Slovenija

Z zastoji do boljših razmer

Ljubljana, 12. 01. 2008 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avtoprevozniki naj bi 25. januarja z več tisoč vozili blokirali cestni križ. S protestom pa se v panogi ne strinjajo vsi.

Sekcija avtoprevoznikov pri obrtni zbornici, ki združuje kar 6000 članov, je za 25. januar napovedala stavko. Z več tisoč tovornjaki nameravajo blokirati avtocestni križ. Če bodo zares stavkali, čakajo Slovenijo zastoji neslutenih razsežnosti.

Zaradi stavke tovornjakarjev konec lanskega leta so bile prejšnji mesec v Italiji ceste blokirane, trgovine pa prazne. Čaka Slovenijo nekaj podobnega?
Zaradi stavke tovornjakarjev konec lanskega leta so bile prejšnji mesec v Italiji ceste blokirane, trgovine pa prazne. Čaka Slovenijo nekaj podobnega? FOTO: Reuters

S takim načinom protesta pa se vsi v panogi ne strinjajo. V prostovoljni avtoprevozniški zbornici namreč menijo, da je stavka politično motivirana, številne zahteve pa nespametne. Predsednik zbornice Emil Milan Pintar je kot takšno označil zahtevo, naj vlada ukine plačevanje cestnine, če do sredine drugega leta ne uredijo elektronskega cestninjenja za tovornjake. To bi namreč pomenilo, da bi drugi prevozniki zatrpali slovenske ceste. Čeprav pravijo, da se država do njih obnaša mačehovsko, se na zbornici ne strinjajo niti z načinom protesta. Menijo namreč, da bi bilo veliko bolje, če bi ostali doma, zaradi pomanjkanja dobrin pa bi ljudje  kmalu na lastni koži občutili, kako pomembni so.

Sicer pa bi več časa dali tudi ministru za promet Radovanu Žerjavu, za katerega trdijo, da se trudi rešiti njihove težave bolj kot njegovi predhodniki. Ob tem Pintar kolege, ki zagovarjajo stavko, obtožuje soliranja. V obrtni zbornici so nad njegovimi izjavami presenečeni.

Februarski stavki naj bi se pridružilo 200 tisoč delavcev
Februarski stavki naj bi se pridružilo 200 tisoč delavcev FOTO: Dare Čekeliš

Če bodo avtoprevozniki grožnjo uresničili, bodo odprli stavkovni val, kakršnega Slovenija še ni doživela. Že 30. januarja bo delo protestno prekinilo 150 tisoč zaposlenih v javnem sektorju, od učiteljev, policistov, javnih uradnikov in carinikov do ljudi na javni radioteleviziji. Teden dni kasneje pa naj bi Slovenijo ohromila splošna stavka v zasebnem sektorju. Kot je ob napovedi stavke napovedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, so se tako odločili zaradi vse večjih podražitev, pa tudi zato, ker se pogajanja z delodajalci o zvišanju plač ne premaknejo z mrtve točke. Stavkalo naj bi več 100 tisoč ljudi.

Minister za javno upravo Gregor Virant je zaradi napovedi stavke v javnem sektorju zaskrbljen. Kot je dejal, je treba stavkovni val preprečiti. Ta bi namreč ohromil Slovenijo in močno prizadel gospodarstvo. S podobnimi pozivi se mu je pridružil tudi premier Janez Janša, ki je vse sodelujoče v pogajanjih pozval, naj imajo v mislih obči interes, ne le lastnega. Po njegovih besedah nič ne pomaga, "da si izborimo za dva odstotka višjo plačo in s tem pospešimo inflacijo, ki ta dva odstotka hitro poje".

