Slovenija

Z novo vlado nove podražitve?

Ljubljana, 17. 10. 2008 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nova koalicijska pogodba naj bi državljanom prinesla podražitve, saj si vlada v nastajanju želi obdavčiti dopolnilna zdravstvena zavarovanja.

Najverjetnejši mandatar Borut Pahor
Najverjetnejši mandatar Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš
Zadeve ne moremo komentirati, saj koalicijska pogodba še ni usklajena. Vzajemna

V slovenski javnosti je danes odjeknila novica, da nova koalicijska pogodba prinaša dodatne obdavčitve zdravstvenega zavarovanja. Nova vlada bi tako slovenskim zavarovalnicam naložila 6,5-odstotni davek na promet od zavarovalnih poslov, poročajo Finance.

Trenutno so omenjenega davka oproščene vse zavarovalnice, ki v svoji ponudbi nudijo državljanom dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To so zavarovalnice Adriatic Slovenica, Vzajemna in Triglav.

V koalicijski pogodbi namreč piše, da "bodo zakonsko spodbudili neprofitno izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, profitno pa bo postalo zavezano plačilu davka na promet od zavarovalnih poslov“. Potrebno pa naj bi bilo preučiti tudi možnost, da bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje nudil tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje RS (ZZZS).

V primeru, da bo koalicijska pogodba sprejeta v celoti, bi najverjetneje sledilo, da vse tri omenjene zavarovalnice pričnejo plačevati davek. Kar pa bi za državljane pomenilo, da bi bili njihovi računi za dopolnilno zdravstveno zavarovanje višji.

ZZZS bi se izognil obdavčitvi, najverjetneje pa tudi Vzajemna, saj je organizirana kot vzajemna zavarovalnica. To pomeni, da ni organizirana kot običajna profitna delniška družba, saj so njeni lastniki zavarovanci sami. Vzajemna in ZZZS bi se lahko izognila plačilu davka z izgovorom na neprofitnost.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. FOTO: POP TV


Adriatic Slovenica: V nasprotju z javnim interesom

Zdravstveno politiko bodo koalicijski partnerji šele oblikovali, zato vaših vprašanj še ne moremo komentirati. Gotovo pa je v temeljnem javnem interesu zagotavljanje visoke ravni pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in s tem socialne varnosti. Pričakovati je, da bodo vse večje zahteve državljanov po kakovostnem, dostopnem in univerzalnem zdravstvenem varstvu terjale večjo vlogo zasebnih virov. To bi lahko spodbudilo razvoj novih zdravstvenih zavarovanj in razbremenilo javni zdravstveni sistem. Zavarovalnica Triglav

"Stavek v prvem predlogu koalicijske pogodbe 'da bomo zakonsko spodbudili neprofitno izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, profitno pa bo postalo zavezano plačilu davka na promet od zavarovalnih poslov' je težko razumeti, ker je to dejansko že uresničeno. Ali je bilo morda mišljeno kaj drugega pod 'neprofitno izvajanje dopolnilnega zavarovanja', pa v tem trenutku lahko odgovori le predlagatelj,“ so za 24ur.com sporočili iz zavarovalnice Adriatic Slovenica. Opozorili so tudi, da je bil davek v dopolnilnem zavarovanju ukinjen s 1.3. 2006 zaradi t.i. javnega interesa, saj bi se premija podražila za vse zavarovance za najmanj 6,5 odstotka. "Da bi se ponovno uvedel davek, bi bilo torej v nasprotju z zakonskim javnim interesom,“ menijo v AS.

Davek na promet od zavarovalnih poslov (DPZP) se namreč plačuje za vsa zdravstvena zavarovanja, katerih trajanje je krajše od 10 let, razen dopolnilnega. Davek je vračunan v premijo, ki jo plača zavarovanec, odvede pa ga zavarovalnica. Davek znaša 6,5 % na premijo. Vsa nadstandardna zavarovanja, tako dodatna, vzporedna in nadomestna, so profitna zavarovanja in jih lahko ponujajo vse zavarovalnice ne glede na njihovo statusno obliko (delniške družbe, vzajemne), so za 24ur.com razložili v AS.

