Slovenija

Z ognjemeti v novo leto

Ljubljana/Maribor/Koper/Nova Gorica/Ptuj, 31. 12. 2007 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Številna slovenska mesta tudi letos organizirajo silvestrovanja na prostem, katerih vrhunec so večminutnimi ognjemeti.

V Ljubljani bodo na voljo kar tri koncertna prizorišča.
V Ljubljani bodo na voljo kar tri koncertna prizorišča. FOTO: POP TV

V slovenski prestolnici organizirajo silvestrovanja na Prešernovem, Mestnem in Kongresnem trgu, tradicionalni ognjemet pa bo nebo nad Ljubljano razsvetlil minuto po polnoči ter tako naznanil vstop v novo leto. V Mariboru bodo tudi letos množično silvestrovali na Trgu svobode, kjer podobno kot lani pričakujejo okrog 20.000 ljudi.

V Mariboru bo ognjemet trajal kar 15 minut in bo mesto stal 7.800 evrov. Ljubljanski ognjemet bo za pet minut krajši, za to pa tudi za skoraj 2000 evrov cenejši.

Silvestrovanje na Prešernovem trgu v Ljubljani je namenjeno najširšemu krogu obiskovalcev, kjer se lahko zabavajo vse generacije. Letos bodo v novo leto lahko vstopili s Sašo Lendero, Janom Plestenjakom, Eroiko in Nušo Derenda. Mladi bodo lahko silvestrovali na Kongresnem trgu s skupinami Mambo Kings, Big Foot Mama ter Šank rock, na Mestnem trgu pa bodo ljubitelji popevk slovenske zabavne glasbe v novo leto lahko vstopili s skupinama Pepel in kri ter Braco Doblekar&Big Band Dom.

V Mariboru bo množično silvestrovanje na Trgu svobode trajalo predvidoma do pol petih zjutraj. Za zabavo bodo poskrbeli pevec Alfi Nipič in njegov ansambel, ter glasbeni skupini Turbo Angels in Show Band Klobuk. Nekaj minut pred polnočjo bo Mariborčane nagovoril župan Franc Kangler, novo leto 2008 pa se bo v štajerski prestolnici začelo s 15-minutnim ognjemetom s Trga generala Maistra. Štajerci bodo lahko silvestrovali tudi v Celju pred celjsko občino, kjer bodo novo leto pričakali s skupino Čuki.

Na javnih prireditvah je prepovedana uporaba petard, zato bodo nad kršitelji bdeli policisti. Kazni so visoke - od 400 pa vse do 1250 evrov.
Na javnih prireditvah je prepovedana uporaba petard, zato bodo nad kršitelji bdeli policisti. Kazni so visoke - od 400 pa vse do 1250 evrov. FOTO: J.D.

Ptujčani bodo tudi letos množično silvestrovali na Mestnem trgu. Zabava bo trajala predvidoma do tretje ure zjutraj. Za dobro razpoloženje bosta skrbela ansambla Štajerski Baroni in Orange. Nekaj minut po polnoči bo zbrane nagovoril ptujski župan Štefan Čelan, nato pa bo nebo nad mestom razsvetlil ognjemet z desnega brega reke Drave, med cestnim in železniškim mostom, ki bo po napovedih organizatorjev trajal 12 minut.

Če se boste odločili za silvestrovanje na prostem, se oblecite primerno temperaturam, ki bodo po večini Slovenije pod ničlo, le na Primorskem bo nekaj stopinj nad ničlo. Nebo bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v vzhodni in južni Sloveniji bo občasno lahko rahlo naletaval sneg.

Tudi v Pomurju bo letos veliko silvestrovanj na prostem, ki jih organizirajo občine ali društva. Največje bo tudi tokrat v Murski Soboti, kjer bo glasbeni program s skupino Rock Partyzani. Vstop v novo leto bo naznanil tradicionalni ognjemet, zatem pa bo sledilo nadaljevanje glasbenega programa.

Največ Gorenjcev se ob prehodu v novo leto običajno zbere v Kranju. Letos bo več tisoč ljudi na silvestrovanju na Slovenskem trgu prisluhnilo skupini Pop Design, novo leto pa bodo tudi tokrat počastili z veličastnim ognjemetom, ki bo razsvetlil nebo nad Globusom in Gimnazijo Kranj. Natanko ob polnoči, ko se bodo v Kranju veselili začetka slovenskega predsedovanja Evropski uniji, bo Gorenjski muzej v Mestni hiši odprl tudi muzejsko razstavo Od paleolita do Titana, ki bo na ogled do konca junija 2008.

