Slovenija

Urbanija: Martič je zoper mene sprožil postopek izredne odpovedi

Ljubljana, 17. 08. 2023 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z izvolitvijo Francija Pavšerja za delavskega direktorja se je konstituirala uprava Radiotelevizije Slovenije (RTVS), ki bo začela z delom. Njen predsednik Zvezdan Martič si je kot prvi cilj pri vodenju zadal normaliziranje odnosov v javnem zavodu. Želi si, da zaposleni ne bodo več vsak dan doživljali stresa. Vršilec dolžnosti direktorja TVS Uroš Urbanija je medtem sporočil, da je Martič zoper njega sprožil postopek izredne odpovedi.

Martič je po imenovanju v svetu zavoda sredi julija  dejal, da si želi, da zaposleni ne bi imeli več občutka, da so kakor vreče krompirja in da se z njimi dela, kot se z ljudmi ne bi smelo. Glede financiranja je ocenil, da lahko RTVS v določenih mejah posluje bolj racionalno in poveča prihodke. Vendar pa je po njegovem opozorilu država kot ustanoviteljica tista, ki je po zakonu dolžna zagotoviti stabilno financiranje. Tega javni zavod po njegovem mnenju ne more doseči sam.

Zvezdan Martič
Zvezdan Martič FOTO: Bobo

V povezavi z razmerami v informativnem programu Televizije Slovenije (TVS) pa je napovedal nove razpise, medtem ko sam niti ne more niti ne želi nezakonito menjati urednikov. Kot je dodal, je potreben čas. Vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija je medtem na družbenem omrežju X zapisal, da je Martič zoper njega že sprožil postopek izredne odpovedi. 

"Najbolj pa je bizaren razlog. Ker sem dolgoletni pomočnici za finance, ki je bila to najmanj pod 5 direktorji na TVS že 25 let, marca 2023 dal nekaj pooblastil. Da je stvar še bolj bizarna: Martić trdi, da tega ni dovolil," je dodal Urbanija. 

Uroš Urbanija
Uroš Urbanija FOTO: Bobo

Svet zavoda je dolgoletnega zaposlenega na RTVS Martiča za predsednika uprave imenoval 13. julija, za dva člana uprave pa na Martičev predlog direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS. Zaposleni pa so za delavskega direktorja, ki je četrti član uprave, v sredo v drugem krogu izvolili Francija Pavšerja.

Martič zaradi začetka dela uprave ne bo več v. d. generalnega direktorja zavoda, kar je za prehodno obdobje postal 3. avgusta. Svet zavoda je tedaj namreč s tega mesta razrešil Andreja Graha Whatmougha. V postopku, ki so ga začeli 30. junija, so mu med drugim očitali odločitve, ki ne sodijo med tekoče posle.

Kot takšne so označili denimo nakup grafik v vrednosti 37.700 evrov, prodajo delnic Eutelsat Communications in sklenitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas z Rajkom Geričem na mestu urednika oddaj scenarista in zatem še aneksa za funkcijo odgovornega urednika v informativnem programu drugega televizijskega sporeda.

Grah Whatmough, ki na očitke ni odgovoril v postavljenem roku, je razrešitev v odzivu ocenil kot nezakonito. Kot je zapisal, bi moral biti v skladu z novelo Zakona o RTV v. d. generalnega direktorja vse do imenovanja uprave. Hkrati je napovedal pritožbo. Uprava bo v skladu z novelo Zakona o RTVS, ki je bila potrjena na referendumu novembra lani, vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov bo odločilen glas predsednika uprave.

Vlada je želela z novelo zakona, ki je začela veljati 28. decembra, položaj generalnega direktorja zavoda zamenjati z upravo, da bi tako integrirala vodilne funkcije javnega medijskega servisa. To je po mnenju vlade glede na tehnološke spremembe in obstoječo medijsko-komunikacijsko okolje primernejši model upravljanja.