"Zaradi taistega javnega interesa je zakon uvedel tudi druge omejitve pri izvajanju, zaradi katerih težko govorimo o profitnosti tega zavarovanja: višino premije kontrolira pooblaščeni aktuar in Agencija za zavarovalni nadzor, polovica dobička se mora uporabiti izključno za izvajanje tega zavarovanja. Zaradi javnega interesa je bila uvedena tudi izravnalna shema in enaka premija za zavarovance iste zavarovalnice. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje torej že deluje po izrazitem solidarnostnem principu in se v taki ureditvi lahko smatra za neprofitno," opozarjajo v AS.

'Konflikt interesov'

"ZZZS je od leta 1992 do 1999 že ponujal zasebna zdravstvena zavarovanja, vendar je bilo z zakonsko ureditvijo leta 1999 ločeno izvajanje obveznega in prostovoljnega zavarovanja, nosilec obveznega zavarovanja ne more izvajati poleg obveznega tudi dopolnilnega in drugih zdravstvenih zavarovanj. Razlogov je bilo več, predvsem gre za konflikt interesov, kar nazadnje čuti zavarovanec," odgovarjajo v zavarovalnici AS na vprašanje, kako komentirajo, da bo morda ZZZS ponujala dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laksi
18. 10. 2008 22.48
kaj jamrate? delat se zgubite, pa ne boste imeli težav z denarjem, pa tudi če se 10 krat vse skupaj podraži.
Buena Vita
17. 10. 2008 22.54
še bog ti ne more pomagat koni 9 ,lajna si,lajnaš po levičarsko,kaj čmo, imaš roziko-pahorja veš mene je sram da imamo pedra za mandatarja,res je stara sem in glede tega konzervativna,ampak,ne mi rečt da se pedri rodijo,naredijo se sami ker niso v stanju spoštovat življenskih norm, res,mati sem,nevem kaj me tolka v življenju,upam in boga molim imam otroke dobro vzgojene,in da taki ostanejo,sočustvujem z materami ki doživljajo take travme,in obsojam,ne me sram ker obsojam ker to ni normalno,to je izprijenost mar je človek slabši od živali,živali se ne negavijo,konj z konjem,prosim pa me kregajte,vseeno mi je izprijenosti ne bom nikoli odobravala,
jansa-arms
17. 10. 2008 20.38
kaj pa je dokazal kot predsedujoči ? da je vodljiv kot marioneta ? ker predsedujoči v eu pa še ni bil uspešen čeprav sploh nima skoraj nobena besede. kot nekoč predsednik predsedstva v jugi . drugi odločajo predsednik pa pove njihovo mnjnje in ti jj prav gotov obvlada . je blaira ponavlju tud ko ni bilo treba .
Buena Vita
17. 10. 2008 20.25
koni9 postavljaj vprašanja svojim bleferjem dobiš uglajene odgovore,od mene ne,sem prestara za ta šport povem direkt,kot mislim, če se pa ni dokazal Janša,ko je bil predsedujoč EVROPI,PA POVEJ MI KOGA BOLŠEGA, KO ŽE TAKO VNETO KAMUFLIRAŠ VPRAŠANJA,PA POVEJ MENE,KATERA DRŽAVA JE POVABILA KAM NA DRŽAVNIŠKI OBISK ATA TURKA, SEJ JE ŽE KR LEP ČAS PREDSEDNIK,A NE ČUDNO,ČUDNO,PA TOLIKO SAMOHVALE SMO DELEŽNI
Buena Vita
17. 10. 2008 20.19
samo zdej pa ima pahor resen ksiht,se vam ne zdi,nategujejo ga spredaj in zadaj revčka
jansa-arms
17. 10. 2008 19.52
blanca, kaj pomeni referencami ?
Buena Vita
17. 10. 2008 19.16
vinadap nikoli,nikoli nisem pohvalila Janšo ,da je nezmotljiv,je pa človek z referencami,ki tudi prizna svoje napake,,, si morda,morda,,,,,kdaj ,kje doživel to ali tako priznanje od kakega levičarja,gremo se za vso zgoovino nazaj,si slišal kakega levičarja rečt oprostite zmoto,ali zmotili smo se;;;dej povej
