Slovenija

Z interpelacijo nad Bručana

Ljubljana, 10. 10. 2006 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

LDS je napovedala interpelacijo zoper ministra za zdravje Andreja Bručana, ker naj bi škodoval zdravstvu.

Namesto najbolj učinkovitega sistema javnega zdravstva, kot ga imamo v evropskih okvirih sedaj, dobivamo kaotično stanje, ki utemeljeno povzroča zaskrbljenost ljudi in vpliva na zmanjšanje blagostanja naših državljanov," je še poudaril Kacin.

LDS Bručanu očita "demontaže javnega zdravstvenega sistema, stihijskega podeljevanja koncesij v zdravstvu in škodljivega delovanja ministra". Poslanska skupina LDS bo interpelacijo proti Bručanu uradno vložila v sredo dopoldne, ko jo bo tudi uradno predstavila javnosti, sta napovedala predsednik LDS Jelko Kacin in predsednik poslanske skupine LDS Anton Rop.

LDS Bručanu očita demontažo javnega zdravstvenega sistema
LDS Bručanu očita demontažo javnega zdravstvenega sistema FOTO: POP TV

Kot je dejal Kacin, se je podeljevanje koncesij v zdravstvu v zadnjem času močno povečalo, saj jih poskušajo nekateri župani podeliti še pred iztekom mandata. To pa ne uredijo na način, ki bi omogočal delovanje javnega zdravstva, je poudaril in pojasnil, da se koncesije zdravnikom podeljujejo brez reševanja vprašanja problemov tehnoloških viškov in ne da bi v koncesijah uredili vprašanje dežurstva, kar je "popolna demontaža sistema". Zlasti je ta problem pereč v manjših občinah, je še poudaril Kacin.

Ob tem je še kot cinično označil izjavo Bručana, da so za organizacijo dežurstva v zdravstvenih domovih odgovorni njihovi direktorji in župani. Prenašanje odgovornosti na nivo županov, ko gre za tako strokovna vprašanja, kot je organizacija zdravstva in še posebej dežurne službe v lokalni skupnosti, je po mnenju LDS nedopusten poskus bežanja pred odgovornostjo. Kot je še poudaril Kacin, mora biti organizacija v zdravstvu prilagojena potrebam pacientov, ne pa zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu.

Bručan je po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je le dober naslednik prejšnjega slabega ministra za zdravje Dušana Kebra
Bručan je po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je le dober naslednik prejšnjega slabega ministra za zdravje Dušana Kebra FOTO: Dare Čekeliš

Rop je ob tem spomnil na analize, da je nivo slovenskega zdravstva relativno visok; med evropskimi državami je slovensko zdravstvo na 11. mestu med članicami Evropske unije, glede na vložena sredstva na prebivalca pa celo na prvem mestu. "Problemov in nalog v zdravstvu je sicer veliko, tako sistemskih kot v smislu racionalizacije, vendar pa gre tisto, kar počne sedanji minister, ravno v nasprotno smer. Gre v smer razgradnje zdravstvenega sistema, zmanjševanja učinkovitosti zdravstvenih storitev in menimo, da smo kot opozicija dolžni nekaj storiti," je dejal Rop.

Komentar drugih strank

V najmanjši opozicijski stranki SNS se z interpelacijo popolnoma strinjajo. Predsednik stranke in vodja njene poslanske skupine Zmago Jelinčič je pojasnil, da so ob Bručanovem imenovanju pričakovali, da bo naredil red v zdravstvu. Razočarano pa so ugotovili, da je "le dober naslednik prejšnjega slabega ministra za zdravje Dušana Kebra".

Poslanec SDS in podpredsednik odbora za zdravstvo Franc Jazbec je zapisal, da trenutno težko komentira vsebino interpelacije, ker je še ni videl, in da jo bo lažje komentiral, ko bo seznanjen z njeno vsebino. Poudaril je še, da v poslanski skupini delo ministra Bručana ocenjujejo pozitivno, saj je bilo v tem mandatu vpeljanih nekaj bistvenih izboljšav. Ob tem je izpostavil zgodbo o operacijskih mizah, "ki se je vlekla predolgo že v prejšnjih mandatih, za to dejanje torej minister Bručan ne more biti odgovoren sam, je pa odgovoren, da se je to vprašanje končno rešilo", je zapisal Jazbec.

V poslanski skupini SD se bodo o tem, ali podpreti interpelacijo ali ne, odločili po tem, ko bo minister za zdravje odgovoril na poslansko vprašanje, ki so mu ga poslali minuli teden V Slovenski ljudski stranki so poudarili, da predloga za interpelacijo ta trenutek ne želijo komentirati, saj bodo počakali, ko bo LDS dejansko vložila predlog interpelacije zoper ministra za zdravstvo Bručana.