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
14. 01. 2008 22.17
mihec.zupopihec Tista s tipko .... Ja včasih ste imeli! Danes tega ni več! Sploh če voziš po tujini in imaš novejši tahograf na kartico ki beleži za uro dan teden mesec.... Ne bluzi poznam sceno! Izgovor da isto plačuješ .. Ja tipična šoferska preveč vas poznam.... Dokazal si s spodaj napisani postom vse! Ti imaš moč ti lahko ... Kje pa imaš v sloveniji prepoved prehitevanja razen v predorih? Kaj bluziš? Stavkajte za elektronsko cestninjenje pa da boste bolše cene mel ne pa da iz cele evrope pobirate skoraj za nič € fure da ne hodite prazni nazaj... Sam Damping vas je in norenje po cestah Pozdrav Politik70
mihec.zupopihec@email.si
14. 01. 2008 15.10
politik70 glej js prehitevam počasnejše kamijone tako v sloveniji, avstriji, nemčiji, švici, italiji, franciji, belgiji, nizozemskem, luxenburgo in hrvaškem... dajte si dopovedat da prehitevanje v drugih državah ni prepovedano LE NA NEKATERIH ODSEKIH OB NEKATERIH URAH ZARADI POVEČANEGA PROMETA!!! V ŠVICI LAHKO PREHITEVAŠ TUDI PO DOLOČENIH PREDORIH!!!!!! in ja še naprej bom prehiteval počasnejša vozila, kolk pa nucam da pridem mimo mi je pa vseen isto plačujem cestnino k ti in zato bom tudi prehiteval počasnejše tovornjake, avtobuse in osebne avte!!! sploh pa bom prehiteval tiste k se bodo skozi trojanske predore vozli 60km/h pa me boli ku... če to kamere beležijo, ker to itak ni dokaz za policijo, oziroma teh posnetkov DARS ne posreduje policiji, ampak imajo te kamere drugo nalogo, tako da se posnetkov ne bojim.... in mimogrede js lahko elektronski omejevalec hitrosti izključim z pritiskom na eno tipko, tako da mi gre moj šleper tudi krepko čez 100km/h tako da ko prehitevam ne potrebujem veliko časa da pridem mimo!!! vsekakor se pa ne bom vozil za nekom ki se vozi 86km/h če se lahko komot peljam 90km/h!!!! in tega mi ne boš prepreču ne ti, ne tvoja familija, ne kdo drug k tuki komentira, ne policija, ne predsednik države, ne janez janša, ne dars, sploh pa ne znak za prepoved prehitevanja,.... pa se lahko na glavo postavljate js za počasnejšim ne bom vozil sploh pa ne na AC!!!!!!! konec debate... kar sem povedal to sem delal, to delam in to bom delal... js si nardim tempomat na 90km/h in zdaj če to ne gre po voznem pasu zaradi drugih bo šlo pa po prehitevalnem ali po 3 pasu če bo kje!!!! TO SI PA ZAPOMNITE DA V TUJIH DRŽAVAH LAHKO PREHITEVAŠ S TOVORNJAKU, IZJEME SO LE DOLOČENI ODCEPI PA ŠE TI NISO DOVGI KJER NE SMEŠ, PA TE VEM NA PAMET OD LJ PA VSE DO KOLNA ALI DO ZURIHA ALI DO PARIZA... JIH NI VELIK... NISO TAKE BUDALE K SLOVENCI K MAJO IZ ENEGA KONCA NA DRUG KONEC DRŽAVE PREPOVED PREHITEVANJA!!!!
politik70
14. 01. 2008 13.51
exim No vsaj na eni temi! Konec koncev smo pod nicki čist navadni ljudje... Gre tudi brez žaljivk oziroma sčasoma izginejo... Pozdrav Politik70
exim@t-2.net
14. 01. 2008 13.48
politik70: vidiš, tokrat te pa povsem podpiram. Žal so prevozniki "država v državi". Vem tudi, da zaslužijo tisti, ki vozijo "špedicijo" med 1,5 do 2,0 EUR mesečno. Morda še premalo, tega ne bom sodil. Vsekakor pa velja za špferje staro reklo:" mi, šoferji, smo barabe"!