Za predsednika in člane uprave se bodo smiselno uporabljale določbe o skrbnosti in odgovornosti, kot jih za člane organov vodenja oz. nadzora določa zakon, ki ureja gospodarske družbe.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (473)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
26. 08. 2023 10.11
-1
Novo "vodstvo" RTV deluje pri Golobovem čiščenju RTV nezakonito, in brez vsakršnih pravnih podlag. Ad hoc!
Armagedon1
25. 08. 2023 14.14
Jugonostalgiki in srbofili. Skinili smo vas 1991 in skinili vas bomo spet na naslednjih volitvah. Pal lahko še tako pihate. In seveda: zapustiti boste morali RTV, vse medije in oblast.
Mili97787
18. 08. 2023 15.54
+1
Janševci zapomnite si to ,da bo zdaj zdravnik specialist v roku trideset dni.
son?ek11
18. 08. 2023 13.52
+7
A ta grah in urbanja še brcata?? A nista že dovolj škode naredila?? Ne poznata nobene samokritike, ta dva naduta, nesposobna napihnjenca!! Zadnji čas je, da Martič naredi red!
pekoči paradižnik
18. 08. 2023 12.19
+9
klerojanšizma je bilo vsa ta leta na RTV dovolj in preveč! Hočemo spet normalno TV.
Dark Knight
18. 08. 2023 10.53
-9
Vsi levaki so dobesedno zasidrani pod ta članek in čakajo, da talajo minuse 🤣🤣🤣
pekoči paradižnik
18. 08. 2023 15.52
+7
Bolj vas motijo nasprotna mnenja, dejstva,... kot pa minusi.
Ki zombi
18. 08. 2023 10.47
+7
Čim prej odhod tega Janševega pajaca, potem pa povrnitev škode , ki jo je povzročil RTV SLO, pa tudi STA.
Dark Knight
18. 08. 2023 10.52
-10
In ta škoda je?? Stalno nabijate levaki o neki škodi, pa nikoki ne napišete nič konkretnega. Spranci otročji.
pekoči paradižnik
18. 08. 2023 12.26
+6
Za janševce je bil koristen, zato ti nima smisla razlagati o škodi, ker to zate ni, si pač janševec in on je vaš,... kompatibilni konglomerat.
Jožica55
18. 08. 2023 09.36
+7
Mogoče je Urbanija mislil, da bo dobil povišico za dobro opravljeno delo bukselj !!!🤣🤣🤣🤣
junij66
18. 08. 2023 08.48
-12
OD KAR IMAMO SVOBODO NA OBLASTI SMO IMELI SUŠO LANI,NAJHUJŠE POŽARE,ZDRAVSTVO SE SESUVA,ČAKALNE DOBE DO SPECIALISTA SO SE POVEČALE,GOSPODARSTVO STAGNIRA,INFLACIJA SE NE UMIRJA,CENA ELEKTRIKE JE ŠLA V NEBO,ŽIVLJENSKI STROŠKI SO SE POVEČALI,PREDRAGO GORIVO,DAVKI SE POVEČUJEJO,KAOS NA A.C.,ZDAJ ŠE 1000 LETNE POPLAVE Z UNIČENO INFRASTRUKTURO,PREBIVALCI SO OSTALI BREZ DOMOV....BOG NAS RES KAZNUJE. SAMO ŠE INVAZIJO KOBILIC ČAKAMO. NEKATERI PA ŠE VEDNO PLEŠEJO VESELO🕺💃🕺💃
Jožica55
18. 08. 2023 09.19
+11
Tudi invazijo kobilic imamo in to ste vsi kletni na Terstenjakovi !!!!!
pekoči paradižnik
18. 08. 2023 12.20
+8
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma
simc167
18. 08. 2023 08.23
+9
simc167
18. 08. 2023 08.20
+7
Upam, da nikoli več ne vidim te pokvarjene face. Na bruhanje mi gre, ko aamo vidim to spako.
VTejDeželiLepi
18. 08. 2023 08.13
-13
Slabse vlade se preprosto neda imeti, pa ce bi jo iskal iz lampo ob belem dnevu. To je tako kot bi zamenjal bavarca za kitajca, potem pa iskal vse mozne izgovore, da ni tako slabo in lagal sam sebi, da ti je lazje. Pateticno.
pekoči paradižnik
18. 08. 2023 12.20
+4
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma, ko je pacientova vlada vladala z odloki, kršila zakonodajo, ustavo, človekove pravice, pretepala ljudi, ki so brali ustavo, nas zapirala v stanovanja, ki je z nabavo zdravstvene opreme in na stotine drugih načinov omogočila zaslužek »svojim« domoljubom.
VTejDeželiLepi
18. 08. 2023 08.10
-17
Se ta "mali" detajl so "pozabil" dodat, pa z veseljem dopolnim:Zvezdan Martić je najprej zamenjal Anžeta Ančimerja in na mesto v. d. vodje Multimedijskega centra RTV Slovenija postavil Marjanco Plaznik. Plaznikovo je nato s svetlobno hitrostjo zamenjal s Tomažem Drnovškom. Na mesto Drnovška pa je sedaj imenoval Katarino Jakopič. “Če bi vsaj približno tako počel prejšnji generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, bi ga mediji raztrgali, zdaj so pa tiho. Kot da se nič ne dogaja …,” je kritičen Bojan Požar. In spet smo tam da ce bi to delal Jansa, javkanju in cviljenju levicarjev nebi slisal konca, pa recte da ni res,ce lahko.
Voly
18. 08. 2023 08.15
+14
