Slovenija

Z Brusljem se ni za hecati

Ljubljana, 09. 09. 2024 21.57 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
233

Na začetku je skoraj izgledalo, da bo obveljal nekoč zelo priljubljen rek, od nekje z Balkana: "lako čemo", torej v prevodu, ne se sekirati, to bomo zlahka uredili!

Je šlo za podcenjevanje Bruslja, predsednice Komisije Ursule von der Leyen, politično naivnost, prevelik ego, trmoglavost, niti ni pomembno. Pokazalo se je pač, vsaj tako je videti, da Ursula von der Leyen, ki se en dan nasmehljana slika s predsednikom vlade, sedi s "tamalimi" v šolskih klopeh na Koroškem, naslednji dan brez težav v pismu ostro okara premierja in vlado zaradi slabe izbire kandidata za položaj komisarja v Evropski komisiji.

Marta Kos naznanila kandidaturo
Marta Kos naznanila kandidaturo FOTO: Damjan Žibert

 Izkazalo se je tudi, kot so že takoj trdili mnogi, da je prehitevanje z objavo imena kandidata napaka.  Ampak, po drugi strani se je premierju Robertu Golobu zdaj uresničila želja.

Marta Kos je bila nenazadnje od vsega začetka ena izmed njegovih glavnih kandidatk za ta položaj, ki pa ga je takrat zavrnila, saj naj bi ob tem bila tudi nosilka kandidatne liste za evropske volitve stranke Svoboda, pogoj torej, ki ga Veselu ni bilo treba izpolnjevati.

Von der Leyen si želi kandidata oziroma kandidatko z večjo politično težo, torej, da ima v pedigreju denimo vsaj kakšno ministrsko mesto. Tomaž  Vesel takšnih referenc ni imel. Pa jih ima Marta Kos? Je nekdanja diplomatka, veleposlanica v Berlinu, kjer je med drugim menda precej pripomogla, da je v Sloveniji podjetje Magna postavilo tovarno, vemo, da so pozneje proizvodnjo umaknili iz Slovenije, in kasneje veleposlanica v Bernu. S tega položaja je leta 2020 odstopila zaradi, kot je dejala, drugačnih pogledov na vodenje veleposlaništva in zunanje politike, na čelu katere je bil takrat Anže Logar. Pa tudi zaradi izrednega nadzora nad njenim delom.  

Običajno je, da države članice pošiljajo v Bruselj ljudi s politično težo in kot kaže se jim to precej obrestuje. Ne glede na velikost države. Na primer predsednica  Evropskega parlamenta, že za nov petletni mandat, Roberta Metsola, je z Malte, ki ima toliko prebivalcev kot približno dve Ljubljani.

Ena izmed najpomembnejših oseb v novi komisiji bo Kaja Kallas, na položaju visoke predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko. Med drugim je bila predsednica vlade Estonije, države torej, ki je povsem primerljiva s Slovenijo.

Tudi Slovenija je sicer v Evropo že pošiljala izrazito politične kadre, Alenka Bratušek je bila leta 2014 kandidatka s še svežega  položaja predsednice vlade in še skozi zaslišanje v parlamentu ni prišla.  

Dosedanji slovenski komisar Janez Lenarčič je tudi nastopil mandat brez pomembne politične preteklosti, dobil manj pomemben resor, ki pa je po spletu okoliščin, beri vremenskih ujm, vojn, postal zelo pomemben, komisar pa je delo, kot pripovedujejo v Bruslju, opravljal dobro. Te vlade ni prepričal. Tako kot se tudi zdaj vlada ni odločila in imenovala nekoga iz Bruslja. Prvo ime je vsekakor dolgoletna uradnica, Slovenka, ki je najvišje uvrščena v hierarhiji Evropske komisije Marjeta Jager. Bila je že pri pristopnih pogajanjih in od takrat se je uspešno vzpenjala po uradniški lestvici. Takšno imenovanje bi bilo morda za von der Leyen tudi sprejemljivo, toda dejstvo je, da je položaj komisarja politična in ne uradniška funkcija.