Na Dolenjskem, Belokranjskem in Posavskem bodo tudi letos številna silvestrovanja na prostem.
Na Dolenjskem, Belokranjskem in Posavskem bodo tudi letos številna silvestrovanja na prostem. FOTO: Dare Čekeliš

Na Bledu bo veliko domačinov in dnevnih obiskovalcev novo leto pričakalo na sprehodu ob Blejskem jezeru, kjer jih bo z blejske kočije pozdravil tudi Dedek Mraz. Vsi pa bodo pet minut čez polnoč nad Blejskim jezerom lahko občudovali slavnostni ognjemet.

Na Dolenjskem, Belokranjskem in Posavskem bodo tudi letos številna silvestrovanja na prostem. V Krškem bo krajevna skupnost skupaj z Zavodom Regio organizirala tridnevno novoletno dogajanje na trgu Matije Gubca. Tridnevno praznovanje, ki ga bodo po besedah organizatorjev poskušali izvesti brez petard, se je z velikim koncertom začelo v soboto, 29. decembra. V nedeljo je na trgu potekal Fire playa party. Občinstvo bodo nocoj na silvestrovo zabavali Slovenski zvoki, na velikem platnu pa se bodo odvrteli utrinki minulega leta. Zbrani bodo v novo leto vstopili z voščilom župana občine Krško Franca Bogoviča, sledila pa bosta ognjemet in glasbeno presenečenje.

Pirančani bodo lahko silvestrovali na Tartinijevem trgu z glasbeno skupino Kalamari in ognjemetom, v koprski Taverni pa bo na silvestrski večer zapela Nuša Derenda.

Tudi v Novem mestu se bodo od leta poslovili z ognjemetom. Prireditev z zabavno in narodnozabavno glasbo bo potekala pred rotovžem na Glavnem trgu, zbrane občane pa bo nagovoril novomeški župan Alojzij Muhič.