politik70
14. 01. 2008 11.40
mihec.zupopihec Borbo za pošteno in hitro plačevanje cestnine podpiram! Naj uvedejo satelitsko plačevanje ali abc za kamijone samo da bo tranzit potekal hitreje! Avtoceste so od vseh in so namenjene tekočemu prometu ki se ponavadi zgosti ali ustavi na cestnini! Imate moč ljudje bomo pizdili upam da čimprej končate oziroma dosežete kar mislite! Karr se pa prehitevanja tiče tukaj se pa lahko skregava in to fejst fejst! Živčni ste prehitevate se z skoraj 50 tonskimi pošasti ki ima vsaka že minimalno 500 konjskih moči! Elektronsko blokado imajo vsa vozila! In ker vozi kamijon pred vami 89 kilometrov na uro ga treba prehitet! Koliko časa potrebuješ za ta manever? Tisti ki ga napadeš pa ne popusti oziroma tako ali tako vozi z tempomatom? Dobro poznam avtocesto od Kopra do Maribora! Brez milosti vsepovsod vas je polno! Pa ne me sedaj za jezik vlečt a si blokiran na 100 km/h al pa na 90 km/h! Ne upoštevate drugih oziroma osebnih vozil! Res se najdejo kandidati ki vas izsiljujejo in se ne zavedajo kakšno imate zavorno pot! V Italiji ste pridni tudi na misel vam ne pride d bi prehitevali! Pri nas pa upate tudi čez trojanske predore po prehitevalnem peljati! Posnetki darsovih kamer to vsakodnevno beležijo! Na radarje ste imuni kajti te beležijo samo od 100 km/h naprej odvisno od omejitev! Vrhniški klanec trije pasovi petek popoldne ali okoli druge ure! Vsem se mudi v luko po še zadnjo furo avtomobilov Bencina ali rezervnih delov.... NA vseh treh pasovih kamijon! Na pasu za počasna vozil romun vozi recimo 98km/h na voznem pasu Madžar vozi99km/h Na prehitevalnem Slovenec vozi 99.5km/h! Prehitevanje traja od Vrhnike do logatca lahko tudi do unca samo da niso skozi trije pasovi! Vsak petek non stop! Imate moč! Lastniki os. avtomobilov pa naj tiho bomo kajneda! Pohupaš pa še proti tebi nakaže smer saj ga ponavadi kamijonar razjezi ko ga ne pusti mimo še večkrat se pa po cb jki pogovarjata in režita kako druge spravljata ob živce! Poznam sceno dobro bolje kot si misliš ali priznaš! edino kar je mogoče na tvoji strani je to da prevladujejo maldi vozniki ni pa pravilo! Zakaj to počnete? Zaradi naglice pogodbe norme dampinga ker skoraj zastojn fure jemlete? Me boli ku..... Iamte pošasti z vsem konfortom odločili ste se za ta poklic ki ni slabo plačan...... Taki ste pa kukr koli gnojnice boš zlil nazaj to so dejstva! Lastite si vse vozne pasove! P.S. V stavko vključite delovne razmere da se vam ne bo non stop mudilo ........ Pozdrav Politik70
mihec.zupopihec@email.si
14. 01. 2008 11.09
domačih prevoznikov slovenija nikoli ne bo dala na vlak, ker tega ni mogoče storiti, za nekatere tujce je pa že tako ali tako poskrbljeno da so na vlakih, čez slovenijo... in js sm definitivno za to da seuvede tudi elektronsko plačevanje za tovorna vozila saj bi s tem profitirali veliko časa, pa še manj gužve bi bilo na cestninski postaji, kar se tiče slovenskih plač za tiste ki dostavljajo po sloveniji nimam pojma ker sem v drugih vodah na mednarodnem prometu, js grem stavkat iz principa, ker