 Problem je, da je Slovenija pri oblikovanju, sistematični gradnji in skrbi za to, da bi imela prepoznavne, kompetentne politične kadre v zadnjih, recimo, 15 letih povsem zaspala. Kadre, ki bi se elegantno sukali po bruseljskem parketu.

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: AP

V tem  smislu bi bila verjetno dobra kandidatka zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je bila kot poslanka v Evropskem parlamentu med bolj prepoznavnimi Slovenci oziroma Slovenkami. Čeprav, kot se spomnim, se francosko govoreči kar niso mogli naučiti izgovorjave njenega priimka in je bila Fažon (pa saj tudi Dončić nekateri ameriški komentatorji še vedno izgovarjajo Donkik), poznali pa so jo. In še večjo težo ima kot kot zunanja ministrica države nestalne članice Varnostnega sveta. Seveda je očitno pri njenem imenovanju ogromno drugih ovir, nenazdnje si tega, kot poudarja sama, ne želi. Je pa res, da je tudi Marta Kos izrecno poudarjala, še ne dolgo nazaj, da si ne želi te pozicije.

Kaj se bo dogajalo zdaj v Bruslju? Kaj vse bi lahko privrelo na dan, v javnosti, denimo, ne vemo zares, zakaj je Marta Kos takrat odstopila iz dirke za predsednico, pa tudi iz stranke.

Evropski poslanci opozicije, SDS, so že večkrat pokazali, kako so lahko spretni pri rušenju, če se jim zahoče.

In še o prizadevanjih Ursule von der Leyen za bolj enakopravno razdelitev položajev po spolu. Mimogrede, pri tem je očiten večji pritisk na države, ki imajo levosredinske vlade. Gre za hvalevredno pobudo, na splošno je pozitivna diskriminacija marsikje pripomogla k napredku. Včasih je dejansko potrebno tudi nekoliko na silo potisniti naprej kandidate, če se seveda presodi, da so enako usposobljeni, ki so iz takšnih ali drugačnih družbeno deprivilegeranih skupin. In ne čakati, da bo takoimenovana javnost pripravljena to tudi sprejeti. Če bi bilo tako, ženske verjetno še zdaj ne bi imele niti volilne pravice, kaj šele visokih položajev.

Treba je poudariti, da dejstvo, da je politični voditelj ženska, še prav nič ne pomeni. Včasih zažari kakšna politična zvezda in je potem veliko govora o nekakšnih ženskih principih vodenja in podobnih, po mojem mnenju, nesmislih. Če pogledamo po svetu, bi lahko na prvi pogled rekli, da imajo najboljši položaj ženske v azijskih državah. Tam so bile ženske predsednice, spomnimo se imen, kot so Sirimavo Bandarenaike, Indira Gandhi in druge,  ko v Evropi še blizu niso prišle. Pa seveda to na boljši položaj žensk prav nič ni vplivalo. Gre pač za kastni sistem, kjer je kasta, družina pomembnejša od vsega.

Pa lahko v resnici rečemo, da ženske še potrebujejo pozitivno diskriminacijo, ali je to že ponižujoče in pokroviteljsko stališče?

Čeprav zgleda, kot da smo daleč od časov, ki jih, recimo, lepo prikaže italijanski film, uspešnica, Jutri je še en dan, ko mož ženo za dobro jutro klofne, ko je bilo manjše plačilo za enako delo samoumeven standard, ženske pa so sploh prvič lahko volile, govorimo o časih pred manj kot 80 let, nam statistika še vedno pove, da prave enakopravnosti  ni.

Plačila za enako delo niso povsod enaka, na vodilnih mestih je še vedno izrazita prevlada moških. Da ne govorimo o tem, da seveda klofute ostajajao vsakdanjik ogromno žensk. In so dobile tudi ime, femicid, gre za strahovit porast umorov žensk v krogu družine. Pa da so med najrevnejšimi prebivalci Evropske unije starejše ženske.

