Slovenija

Z vetom proti šolskemu zakonu

Ljubljana, 30. 10. 2007 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni svetniki so izglasovali veto na novelo zakona, s katero bi zasebnim šolam zagotovili javna sredstva.

Novela bi zasebnim šolam zagotavljala javna sredstva v enaki višini kot javnim šolam.
Novela bi zasebnim šolam zagotavljala javna sredstva v enaki višini kot javnim šolam. FOTO: POP TV

Državni svet je z 20 glasovi za, osmimi glasovi proti in dvema vzdržanima sprejel veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI). Pobudo za veto je dala skupina 11 državnih svetnikov, takoj za tem, ko je državni zbor v petek ob obstrukciji celotne opozicije sprejel po mnenju dela slovenske politike in stroke sporno zakonsko novelo.

Uveljavitev novele ZOFVI je z današnjo odločitvijo DS odložena, DZ bo moral o njej spet glasovati. Za dokončno sprejetje novele bo potrebna podpora najmanj 46 poslancev.

Pobudnik predloga za veto Zoltan Jan je dejal, da novele zakona ne morejo sprejeti zaradi nejasnosti glede tega, kdo ga bo uresničeval, s to novelo pa naj bi bil na slabšem tudi položaj javnega šolstva, saj ni jasnih omejitev, kakšni bodo posegi vanj. Jožko Čuk je v imenu interesne skupine delodajalcev dejal, da je zanje privatizacija šolstva sicer potrebna, a ne nepremišljeno oziroma prehitro. Za podporo vetu so se odločili, ker, kot pojasnjujejo, zagovarjajo dobro javno šolsko zakonodajo, ki bo večinska in bo vključevala celoto.

Državni svetnik Janvit Golob je na obtožbe, da je bilo precej podpisov proti noveli zakona pridobljenih na račun nevednosti, odgovoril, da je prav zato veto dobra priložnost, da se tisti, ki zadev ne poznajo dobro, z njimi bolje seznanijo in se imajo nato možnost o njih odločati. Tako pomembna tema, kot je šolstvo, bi sodila v odločanje narodu, je še dejal.

Zastopnik lokalnih interesov Zlatko Jenko je dejal, da pri zakonu sicer podpirajo vse dobre rešitve, nasprotujejo pa slabim, ki bi jih bilo potrebno še enkrat razdelati. Državni svetnik Doro Hvalica se je izrekel za veto, ker se, kot je pojasnil, zavzema za ohranitev lastnega dostojanstva in za šolo, ki mora biti dobra in je ni mogoče spremeniti v vsakem političnem mandatu.

Zver: Kakovost šolstva pod vprašajem

Minister Zver je po vetu odločitev označil za pričakovano "tudi zaradi raznih lobiranj". Kljub vsemu besedila novele ne namerava spreminjati. V primeru referenduma pa upa, da bodo uspeli prepričati volivce. Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj pa meni, da je izglasovanje odložilnega veta zelo dobra priložnost za nadaljnja pogajanja.

Minister za šolstvo in šport Milan Zver je svetnikom pojasnil, da novela zakona v nasprotju s pritožbami ne teži k privatizaciji šolstva ali k zasebništvu. Elitizem se po njegovih besedah dogaja v sistemih, kjer so zasebne šole financirane iz žepa staršev, v Evropski uniji pa država skrbi, da so javno veljavni programi financirani iz državnega proračuna, je dejal. "Ta program izrecno prepoveduje šolnine in neenako dostopnost do različnih programov," je dodal.

Časa za pogovore s civilno družbo je bilo po Zverovi oceni v minulem letu več kot dovolj. "Ne poznam zakona, ki bi bil deležen večje pozornosti in socialno političnega dialoga, kot sta bili šolski noveli," je dejal. Zaradi neizvajanje ZOFVI bi po njegovih besedah pod vprašaj postavili kakovost šolstva, med drugim pa izgubili podlago za bolj dejavno vključevanje staršev v šolski sistem ter za pomembno povezovanje med gospodarstvom in šolstvom. Prav v slednjem minister vidi prihodnost.

Opozicijske stranke pozdravljajo veto

V opozicijskih poslanskih skupinah so pozdravili odločitev državnega sveta za sprejem veta na ZOFVI, ki je bila po njihovih besedah pričakovana. "Veto je pomembna streznitvena možnost za vladajočo politiko," je dejala poslanka stranke Zares Majda Širca. Majda Potrata (SD) meni, da bi moral glede na odločitev DS, državni zbor zakon ob ponovnem glasovanju zavrniti.

