Slovenija

Z ustavno spremembo do pokrajin

Ljubljana, 20. 06. 2006 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.O./B.M./STA/Š.Z.
Komentarji
0

Možno bo hkratno ustanavljanje pokrajin za celotno državo. Koliko bo pokrajin in kako se bodo financirale, ni znano.

Glavni trg v Mariboru
Glavni trg v Mariboru FOTO: Rok Plevnik
Državni zbor mora ustavni zakon še razglasiti, z razglasitvijo pa bo začel tudi veljati. A zaradi predvidenega roka poslanci na junijski seji tega še ne bodo mogli opraviti. Med sprejemom in razglasitvijo mora namreč miniti osem dni, v kateri lahko najmanj 30 poslancev zahteva referendumsko odločanje o spremembah ustave.

Poslanke in poslanci so z 69 glasovi za in sedmimi proti sprejeli ustavni zakon o spremembah 121., 140. in 143. člena ustave, s katerim bo omogočeno hkratno ustanavljanje pokrajin za celotno državo. Ustavnorevizijski postopek sicer s tem še ni zaključen, saj poslanke in poslance čaka še razglasitev ustavnih sprememb. Zaradi osemdnevnega roka, ki mora preteči med sprejemom in razglasitvijo ustavnega zakona, bo DZ ustavne spremembe predvidoma razglasil na izrednem zasedanju konec prihodnjega tedna.

Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Ivan Žagar je zagotovil, da vlada že pripravlja zakonodajo, ki bo pokrajine tudi dejansko vzpostavila, ter državni zbor pozval, naj s soglasjem sprejme cel paket zakonov. "Predlagane spremembe so odločitev za drugačno, tudi bolj demokratično Slovenijo," je povedal minister Žager. "So odločitev za hitrejši in bolj uravnotežen razvoj."

DZ je ustavnorevizijski postopek začel na podlagi tako imenovanega kompromisnega predloga, ki ga je v parlamentarno proceduro vložilo 72 poslank in poslancev s prvopodpisanim predsednikom DZ Francetom Cukjatijem. Ustavni zakon predvideva poseg v 121., 140. in 143. člen ustave. Medtem ko je bilo doslej ustanavljanje pokrajin sicer možno, a prepuščeno občinam, da se o povezovanju v pokrajine odločajo prostovoljno, naj bi s spremembo 143. člena ustave predvideli, da se pokrajine kot samoupravne lokalne skupnosti za opravljanje lokalnih zadev širšega pomena in z zakonom določenih zadev regionalnega pomena ustanovijo z zakonom.

Nujno sodelovanje občin

Ljubljanska mestna hiša
Ljubljanska mestna hiša FOTO: Dare Čekeliš

Zakon o ustanovitvi pokrajin, s katerim bi določili tudi njihova območja, sedeže in imena, bi se sprejemal z dvotretjinsko večino navzočih poslancev, pri čemer bi moralo biti "zagotovljeno sodelovanje občin". Določili bi tudi, da mora država zagotoviti potrebna sredstva za izvedbo prenesenih nalog na pokrajine. S spremembami 121. in 140. člena naj bi odstranili ovire za prenos državnih nalog v izvajanje pokrajinam.

Po razglasitvi ustavnih sprememb bo DZ sprejemal tudi zakonodajo, ki bo opredelila naloge bodočih pokrajin in njihovo financiranje. Gre za zakon o pokrajinah, zakon o financiranju pokrajin, zakon o volitvah v pokrajinah in zakon o postopku za ustanovitev pokrajin. Kot navajajo v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, priprava izhodišč za te zakone poteka hkrati z razpravo in odločitvami o spremembah ustave in v skladu s strokovnimi podlagami, na katerih temeljijo tudi predlogi za začetek postopka za spremembo 121., 140. in 143. člena ustave. Po sprejemu ustavnega zakona bo mogoče predloge zakonov predložiti v medresorsko usklajevanje ter nadalje v obravnavo javnosti in združenjem občin.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.