je slovenija nesposobna država... ne vem zakaj bi nekateri radi da gre tovorni promet dol iz AC, ko pa je AC med drugim namenjena prav tem da se razbremenijo ostale ceste po državi, vzporednice ob AC so pa tako ali tako prepovedane za tovorni promet, razen v primeru dostave... to da pa v sloveniji nimamo 3 pasovnih AC za bolj tekoč promet in za nemoteno prehitevanje tovornega prometa pa nismo krivi mi tovornjakarji, to se boste pa mogli spravit na DARSOVCE, zakaj ne gradijo 3 PAsovnic, katere bi ble nujno potrebne, sicer pa še 2 pasovnic ne morjo kvalitetno in ob enem času skupaj spraviti, kaj bi blo če bi delali 3 pasovnice plus odstavni pas, potem verjetn še obvoznica okoli ljubljane ne bi bila končana!!!!
strelka23
14. 01. 2008 07.17
Jakobjak od tujcev gre večina mimo avtoceste zato ne plačuje niti DARS-u.Mogoče letos če bo do konca odprta avtocesta,glede na to,da glavnina tovornega prometa gre med Šentiljem in Dolgo vasjo.
mare21
14. 01. 2008 06.46
Pa se: stavko absolutno podpiram, vendar ne na tak nacin. Ker bomo ostali drzavljani drugic blokirali ceste zaradi npr. podrazitve cen, potem pa bodo nezadovoljni prevozniki... Torej to ni prava pot...
mihec.zupopihec@email.si
14. 01. 2008 06.43
fmunih na tej firmi k sm js zaposlen za mednarodni promet nas noben ne izkorišča, dobimo zelo lepo plačo za naše opravljeno delo, zelo zelo zelo!!!!!!! ker če tega neb dobil, verjemi da ne bi vozil, vozim pa predvsem zato ker se mi to delo dopade, po drugi strani pa zato, ker bi težko kje drugje dobil 1800-2500 evrov izplačane plače!!! mare21 glej če bi js bil tvoj delodajalec bi ti rekel sledeče: skoraj 1 mesec prej si vedel da bo stavka, bi pa prej šel od doma v službo pa po kakšni stranski, ki jih je polno!!!!! tako da se ne buni da boš zamudil
mare21
14. 01. 2008 06.30
prašek Jaz se vozim 60 km daleč v sluzbo. Moja služba nima nobene veze z avtoprevozniki. Kako naj upravičim svojo odsotnost s službe, ker ne bom mogel priti? Zakaj so avtoprevozniki gospodar na cesti?? Osebnih vozil je nekajkrat vec... Je pa res, da en "šlepar" naenkrat uniči cesto za nekaj tisoč osebnih vozil...
bonsai9@email.si
13. 01. 2008 22.36
Sej enga poštenga štrajka pri nas še ni bilo. Zato si tudi vlada upa tako zaj... delavce in obljubljat čez 20 let da bodo lahko jedli otavco, ne pa samo seno.
Jožajoža
13. 01. 2008 21.40
afričan s kijem in mačeto ptotestira, če mu dohodek pade pod 600 usa dolarjev, naš bedak slovenski pa samo govori, da s 300 EUR-i mu živeti ni
Jakobjak
13. 01. 2008 18.15
MIHEC: ja saj vozim po navadni cesti in prav te ceste so zaradi velikih cestnin preobremenjene in na njih prihaja do povečanja števila nesreč (seveda umiramo reveži, ker nimamo za cestnino). Sicer pa je na fakulteti za promet na to temo napisano kar nekaj diplomskih, seminarskih in opravljenih študij..., predlagal pa sem da se zmanjša tranzitni kamionski promet, s tem, da se ga dodatno oglobi ter s tem prisili avtoprevoznike, da se čez Slovenijo bolj splača peljati z vlakom in ne notranji tovorni promet. Pa briga me , kaj majo po drugih državah, če ni dobro za nas, zaradi mene jim lahko kamioni čez spalnico vozijo.... Še enkrat.. od tujega tranzita Slovenija nima nič oziroma veliko premalo dobrega, mogoče nekaj malega zasluži dars na cestninah, kakšna malica se poje, ali pa samo kava spije, pa je že čez Slovenijo. Nam pa ostajajo slabe ceste (se strinjam, da je kvaliteta izgradnje katastrofalna), izpušni plini, pa še kaka ekološka katastriofa vsake toliko časa....Tranzit na železnico!!!!!!