Pri poslanski skupini SNS so pričakovali, da bo veto na zakon izglasovan, je dejala poslanka SNS Barbara Žgajner Tavš. "Dejstvo je, da je zakon slab in pomeni degradacijo javnega šolstva na račun zasebnega šolstva, oziroma ozkih političnih interesov. Upam, da bo to neke vrste streznitev za vlado, ki je do sedaj zelo arogantno in ignorantsko vsiljevala slab zakon," je dejala. V kolikor vlada ne bo prisluhnila opozorilu DS, je še vedno možnost za referendum, je dodala. Po njenih besedah je SNS pripravljena sodelovati pri oblikovanju zahteve za sklic referenduma.

Koalicija razočarana

V koaliciji obžalujejo izglasovanje veta, so povedali predstavniki poslanskih skupin SLS, NSi in SDS. Hkrati pričakujejo, da bo zakon na ponovnem glasovanju v državnem zboru vnovič potrjen.

V NSi ne vidijo razlogov, da bi zakon spreminjali, zlasti ne v točki, ki je za nekatere sporna, je povedala poslanka NSi Marjeta Uhan. Pri tem je poudarila, da pri financiranju zasebnih šol ne gre za prave zasebne šole, saj imajo te šole državno potrjene izobraževalne programe. V NSi še menijo, da so se razprave v javnosti preveč spolitizirale. Zakon bodo ponovno podprli, upajo pa, da se bodo v razpravo bolj aktivno vključili tudi predstavniki staršev in da do referenduma ne bo prišlo, saj se jim to zdi pretirano trošenje davkoplačevalskega denarja, je še povedala Uhanova.