Kritični tudi do proračuna in ministra Rupla

LDS je 25. septembra že vložila interpelacijo zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija
LDS je 25. septembra že vložila interpelacijo zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija FOTO: POP TV

Kacin in Rop sta kritizirala tudi predlog proračuna za leti 2007 in 2008 in opozorila, da je v nasprotju z zakonodajo, ker vsebuje prihodke po dvigu stopnje davka na dodano vrednost, ki še ni bila sprejeta, čeprav zakon o javnih financah določa, da bi morali imeti vsi proračunski prihodki zakonsko podlago, ko je predlog proračuna vložen v parlamentarno proceduro.

Predvideni proračunski primanjkljaj je, kar se tiče strukturnega primanjkljaja, največji, kar jih je imela Slovenija, je še opozoril Rop. Pri tem je dejal, da naj bi Evropska komisija Slovenijo letos prvič uvrstila med najbolj rizične države glede dolgoročne stabilnosti javnih financ in sicer zaradi spremembe pokojninske zakonodaje. To pa bo pomembno vplivalo tudi na rating Slovenije, slovenskega gospodarstva, kreditojemalcev in podobno, je še opozoril Rop.

Kacin je vlado Janeza Janšo obtožil še, da si skuša podrediti ne le medije in gospodarstvo, ampak tudi sodstvo. Pri tem je izpostavil, da so trije sodniki, Mitja Deisinger, Jože Petrič in Barbara Zobec podprli kandidaturo Franceta Arharja za ljubljanskega župana, hkrati pa so bili ti trije sodniki tudi v sodnem senatu vrhovnega sodišča, ki je oprostil Pavla Ruparja že pravnomočne obsodbe. "Ne gre za naključje, ampak za klientelizem v slovenskem pravosodnem sistemu," je še poudaril Kacin.

Vnovič pa je Kacin kritiziral tudi slovensko zunanjo politiko in zunanjega ministra Dimitrija Rupla, zlasti njegove izjave glede arbitraže o meji s Hrvaško. Ob tem je Kacin ponovno izjavil, da gre za "privatizacijo" zunanje politike, kar je po njegovih besedah "neodgovorno in nedržavotvorno".

Ne bodo pa za zdaj v LDS vložili nobene nove interpelacije, vsaj do lokalnih volitev ne, četudi je po Kacinovih besedah "v vladi kar nekaj ministrov, ki bi si to zaslužili".

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Modri ogenj
11. 10. 2006 10.52
- Mah, Pod LDS je šlo navzdol, ampak evo zobarja se je vsaj dalo dobit. Zdaj pa ti ne pomaga osnovno dodatno nadstandard, da bi dobil enega, ki bi ti za že plačan dnar karkoli napravu (so roki taki, da ti zobi prej izpadejo - tako, da moraš še enkrat plačat - direkt na roko). Pri Bručanu je šlo skratka še precej bolj navzdol, kot je prej pri LDS. Trenutni sistem je najslabše kar imamo lahko (imamo javni sistem, ki za javni denar ni sposoben večini plačnikov nuditi ničesar). In za razvoj dogodkov v to žalostno smer je Bručan še kako zaslužen. Staremu sistemu je odstranil vse kontrole, novega pa ni vzpostavil. Jaka37 - Glede miz pa je tako, da so za njihovo rešitev bolj zaslužni vsi drugi(zdravniki, Drnovšek, Kos, mediji), kot Bručan, ki je še ko je dobil črno-na belem, da so mize predrage nekritično zagovarjal Frantarjevo&co.
jaka37
10. 10. 2006 19.28
Kacin je pa že res smešen. A LDS res nima kaj drugega ponuditi volilcem? Interpelacija proti ministru, ki je končno rešil vprašanje operacijskih miz, ki jih je prav LDS zavozila, proti ministru, ki mu je uspelo skrajšati čakalne dobe v prenekaterih primerih in še in še. KAr pa se tiče izjave Kacina o sodstvu pa bog se ga usmili. Če pogledate kdo sedi na vodilnih mestih v sodstvu npr. ZALAR, član LDSa, Ribičič, bivši poslanec in član SDja in še in še. KAcina boli to, da se menja partijo. Čas je že bil, saj se le tako ne bodo dogajale sramote kot so sodni zaostanki, za katere moramo sedaj vsi plačevati, pa primer Petek in Ribičič. Saj ni čudno, da ljudje odhajajo iz LDSa