Jakob1311
13. 01. 2008 18.08
V šolo bi hodli, pa jim nebi blo treba stavkat, ampak bi stavkajoče gledali z okna kake stolpnice. Ko pa je treba na volitve it, pa je to takim neumnost, so pa prvi ko je treba državo šimfat. NIHČE VAS NE SILI DA ŽIVITE V SLOVENIJI. ČE VAM KAJ NE ODGOVARJA PA POJDITE DRUGAM !!!!!!
fmunih@email.si
13. 01. 2008 17.38
mihec.zupopihec, gre za povečanje koristi lastnikov kamijonov in ne šoferjev, ki jih lastniki izkoriščajo. Lastnikom stavka ne bo pomagala, ker država ni odgovorna za njihovo poslovane v okviru danega. Protest je tudi v nasprotju z mnenjem najkompetentnejše osebe za transport na gospodarski zbornici. Torej gre tudi za nesposobnost odgovornih na Obrtno podjetniški zbornici.
mihec.zupopihec@email.si
13. 01. 2008 17.26
fmunih ti nimaš pojma zakaj se gre!!!! sploh pa policija ne more strafati stavkajočih kamijonarjev in lastnike le teh, ker če je na obrtni zbornici stavka dovoljena, potem je to to in nič drugače!!!!!!! napovedane stavke so dovojene
fmunih@email.si
13. 01. 2008 16.35
STAVKA DOKAZUJE NESPOSOBNOST VODENJA SEKCIJE PREVOZNIKOV NA OBRTNO PODJETNIŠKI ZBORNICI SLOVENIJE. OČITNO SE NA NJEJ ZBIRA VELIČINA, KOT POVSOD DRUGJE, KI NE ZNA PREVOZNIKOV ORGANIZIRATI V EKONOMIJO OBSEGA. POLICIJA, ŠTRAFAJTE VSE, KI BODO ZAPIRALI CESTE. DRŽAVA NI KRIVA, ČE SO SE PREVOZMIKI RAZPRODALI TRGOVCEM ZA "MALE PARE". TO NAJ REŠIJO V NJIMI ALI PA NAJ OPUSTIJO POKLIC, ČE NE OBVADAJO EKONOMIKE POSLOVANJA. PODJETNIŠTVO NI ZA BEDAKE!!
nintendo64@email.si
13. 01. 2008 16.07
jaz.sem.kdorkolihočem.vedno: prepovedi prehitevanja tovornjakov pravzaprav nimajo nikjer. Obstajajo samo določeni odseki avtocest, kjer je prepovedano in določene vremenske razmere, ko je prepovedano. Glede na to, da se veliko vozim z avtom po Evropi, je prehitevanje tovornjakov med sabo stalnica v vseh državah.
nintendo64@email.si
13. 01. 2008 16.02
Jakobjak: kaj se je sploh kateri od vas, ki sanjate o tovornjakih na vlakih, kdaj vozil po tujini? Mi imamo med vsemi državami še skoraj najmanj tovornjakov na cestah. Še Avstrija jih je zadnji čas polna... Sicer pa ceste od kamionov po 2 letih razpadejo samo v Sloveniji. Ne vem, kako lahko v Nemčiji ob nekajkrat večjem tovornem prometu zdržijo okoli 30 let.
pravicen
13. 01. 2008 13.10
ata_pistolcek & ceveljaza A 1000 Eur hehe ja veš dokler bo naša država tako nesposobna kot je je to možno če pa bi bili malo bolj pa bi večino transporta poslali po železnici potem pa da vidimo vas kamiondžije ko bi imeli 3x preveč kaimionov kaj pa potem haha Jaz od DARSa? ha ha je pa res da zagovarjam plačaj kolikor porabiš/uničiš a ti pa nisi zato? Torej ti pa bi enim gledal skozi prste druge pa obiiral ?