Slovenija

Z Lipico pred sodišče

Koper, 20. 12. 2006 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kobilarna Lipica in Etbin Tavčar se nista uspela poravnati glede nezakonitega odpuščanja. O primeru bo odločalo sodišče.

Kamen spotike med Kobilarno Lipica in Tavčarjem je bilo tudi širnjenje golf igrišča
Kamen spotike med Kobilarno Lipica in Tavčarjem je bilo tudi širnjenje golf igrišča FOTO: Reuters


Kobilarna Lipica in nekdanji pomočnik strokovnega vodje za urejanje naravne in kulturne dediščine v kobilarni Etbin Tavčar se na koprskem delovnem sodišču nista uspela poravnati. "Sodišče je predlagalo materialno poravnavo, česar pa ne morem sprejeti," je povedal Tavčar, ki s tožbo od kobilarne zahteva vrnitev na nekdanje delovno mesto, s katerega so ga v Lipici po njegovem mnenju odpustili nezakonito. Obravnava na sodišču se bo z zaslišanjem prič nadaljevala v začetku februarja.

Kobilarna Lipica je Tavčarju septembra izrekla izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Po mnenju vodstva kobilarne je namreč medijem nepooblaščeno posredoval informacije in tako škodoval poslovnim interesom delodajalca. Tavčar trdi, da je širitvi lipiškega igrišča za golf nasprotoval kot predsednik Mednarodnega združenja za Lipico.


"Po mnenju sodišča bi se zaradi razhajanj z vodstvom Kobilarne Lipica zlasti glede širitve igrišča za golf težko vrnil na mesto pomočnika strokovnega vodje za urejanje naravne in kulturne dediščine. Zato je predlagalo poravnavo, česar pa ne morem sprejeti, saj skozi svoje strokovno poslanstvo branim nacionalni interes. Ta pa v materialnem pogledu ni merljiv," je pojasnil Tavčar.

Prepričan je, da bi nekdanje delo lahko še naprej opravljal "vestno in dosledno" ter opozoril, da sleherno poravnavo razume kot "prejudic", saj naj bi mu bila odpoved izrečena nezakonito. Opozoril je še, da naj bi vodstvo kobilarne nameravalo v gospodarsko družbo vključiti tudi nekatere javne dejavnosti Lipice, kar bi lahko pomenilo "smrt" kobilarne kot nacionalnega kulturnega spomenika.

Kobilarna: Odpoved je bila upravičena

V Kobilarni Lipica poudarjajo, da je bila izredna odpoved Tavčarjeve pogodbe o zaposlitvi upravičena, zato na poravnavo niso pripravljeni. Direktor kobilarne Matjaž Pust je zopet izpostavil, da je Tavčar s svojimi izjavami v medijih, ki so bile povod za izredno odpoved, "zlonamerno prikazoval stanje v Lipici in kršil interne akte zavoda".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.