 14.08
najprej je treba ven iz vrtcov zmetat vse otroke katerih starši so brezposelni in so cele dneve doma, ti vrtca ne plačajo, pa naj majo otroke doma, zaposleni starši, ki pridno delajo, pa tolk plačujejo za vrtec? tle neki ne štima....naša zakonodaja je...
milan777@mail386.com
23. 03. 2009 14.02
Nekateri starši sistem tudi krepko izkoriščajo, ko prijavljajo minimalne plače, čeprav so dobro situirani, za otroke pa plačujejo najmanj," je še opozoril. In zakaj ne ukrepajo na ravni občine in države če to vedo ???Ker tudi njim to ustreza ali zakaj ??' Novinarji 24 ur, res bi želeli odgovor na to vprašanje od župana in tudi pristojnega resornega ministra. Kolikor sem opazil gre tu za astronomsko oškodovanje državnega proračuna na ravni države ,ki ga morajo "flikat" zaposleni ,ki delajo že tako za majhne plače. Bogatašem in preračunljivcem se pa škandalozno gleda skozi prste. TRMASTO vzrajajte pri tem vprašanju dokler se ne razreši.
porka.malorka
23. 03. 2009 13.47
In mejmo otroke reče država Pomoje bi moral poslat revizijo v vrce zakaj porabijo ves denar,ki ga dobijo
gorencdask
23. 03. 2009 13.43
Welcome to the club, jaz že več kot leto plačujem 250 EUR (60% cene), kljub temu, da je žena brezposelna. Kriteriji oz. razredu so prilagojeni čimvečjemu izplenu, ne samo kritju stroškov vrtca.
Ramzess
23. 03. 2009 13.36
Razumljivo da so starši ogorčeni nad početjem, župan in vrtec imata vsak svoje izgovore, naredita pa nič zoper te težave, ki so uporabljeni kot izgovori. Poleg vseh vprašanj se naj starši še vprašajo ali je v visoko ceno vrtca všteta tudi ustrezno visoka odgovornost vrtca in zaposlenih, kajti ob takih cenah ni opravičil za 'tragedije', ne glede na okoliščine, v katerih je do njih prišlo. Starši morajo zahtevati nekaj za povračilo, zagotovilo, sicer (naj raje povedo prej, ne takrat ko bo prepozno) ... zakaj neki toliko plačevati, če potem ni tistega kar bi moralo biti, zlasti ko gre zares. Ne smemo pozabiti,da otroci takšno hladno brezbrižnost birokracije plačujejo tudi s hendikepom, ali tudi z lastnim življenjem, starši naj razmišljao tudi o tem. Sam še nisem starš, pa kljub temu imam že določena prepričanja, od katerih tudi sicer ne bi odstopal. Take igre lahko igrata obe strani, ne le ena. MatejaKK="Matere katere so doma naj imajo otroke doma namesto ko jih dajejo v vrtec in še zastojn ga imajo zato pa potem drugi plačujemo več." Se strinjam, starši, ki so doma, naj imajo otroke doma, in kvaliteno preživljajo čas z njimi, da se kasneje ne bodo izgovarjali na zaposlenost in, naj izkoristjo dano priložnost, katere marsikdo nima, pa si jo želi. Otrok bo za druženje z vrstniki še imel dovolj časa. itd. Tak otrok ne sodi v vrtec, vsaj ne redno, pa še skoraj zastojn, drugi pa poplačujejo razliko. Take starše, ki priložnoti, ki jo imajo v roka, tako zavestno spuščajo, je težko razumeti, potem pa najdejo med tistimi, ki se sicer upravičeno izgovarjajo na zaposlenost, čuden delovni čas, itd. To ni prav. Alinka="V vrtec ne daš otroka samo zato, ker ga nimaš kam drugam dati...večina ja, zelo veliko pa jih ima doma tudi varstvo, pa dajejo vseeno otroke v vrtec, zato, da se vsaj malo socializirajo in družijo z vrstniki." Hja že, vendar je slednje dvoje prej stvar družbenih norm in izgovorov, kot pa dejstev. Sociologija uči, da se otrok socializira najrej doma, potem šele v družbi vrstnikov, a ne napačnih, ne pa obratno, zato so kasneje problemi, starši pa se lepo izgovarjajo na vrstnike, čepra so najprej sami odgovorni za (socialne) težave svojega otroka. Za druženje z vrstniki in medvrstniško socializacijo (kje piše da vrtec to povsem omogoča, marsikdaj je ravno obratno, če gledamo pravila (družbene normative) v vrtcu) je še vedno čas nekoliko kasneje.
coyoteugly82@gmail.com
23. 03. 2009 13.18
Avstrija s svojimi zastonj vrtcije zelo blizu Lenarta. Ne vem kaj nekateri še čakajo...
sonas
23. 03. 2009 13.18
a vam še vedno ni jasno????? Ljudi je treba finančno in psihično izmozgati: plače znižujeo medtem ko pa stroške zvišujejo! Ljudi bodo pripeljali so sanjskega stanja: Zombijev! Počasi bodo ljudje postali pasivni in potem bodo lahko počeli resnično vse kar si bodo želeli! Če ne bomo šli na ulice in vladi (kakor tudi vsem prejšnjim vladam) jasno rekli: da so oni zaradi nas tle... tako, dolgo ni bo nič! Najhujše posledice šele prihajajo... beda nas čaka, ko bomo šli v pokoj. Sedaj ni nič ne morem našparati, potem pa bomo imeli slabe pokojnine...