Severna Primorska bo tudi letos lahko silvestrovala na ulicah Nove Gorice, kjer prihod novega leta običajno pričaka več tisoč ljudi. V družbi Hit, ki ji je novogoriška občina zaupala pripravo prireditve, silvestrskega programa zaenkrat še ne želijo izdati. Glede na to, da je v središču mesta že od začetka decembra postavljeno drsališče, bo v novo leto mogoče stopiti tudi na drsalkah. Sicer naj bi opolnoči Novogoričanom voščil tudi župan Mirko Brulc. Sicer pa bo zadnje minute letošnjega leta na severnem Primorskem mogoče preživeti tudi na ulicah Tolmina, Mosta na Soči, Bovca in Kobarida, medtem ko bodo v Ajdovščini in Šempetru pri Gorici silvestrovali pod velikim šotorom.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saladin@email.si
31. 12. 2007 16.46
@nekdo...sm js tudi iz MB...ampak nevem kak dolgo bom še...kaj mi nosi zabava...samo to da pozabim skrbi in rdeče številke...kaj ni južnih...jih je kolk hočš...sam južni me tolk ne motijo...bolj me ti čokoladni strojani motijo...zato pravim da je MB vsak dan bolj gnil...ne pravim da je LJ amerika...je pa boljše kot v MB...veliko kolegov se je po diplomi preselilo v LJ...MB rešuje samo bližina austrije da folk še gor neki zasluži, če tega nebi blo bi blo vse bolj gnilo. LP!!! Veselo 2008.
doki007@email.si
31. 12. 2007 13.56
+1
ko bi vam le maribor zgoru ,..od te bogatije ognjemeta ,...!!!!
pravicen
31. 12. 2007 12.50
KRUHA IN IGER A NE ?! heh no sicer iger je dosti več LOL samo da so ovčice zadovoljne pa da ploskajo LOL Ah ja pa srečno pa malo več kruha
Prvo Bore
31. 12. 2007 12.26
Srečno 2008 Štajerci in državljani Slovenije. Pri nas pa ne bo ognjemeta . Je***ti Bruselj !! Ali bi sploh bilo kaj škoda, če bi kakšnega sesuli iz Bruslja LOL. Domžale, Kamnik , Mengeš brez ognjemeta. Pa pravijo, da smo VSi enakopravni JOJ.
nekdo...
31. 12. 2007 12.10
saladin mariborčani pač nimamo tak visokih plač pa mamo manj uspešnih firm, samo ljudje tukaj so pa še zmeraj boljši in znajo zmeraj nardit dobro zabavo kar pa za osednjo slovenijo ne moram trdit. In ne živimo velikooo slabše kot v lj, verjemi da ne ker ne živimo na selu. aja pa južnih bratov tud nimamo tolko kot jih mate vi v lj tak da hvala bogu da sn štajerc.
nekdo...
31. 12. 2007 12.10
saladin mariborčani pač nimamo tak visokih plač pa mamo manj uspešnih firm, samo ljudje tukaj so pa še zmeraj boljši in znajo zmeraj nardit dobro zabavo kar pa za osednjo slovenijo ne moram trdit. In ne živimo velikooo slabše kot v lj, verjemi da ne ker ne živimo na selu. aja pa južnih bratov tud nimamo tolko kot jih mate vi v lj tak da hvala bogu da sn štajerc.
zasfican_ful
31. 12. 2007 11.53
Mariborčani-Velikost ni pomembna, ter, strup pride iz majhnih stekleničk:D
brainiac
31. 12. 2007 11.40
hm. če bi človek sodil po naslovu tega prispevka, pop tv ima zelo razgledane in predvsem "izkušene" novinarke. le tako naprej!
pikalonica0
31. 12. 2007 11.35
politik70
31. 12. 2007 11.25
☼Srečno in uspešno 2008☼ želi Politik70 vsem levim ,desnim -rdečim in belim pa tudi neopredeljenim! Pa tudi če sem se komu zameril jaz nisem nobenemu! Srečno 2008 in da bi še dolgo pisali pod istimi nicki ! Pozdrav Politik70
pumpar@volja.net
31. 12. 2007 11.19
Kaj bloidte s temi ognjementi...jaz mam skor za 2000 eur robe...pa sm navadn smrtnik...MIRNOVEC RULS!
Puppy
31. 12. 2007 11.16
ognjemet je tko in tko dobesedno metanje denarja v luft... tomi... vsak ima lahko svoje mnenje, tud Kučan, pač o čemerkoli... tko k ga maš lahko ti... ne vem kaj bi blo tle narobe ? :) Lp pa srečno vsem!
saladin@email.si
31. 12. 2007 11.16
Vseeno kdo ma večjega...glavno da je Maribor gnil...in ljudje živijo velikooo slabše kot v LJ.
Meldo Lavir
31. 12. 2007 10.53
A sem edini, ki je v tomijevem komentarju zaznal sarkazem?
jurrr
31. 12. 2007 10.53
*hudo bo, če pride do državnega udara.
jurrr
31. 12. 2007 10.52
Itak, Kamnik moja dežela rula!!!! KIK Kamnik že desetletja dela bombe za JJ, katere bo uporabil če ne boste levićarćki začepili. LOL Vsak dan poka tukaj ko sprobavajo eksploziv in verjemite udo bo, če pride do državnega udara. lp
GSG-9
31. 12. 2007 10.47
V Lj bomo imeli ognjemet ki ga organizira Lecana iz Kamnika, imajo pirotehniko Shogun/Vulcan ki velja za eno izmed najboljših na svetu. Pustimo se presenetit.
jurrr
31. 12. 2007 10.43
ZOKI špara ognjemet za 7. 1.2008 in 14.1.2008 ko bo božić in novo leto po srbsko LOL
Raztura?
31. 12. 2007 10.39
tomi passion sicer priznam, da se mi ni dalo brati članka, ampak ali sklepaš po tem, če imamo Mariborčani večjega, da je ljubljanski zato slab? Mi mamo marsikaj večjega, pa tudi škrti smo očitno manj hahaha.
godnemesis666@gmail.com
31. 12. 2007 10.37
Verjemite da bo ognjemet lep in dostojen ! In zdaj si potrt k bojo v MB imeli mal dalšega ! PAMETNO razmišlanje, pa še neki jankovič je več naredu za LJ v pol leta k usi do zdej v 11 letih ! in zaradi ognjemeta se naj mena župana ? No stem si pa ponižal sebe in svojo družino saj je to najbolj neumen odgovor v zgodovini portala 24ur.com !