Poslanka SDS Alenka Jeraj pravi, so pri SDS ta zakon podprli predvsem zato, ker so želeli popraviti neenakost, ki je bila uzakonjena leta 1996. Kot je napovedala, bodo v poslanski skupini SDS ponovno podprli ta zakon. Dodala je še, da stoji za tem najverjetneje tudi vladajoča koalicija. V primeru referenduma pa meni, da bi negativen izid za seboj prinesel tudi to, da bi se zaustavile vse ostale spremembe in novosti, ki so pomembne, saj se v tem primeru zakona ne bi smelo spreminjati vsaj še eno leto.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
29. 03. 2008 14.02
Prosim vas lepo,čemu toliko hrupa ob kozarco vode.Zasebne šole hoče tisti,ki ima zato interes.Zakaj ima zato interes nebom raspravljal.Toda šolo naj ima,seveda na svoje stroške ,na svojo ržijo,brez državnih subvencil.Dokler ima država dovol kapacitet za svojo populacijo je potrebno ohranit obstoječo stanje.Država nej poskrbi za objektivno zakonodajo programov in smer študija,in druge standerde,ki se morajo v šoli izvajati.Zaustanovitev zasebne šole morajo biti standardi in program šole,ki mora biti identičen z državno šolo.Če zasebnik ispolnjuje te pogoje,naj ima šolo,če tako želi.Toda brez državnih subvenci.Ker to ni državna šola.
barrbara
31. 10. 2007 11.15
Šola kot zasebna šola se tako sama financira (tukaj mislim na vsa potrebna obnovitvena dela glede stavbe in ostalih zadev). Učni načrt pa je potrjen s strani države in tudi v Ustavi RS je zapisano, da smo vsi enakopravni, torej imamo posledično vsi pravico do svobodne odločitve pri izbiranju šole. Zakaj torej morajo starši otrok zasebnih šol plačevati več za enak učni načrt, podprt s strani države? Tukaj prihaja do diskriminacije in kar je še huje; finančno stanje družine je tisto, ki odloča o vpisu v srednjo šolo!! Finance pa res ne bi smele vplivati na take stvari! Morda si kdo misli: "Pa naj gredo tisti, ki nimajo dovolj denarja v javne šole." Ni res!! Če je nekomu všeč ravno ta zasebna šola, ima povsem enako pravico do vpisa kot vsi ostali, ne glede na to, kakšen je njegov finančni položaj ali njegovi verski nazori. Ta zakon podpira vse zasebne šole, ne le katoliških. Prav enako bi veljalo za muslimansko ali komunistično (če bi obstajali). Mislim, da tukaj med komentarji ni potrebno nikomur, da kogarkoli blagoslavlja ali kaj podobnega. Če bi bolje poznali zasebne šole, bi vedeli, da je procent vernih kristjanov na zasebnih šolah (katoliških) enak ali pa nižji kot v javnih.
bonsai9@email.si
30. 10. 2007 18.28
Ja jst sm za novelo zakona, samo pod pogojem, da gredo vsi v lemenate oziroma domove. Na koncu pa dobijo spričevalo samo device in devičniki. Pa obvezno nošenje feredže in tute. Kako bi se vsi nebeško počutili. Kot v raju. In vsi bi bili sposobni za it služit v hareme. Ja pa evnuhe bi tud rabili. Bog jih blagoslovi in Benedikt xvi.
tatjana.kersmanec@siol.net
30. 10. 2007 18.17
itak bojo vrjetn v zasebnih šolah bogataški otroc.... zkaj neb pa pol STARŠI plačeval stroškov- zto ker se jim bi zdel brezveze in dal otroke v navadne šole. s tem pa bi se porušu načrt o zasebnih šolah ............. mal čudn je napisan ampak se mi ne da urejat:P
halozan
30. 10. 2007 17.41
Če je šola zasebna naj se sama financira. Potem pa dajmo še vsaki zasebni firmi financirat delavca, ki je tam zaposlen. Z istim zneskom kot je to v državnih službah.
schweppess
30. 10. 2007 16.38
sicer bi pa uredništvo lahko vstavilo povezavo na zakon ob članku :-)
schweppess
30. 10. 2007 16.37
očitno se na da vstavljati povezav http://www.dz-rs.si/index.php?id=101 &vt=4... v naslov brskalnika vrstico za vrstico v eno povezano vrsto
schweppess
30. 10. 2007 16.34
hinko.murovec: preberite si prosim zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja, kot je objavljen na spletni strani državnega zbora in potem napišite konkreten komentar, kje ministrstvo uvaja po vašem mnenju denar za rimokatoliško Cerkev. ODGOVORI
sdrago@siol.net
30. 10. 2007 16.05
Ni problema,. bo šlo pa še enkrat saj majo plačane seje...
clox
30. 10. 2007 15.57
Hinko pozabil si, da po novem tudi vse živali v gozdu pripadajo njim, torej pozdravimo iztrebljanje nekrščanskih živali npr. volkov.
saladin@email.si
30. 10. 2007 15.55
hinko.murovec...se podpišem pod tvoj komentar!!!
clox
30. 10. 2007 15.53
Clementija tvoje lajanje bi trajalo samo dokler ne bi bila ustanovljena prva zasebna muslimanska šola.
hinko.murovec@siol.net
30. 10. 2007 15.20
Denar za javne šole, privat je dragi klerikalni podrepniki PRIVAT in enkrat si že zapomnite dovolj je pitanja RKC ambicij. Imajo podjetja, imajo družbe, imajo banke, imajo najboljše Slovenske gozdove sedaj pa bi radi še denar od ljudi zato, da bi naše otroke poneumljali s svojo vsiljeno in zlagano vero. Nič nimam proti PRAVI VERI in PRAVIM VERNIKOM, toda lažnivi dobičkarji naj mi ne govorijo o Božji ljubezni ob vsem kar počnejo. Hvala Bogu , še nekaj jih ima pamet. Srečno kler. LP
clementia555@yahoo.com
30. 10. 2007 15.00
No ja... Žalosten da za Slovenijo... Vlada hoče dati davkoplačevalski denar za privatno šolstvo, ki v Sloveniji ima ugled in zelo, zelo dobre uspehe, skupina starih prdonj v državnem svetu pa izglasuje veto na to. Torej NE denarju šolstvu. Dobrodošli v Slovenijo!
DarthRevan
30. 10. 2007 14.38
Če mačku stopiš na rep, bo zacvilil... Heheh.
chequl8er@email.si
30. 10. 2007 14.31
LSD in THC sta hudic hahahahah:)))))))))
Damjan Brulc
30. 10. 2007 14.22
ŽIVELA KOMUNISTIČNA PARTIJA S TITOM NA ČELU.ŽIVELA
<)))><
30. 10. 2007 13.59
........ err A gre kdo stavit, kako je glasoval Mencinger Jože? ..........
<)))><
30. 10. 2007 13.58
A so sploh prebrali zakon, ki je bil šele v petek sprejet? Čisto nagajanje vladi in zavlačevanje, ter kraja davkoplačevalskega denarja. A gre kdo stavit, kako je glasoval Semolić? A gre kdo stavit, kako je glasoval Stanić? A gre kdo stavit, kako je glasoval Jožko Ćuk? A gre kdo stavit, kako je glasoval Sušnik Janez? A gre kdo stavit, kako je glasoval Mencinger Janez? A gre kdo stavit, kako je glasoval Peršak Anton? ........ Pederosi!!!!
<)))><
30. 10. 2007 13.51
A komunistični Zbor pokrajin je izglasoval VETO. Sej to je čist normalno. Ti komunjare glasujejo po partijsko - PO UKAZU palčka z Murgelj. Mi jih pa plačujemo. BEDNIKI!