Buena Vita
17. 10. 2008 19.12
ne,ne titivka,kaj sloni pred mišmi bežite, reve
Buena Vita
17. 10. 2008 19.10
RUPURUT,RUPURUT TO BODO POTREBOVALI in ribjo mast
FrancRozman
17. 10. 2008 18.58
Pahor je marsikaj obljubil in mnogo jih pričakuje povračilo za podporo, Jankovič npr. že govori, da bo Ljubljana dobila, kar ji je Janša vzel. Vrag je, da ni kje vzeti. Pa je seveda še najbolj enostavno vzeti tam, kjer je, to pa je - vzeti raji in to tam, kjer najmanj razume - pri zdravstvenem zavarovanju, kjer ni nikomur jasno, kaj mu sploh v celoti ponuja in za kakšno ceno. Tako se moja teza, da račun vedno plača neuko ljudstvo ponovno kaže kot edina resničnost.
realnost
17. 10. 2008 18.57
Zavarovalnice kujejo mastne dobičke na dodatnem zavarovanju , ne samo , da jih je treba obdavčit , potrebno jih je ukinit in dodatno zavarovanje prenesti direktno v zdravstveno blagajno brez posrednih zavarovalnic , katere ukradejo več kot polovico denarja zase.
Tonček Balonček
17. 10. 2008 18.48
Vsem tem, ki ste volili lčevake, iz srca pribvoščim revščino, niste dojeli, d avas le Kolalicija Slovenije lahko potegne iz komunajzarskega blata in brezna ter reši, kar se sploh še rešiti iz te izropane domovine! Zdaj bo še huje, pričakujte revščino in bedo, tako kot je bilo že prej, 45 let podlage in 12 suhih le, kar spomnite s estradeža in bede, ropov, kraje in mafije, le zadnja štiri leta smo nekoliko bolje zadihali, znišali notarske tarife in ukinili nalepke ter odprli mkar mnekaj dest km avtocest plus en tune0! Še žal vam bo!!! Tudi Rupel se bo vrnil, v takšni ali drugačni obliki, ne boste se ga znebili!!!
FUKONJA
17. 10. 2008 18.47
Kaj so že obljubljali? Evropske plače. Skrb za malega človeka. Brezplačno šolstvo, zdravstvo. Bleferji in nakladači.
jansa-arms
17. 10. 2008 18.33
manjica kje mi ti hodiš?
manjakranjc@hotmail.com
17. 10. 2008 18.04
Stitch Kneda, kako gredo povšalne demagoške obtožbe na živce; dobrodošli na poziciji! Časa za red-bull seveda ne bo!
Foen
17. 10. 2008 17.57
kaj to ta manjakranjc neki nabija? pejt u šolo. kr neki. al pa solato na simonitijev plac prodajat. kok sovražm neke polovične pametnjakoviče.neki na pol ve,pol pa nabija,
manjakranjc@hotmail.com
17. 10. 2008 17.48
Aja podražitve hm, a pa ni JJ tisti, ki je lastno dvigoval cene in ravno zato izgubil!?!? Joj-mene ljudje, kako so vas peljali na stran, že pred volitvami se je vedelo, da ko pride t.i. tranzicijski trojček na oblast, bodo šli davki gor....varuh konkurence je ugotovil hude kršitve in nobeden ni izrekel opravičila vladi, katero so obtoževali prav slednjega! Veste psevdo levičarji, kruh iz smetnjakov bo za vas sedaj realnost - sama pa z nasmeškom na obrazu!
Maximusgladiato
17. 10. 2008 17.39
Zoper poslanca SD Antona Ropa je bila v zvezi s poročilom vladne delovne skupine za oceno dela Sove že decembra lani oziroma januarja 2008 vložena kazenska ovadba zaradi suma kaznivega dejanja izdaje državne tajnosti, so potrdili na vrhovnem državnem tožilstvu.
Maximusgladiato
17. 10. 2008 17.39
Zoper Ropa že pred meseci vložena kazenska ovadba
Maximusgladiato
17. 10. 2008 17.37
Velikokrat sem govoril, da je Pahor samo maska, bojmo se časov ko bodo začele maske padati z obrazov......