Vem, da je hudo, a kaj hočeš, izgubili ste vse možne volitve, sedaj so pa posledice tu...Novi direktor pač nadaljuje politiko prejšnjega, le da v obratni smeri, hvala bogu...
VTejDeželiLepi
17. 08. 2023 21.59
-21
Levičarji očitno nimajo niti enega sposobnega človeka z daljšo politično tradicijo, in zgrajenim imenom, ki bi lahko brez grehov, umazanega imena, in okostnjakov v omari, šel na volitve in imel realne možnosti za zmago, tako kot jih imajo resne etablirane politične sile v normalnih demokracijah....Niti enega samega. Kar ogromno pove o slovenski levi sceni, in je dejstvo, ki bi moralo pametnim, izobraženim volilcem prižgati vse alarme v glavi.. ..Zato vsako leto tik pred volitvami privlečejo od nekod neki novi obraz, brez vsakih političnih izkušenj in referenc, katerega edina pozitivna lastnost je, da je bil nekje v ozadju in zato še ni prepoznan kot nesposoben, pokvarjen in neučinkovit, kot vsi ostali levi politiki. Nato ga z medijskim inženiringom nabildajo do volitev, da dejansko ima možnosti, da lahko naplahta naivne volilce in zmaga...Volilci torej vsakokrat kupijo novi obraz, oz. mačka v žaklju, v upanju, da je tokrat srečka pač dobitna....In ker je možnost za to izredno majhna, se narodova razočaranja ponavljajo, leta tečejo, in prehitevajo nas države, ki so bile ob osamosvojitvi daleč za nami. Opisana politična situacija levega pola je tako bolana, da je ne najdete niti v eni sosednji državi. Leta pa tečejo in zamujene priložnosti se kopičijo...Upajmo, da so se ljudje iz preteklih izkušenj novih obrazov končno kaj naučili. P.S: komentar predhodnika. DOL Z GOLOBIZMOM, KOMUNIZMOM, DIKTATORSTVOM, NVO-JI, LEVIČARJI, JUGOFILIJO IN DEJANSKO SVOBODO NARODU!!! NI LEVICE, NI PROBLEMOV! ZA SLOVENIJO <3
Voly
18. 08. 2023 08.13
+13
Saj ne verjameš sam sebi v to kar pišeš!
Vrhovni poveljnik
18. 08. 2023 08.28
+11
Desničarji imajo le eno osebo, ki kljub številnim grehom in umazanem imenu že več kot 30 let vodi SDS. Gre za popolnega diktatorja, ki iz svoje bogate komunistične preteklosti črpa metode vladanja, kot jih lahko vidimo le še v Severni Koreji.
Ombolo
18. 08. 2023 09.10
+2
Le s prvim stavkom si izjemno natančno opisal tvojega idola. Brezgrešni, brez okostnjakov, brez umazanega imena Ivan. Po očiju ali očimu Janez.
ZIPPO
17. 08. 2023 21.59
+18
Urbanija je psihopat. Iz prve roke.
Potouceni kramoh
17. 08. 2023 21.58
+20
Bravo tko se dela.
Šmarčan123
17. 08. 2023 21.57
-16
Demokracija in svoboda v vsem svojem sijaju po tem takem ni za vse enako če nisi istega mišlenja nisi dobrodošel na rtv če nisi rdeč ni mesta na 1 prvem enoumje očitate desnim ste pa sami isti.
Voly
18. 08. 2023 08.17
+9
O demokraciji in svobodi pa ne morete soditi iz kleti! Kot da bi zlodej govoril o dobroti...
avgust.
17. 08. 2023 21.53
-16
Dejstvo je, da če se nekdo želi obdržati na vladi, mora obvladovati osrednje medije, zato tudi vse te rošade tako pod prejšnjo, kot sedanjo vlado. Mediji imajo ogromno moč in kot kaže, so pripravljeni za pravo ceno napisati ali pa prikriti skoraj vse. Celo podpreti najslabši možni zakon (izjemam, kot. npr. g. Uroš s., se opravičujem). Ko je gospoda Goloba gostila Zgončeva, je bilo kar mučno poslušati, videlo se je, da ji ni bilo lahko, saj je vendar novinarka s kilometrino in bi lahko postavila kup zahtevnih vprašanj, pa je šlo samo za hvalo dejanj vlade, a ni bilo kaj dosti za vprašati, ker dejanj skoraj ni bilo. Mučno.
Posteni
17. 08. 2023 21.55
+18
Šmarčan123
17. 08. 2023 21.58
-17
posteni Zato ker ste otrci bivšega sitema kot plevel ,ki se oklepa glavnega medija.
Posteni
18. 08. 2023 08.08
+13
Neeee.nee.. ivan je prevzel v pol leta javni medij in opletal s svojimi kupljenci.na volitvah dosegel kontraefekt. toorej ??
Mnogo
17. 08. 2023 21.50
-12
Kako bi lahko prenehal placevat Rtv, verjetno ze 10 let ne gledam niti poslusam programov.
Posteni
17. 08. 2023 21.55
+12
Povej mi kaj gledas in povem ti kdo si ?.!!
Jožajoža
17. 08. 2023 21.47
+20
Lopove janšistične zapret in jim odvzet nakradeno premoženje in ga vrnit oškodovancem
Mnogo
17. 08. 2023 21.53
-4
Nevem no, vendar kolikor jaz spremljam politiko, a odpis dolga 45 milijonov je normalno, nevem no pa ne zagovarjam nikogar.