Če je imela von der Leyen v mislih tudi zaresno ukvarjanje s temi problemi, super. Videli bomo, kako se bo odzvala na pobude, ki v Evropskem parlamentu nedvomno bodo, za dvig rodnosti v Evropi. Pa pobude za vračanje k tradicionalni družini in podobno? Bodo žrtve tega ženske, z znova manj možnostmi za zaposlitev, kariero?

Kakorkoli, trenutno kaže, kot da je Slovenija popustila pritiskom iz Bruslja. Ob tem pa ne gre pozabiti, da je pogost zatohel občutek, da je Slovenija tako obremenjena s svojimi  zapleti in spopadi in spori, da pozablja na širšo okolico, celo če je oddaljena z letalom manj kot dve uri. Kot da nas pri tem vsi prehitevajo, tudi države, ki imajo manj evropske kilometrine, kot sosednja Hrvaška, denimo. Mi pa kopljemo in obdelujemo domač vrtiček, potem pa se čudimo in razburjamo, smo užaljeni in nezadovoljni. Pokleknili smo, pravijo nekateri, morda je samo res, da nimamo kaj dosti za ponuditi.

KOMENTARJI (233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kobansko
11. 09. 2024 13.48
A Gabi ni dovolj kompetentna?
Rudolf Maister
10. 09. 2024 20.02
-1
če bi bil golob bister ,kar pa ni bi predlagal Janšo. Dobili bi vrhunskega , povsod v Evropi znanega kandidata on bi pa lahko streljal kozle še pet let.
Janez_53
14. 09. 2024 13.13
+1
No, Rudi, če bi bilo po tvoje, bi v Bruselj poslali največjega zdraharja in negativca, kar jih imamo! Niso mu zastonj (mislim, da Nemci) izmislili nadimka "Pacient". Verjetno si "pozabil", kako je hotel v Evropskem parlamentu predvajati in prikazovati neke posnetke oziroma fotografije, pa je bil gladko zavrnjen. Ob njegovem nastopu so nekateri evroposlanci krepko zavijali z očmi.
peresni
10. 09. 2024 20.02
+1
Stari plačanec udbe iz Grosuplja zopet sramoti Slovenijo.
Smuuki
12. 09. 2024 09.45
+0
To je pa res tvoja domneva. Tvoj domet je trgovina in bife v štepancu. Vse drugo je predaleč zate
patroljub
10. 09. 2024 16.58
Nebittokbrihtni
10. 09. 2024 16.46
+3
Naslov z brusljem se ni za hecat? Kam smo mi prisli... In mi mislimo da zivimo v demokraciji. Za zjokat. Sicer pa zdej je glasna, ko bodo muslimani dosegli vecino, in imeli moznost glasovanja za muslimanske predstavnike, zensk v parlamentu zagotovo nebo, ker bodo doma za stedilnikom zavite v rjuhe. ;) clovek obraca hudic pa obrne ;)
Janez_53
14. 09. 2024 13.18
+1
Naši desničarji (in očitno tudi ti) mislijo, da zdraharstvo, metanje polen pod noge vladajočim, zavlačevanje in oteževanje dela parlamentu in vladi, ustvarjanje lažnih dokumentov z namenom škoditi nekomu, pomeni demokracijo.
Mi16
10. 09. 2024 15.42
+3
Udbovka evoposlanka! Bravo Robi
M_teoretik
10. 09. 2024 15.04
-1
Še Kamalo v ZDA... Bodo krščanske preživele!?
awontuwej
10. 09. 2024 15.03
+2
No, vsaj sramote kot Bratovškova nam Kosova ne bo delala. Sicer pa je očitno, da je po volji Von den Laj'dri ...
JohannDoe
10. 09. 2024 14.52
-1
Včasih so rekli temu, recimo, da so v fabrikah organizirali varstvo in skrb za majhne otroke zaposlenih, napredek in socialnost. Pa porodniškim in starševskim dopustom, dodatkom in podobno. Še pred tridesetimi leti so temu rekli glavni dosežki delavskih gibanj in to. Danes levičarji oziroma tisti, ki so si na njihovem mestu prisvojili ta naziv, pravijo temu nazadnjaštvo in patriarhalnost. Razumi kdor more.
