Slovenija

Z gospodarskega ministrstva 'napotki' o razdelitvi delnic NKBM?

Ljubljana, 28. 11. 2008 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi mož protikorupcijske komisije ugotavlja sum korupcije pri javni prodaji delnic NKBM. Komisija za vodenje postopka prodaje naj bi naknadno neupravičeno spreminjala pogoje.

Član sveta Banke Slovenije Božo Jašovič zatrjuje, da v postopku javne prodaje ni kupil delnic NKBM.

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila sum korupcije pri javni prodaji delnic Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) novembra lani. Definiciji korupcije ustrezata dve ravnanji ob prodaji državnega deleža banke, in sicer da so naknadno spremenili predlog razdelitve delnic in da so delnice kupili tudi člani komisije za prodajo.

Država je v prvi fazi privatizacije prodala 49-odstotni delež v NKBM. Mali vlagatelji so skupaj kupili 24 odstotkov delnic, institucionalni vlagatelji pa 25 odstotkov, od tega domači 10,19 odstotka in tuji 14,81 odstotka.
Država je v prvi fazi privatizacije prodala 49-odstotni delež v NKBM. Mali vlagatelji so skupaj kupili 24 odstotkov delnic, institucionalni vlagatelji pa 25 odstotkov, od tega domači 10,19 odstotka in tuji 14,81 odstotka. FOTO: Jani Dolinšek

Komisija za preprečevanje korupcije v načelnem mnenju, ki ga je sprejela v četrtek, sicer ne navaja, za katero gospodarsko družbo gre. Iz navedbe, da je ponudba delnic banke v lasti države malim vlagateljem potekala med 19. in 27. novembrom 2007, pa je mogoče sklepati, da se sum korupcije nanaša na javno prodajo NKBM.

Medtem ko je komisija za vodenje in nadzor postopka prodaje kapitalske naložbe države 30. novembra 2007 sprejela dokončno ceno ene delnice ter tudi razmerje razdelitve delnic med male in dobro poučene vlagatelje, pa je iz zapisnika seje, ki je bila tri dni pozneje, razvidno, da so bile naknadno izvršene spremembe. Te so člani komisije pripravili na zahtevo nepristojne nadrejene uradne osebe s pristojnega ministrstva.

Omenjena uradna oseba je komisiji predlagala, naj se zmanjša delež za prodajo domačim dobro poučenim vlagateljem in poveča delež za prodajo malim vlagateljem. Ker ta uradna oseba nima pristojnosti dajati navodil komisiji, opisani dogodki pa tudi ne izpolnjujejo zahteve po preglednosti postopkov prodaje ter enakopravnemu obravnavanju ponudnikov, gre za ravnanje, ki ustreza definiciji korupcije.

Vlada po ugotovitvah komisije pri tem tudi ni upoštevala opozoril mednarodnega finančnega svetovalca, da je mogoče dolgoročno lastništvo banke zagotoviti le v primeru, da se tujim institucionalnim investitorjem nameni vsaj za 135 milijonov evrov delnic NKBM. Umik tujih dobro poučenih vlagateljev v kratkem času takoj po uvrstitvi delnic banke na Ljubljansko borzo napeljuje na možnost izbire napačne metode prodaje delnic banke v lasti države, sklepa komisija za preprečevanje korupcije.

Z notranjimi informacijami kupovali delnice

Delnice NKBM so kupili tudi nekateri člani komisije za vodenje in nadzor postopka prodaje kapitalske naložbe države, pri čemer pa se zastavi vprašanje konflikta interesov. Imeli so tudi notranje informacije, in sicer že omenjeno opozorilo finančnega svetovalca, da bodo tuji institucionalni investitorji zaradi premajhnega kupljenega deleža kapitala banke svoje naložbe v delnice obravnavali kot kratkoročne in jih razmeroma hitro prodali. To se je dejansko tudi zgodilo.

Ker nekateri člani komisije za vodenje in nadzor postopka prodaje kapitalske naložbe države ob nastanku konflikta interesov pristojnih niso seznanili, da bodo tudi sami sodelovali v postopkih nakupa delnic oziroma niso odstopili, so kršili dolžno ravnanje in si s tem ob informacijah, s katerimi so razpolagali, seveda zagotovili možnost pridobitve koristi ob kupoprodajnih transakcijah z delnicami banke, do katerih brez sodelovanja v tej komisiji ne bi mogli. Zato gre pri njihovih dejavnostih za ravnanje, ki ustreza definiciji korupcije, še navaja komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KLIPAN71
29. 11. 2008 11.40
Pajterblanka, kaj bo naredil Lahovnik bomo še videli in bomo komentirali takrat ko se bo to zgodilo, če se bo. Kaj pa je naredil Bajuk in njegova ekipa pa sedaj že vemo. Vsaj poizkusi povedat, mogoče pa res ni prav kaj so naredili, mogoče pa res niso bili najboljša vlada na svetu. Saj bo šlo, samo malo se je treba potruditi.
r13
29. 11. 2008 09.53
KAJ JE 1000 EUR-2-500, ki so zaslužili člani komisije. BAJUKA je bilo takrat takoj za zapret, ko je dovolil tujcem nakup namesto našim in to kao za dolgoročne naložbe, a tujci prodali in zaslužili miljone EUR. TO SE JE ZA VPRAŠAT? Koliko mu je keša šlo od tega v žep, argentinski debeljuh, ki ni več dosegljiv za medije.
Buena Vita
29. 11. 2008 06.35
NO,LAHOVNIK ŽE NE BO DOPUSTIL DA KAJ KUPIJO DRŽAVLJANI, VSE JE REZERVIRANO ZA TAJKUNE IN MAFIJO
Jovanka.b
28. 11. 2008 22.52
Kos se dela, da dela. :-)))))
November2008
28. 11. 2008 22.05
Kjer je dim, je ogenj. Bodi previden pri poslovanju. Baje kdor laže, ta krade. Potrebno je pregledati dnevnik nakupov in prodaj delnic za november in december 2007 in po potrebi rigorozno ukrepati.
proofreader
28. 11. 2008 19.49
Bajuk o tem ne ve nič. Z denarnimi stvarmi in dvigi denarja na bankomatu se ukvarja njegova žena.
fantodfare
28. 11. 2008 17.38
he, ehe. Te si že tko skoz delijo. he,he. če ne pa nadzorniška mesta. he,he.
Buena Vita
28. 11. 2008 16.11
hja kaj je kosovim oprodam premalo ostalo,ker so dobili občani drobtine se ko0su cedijo sline, dejte ga že maknit,to je leglo korupcije,,kos in njegova escadra.mafija
svenita
28. 11. 2008 15.44
Pred komentiranjem se prosimo prijavite na uradu za priseljence.....kr neki!!!!!
Sašo Mikli?
28. 11. 2008 15.17
Predlagam svetovni dan korupcije- Praznik vseh sumljivih ,kjer bi intenzivno kontemplirali o enem od temeljnih vodil naše družbe.
VolilecSI
28. 11. 2008 15.15
Udbovec Kos naj se sprijazni, zamudili ste, delnice smo pokupili državljani (namesto tajkunov) in zdaj se naj Šroti, Bavčarji in njima podobni rešujejo brez bančnih jamstev sami.