M_teoretik
10. 09. 2024 15.01
JohannDoe
10. 09. 2024 14.43
+0
Evo, prej sem falil. Ja levaki se sami zaletavate v zid s tem, ko nočete da imajo ženske otroke (ker, ko imajo otroke, so breme in ne prinašajo dobičkov), po drugi strani pa če ne bo otrok, vam ne bo imel kdo delat in prinašat dobičkov in tudi plačevat in barantat okoli pravičnih plač ne bo za koga. Zaenkrat ste se obesili na to, da vam bodo rojevale ženske za vas v tretjem svetu, ampak to tudi ne more piti vode dolgo. Tako furate ta paradoks, da domače ženske naj ne bi rojevale, delvce pa naj vam bi rojevale ženske v tretjem svetu.
JohannDoe
10. 09. 2024 14.44
+0
Pobude za to, da bi bil ta tekmovalni sistem bolj prijazen do žensk, ki bi hotele imet otroke in da te ne bi bile iz njega tako izključene, se vam pa zdi patriarhalen in podobno. Dokler se zanašate na to, da vam bodo otroke rojevale ženske v tretjem svetu, je to pod črto samo nov upgrade starega kolonializma.
zmago56
10. 09. 2024 13.50
+5
Žalostno a resnično je dejstvo, da je ta naš golobnjak totalno nesposoben. Uradni govorec ne ve niti tega, da Švica ni v EU. Tako pomanjkljivo znanje o EU si ne zasluži samo kritike ampak arčonov takojšni odstop.
zvoneti
10. 09. 2024 13.08
+3
Bruselj=hlapci USA kapitala, Kdo tam na uradniških preplačanih stolčkih po nosu vrta je čisto vseeno, samo ubogati mora.
Mi16
10. 09. 2024 13.03
+2
Bili smo hlapci in ostali bomo hlapci,samo gospodarji se menjajo!
Banion
10. 09. 2024 12.59
+3
čakajte ali smo lai nismo samostojna država. Nam sedaj bruselj diktira kaj lahko in kaj ne, ena von pač ne bi smela imeti take moči če govorimo o demokraciji. Škoda da ni več beograda tam si sflašo viskija ali gorenjka čokolado marsikaj ureil v dobro podjetja ki si ga vodil.
Quatroporte
10. 09. 2024 12.56
+1
to da se je golobu s kosovo uresnicila zelja,ja kako ce je bil vesel golobov kandidat, mislim adio pamet zadnji odstavek ,whaha, zdej so za slamastiko in nesposobnost vlade krivi vsi drugi, samo un ne ki ima skarje in platno, ja ubogi no, vrhunski menedzer
Nebittokbrihtni
10. 09. 2024 12.49
+9
Nikoli nenom pozabil besed mame, ob referendunskem vprasanju ali smo za to, da gremo v evropsko unijo? "Najprej smo se borili, da gremo ven iz yuge imeli zdaj ko smo 15 let samostojni, pa sami spet tisimo v nekaj podobnega" pa se kako prav je imela
Delavec_Slo
10. 09. 2024 12.46
+7
Ja ko ko enkrat nekomu dovolj tega brusla....
Lark
10. 09. 2024 12.33
+6
Vse kar smo videli je da imamo šibkega premierja brez načel, drže in iznajdljivosti. Ter da je Bruselj popolnoma enaka zadeva kot Beograd. Iluzija unije/federacije ipd., kjer največji hinavski egomaniaki ugrabijo glavne pozicije. Ni problem kar se je zgodilo, problem je ali smo se kaj naučili iz tega?
St. Gallen
10. 09. 2024 12.31
-6
tako na hitro je kot pogled Bora Dzordze
olafur
10. 09. 2024 12.29
+5
pa kje EU najde te kreature od JK Juncerja pa do Ursule, ki počasi a vstrajno peljejo EU v propad.
Smuuki
12. 09. 2024 09.46
+0
Golob bi evropo rešil skupaj z mescem in asto mar ne? 😀😀😀😀😀