Slovenija

Z avtom v Španijo

Ljubljana, 12. 09. 2006 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednika države ne bo na generalno skupščino ZN, ker nima denarja, na pot v Španijo pa bo šel z avtomobilom.

Predsednik Drnovšek je plane in obiske do konca leta že začel krčiti zaradi pomanjkanja sredstev
Predsednik Drnovšek je plane in obiske do konca leta že začel krčiti zaradi pomanjkanja sredstev FOTO: Dare Čekeliš


Urad predsednika republike je junija na vlado naslovil predlog za povečanje proračunskih sredstev za 180 milijonov tolarjev, vendar je vlada predlog zavrnila. V prvih šestih mesecih je predsednikov urad namreč porabil dve tretjini 760 milijonov sredstev, kolikor je letos znašal proračun urada, ki je bil sicer nižji od lanskega.

Zavrnitev predloga je predsednik Janez Drnovšek na straneh svojega Gibanja za pravičnost in razvoj interpretiral kot poskus vlade, da »neposlušnega predsednika« disciplinira. Zaradi pomanjkanja sredstev pa se je prvi mož države odločil s seznama svojih obveznosti črtati nekatera meddržavna srečanja, med drugim tudi pot v New York, kjer naj bi se Drnovšek naslednji teden udeležil letnega zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov.

Evro bankovci
Evro bankovci FOTO: Reuters

Drnovšek je odpovedal tudi obiske in srečanja v Makedoniji, na Češkem, v Albaniji, Armeniji, na Norveškem in v Italiji. Na državniški obisk v Španijo v začetku oktobra, pa naj bi Drnovšek, kot je dejal sam, zaradi varčevalnih ukrepov odpotoval kar z osebnim avtomobilom.

Drnovšek je svoje stališče do vladne zavrnitve predloga po povečanju sredstev za predsedniški urad predstavil na spletni strani svojega gibanja. Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak pa je dejal, da vlada spletnih strani ne komentira. O tem, ali bo predsedniku odobril nižji znesek, pred dvema tednoma je urad zaprosil za 85 milijonov tolarjev, molči tudi finančni minister Andrej Bajuk. Pred dnevi je urad predsednika Bajuku poslal tudi urgentni dopis, naj prioritetno obravnavajo Drnovškovo finančno prošnjo. Kdaj naj bi bil odgovor znan, ni jasno. Finančno ministrstvo molči, predsednik pa je, kot kaže, svoje obveznosti že začel usklajevati s še razpoložljivimi sredstvi. Iz urada so še sporočili, da so bila letošnja sredstva nominalno nižja. Za dejavnosti urada je bilo s proračunom za leto 2005 namenjenih 771,2 milijona tolarjev, za leto 2006 pa 764,9 milijona tolarjev.

Drnovšek: Urad nima nič z donacijo Hamdiji Blekiću

Janez Drnovšek se je po Križnarjevi uspešni vrnitvi v domovino srečal tako s Tomom kot tudi Hamdijo Blekićem.
Janez Drnovšek se je po Križnarjevi uspešni vrnitvi v domovino srečal tako s Tomom kot tudi Hamdijo Blekićem. FOTO: Dare Čekeliš


Predsednik Drnovšek se je danes po obisku 39. Mednarodnega sejma v Celju odzval na stališče predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa, da bi morala javnost vedeti, kdo je bil donator njegovega odposlanca Hamdija Blekića za posredovanje pri reševanju Toma Križnarja v Sudanu. Drnovšek je poudaril, da je šlo za donacijo fizične osebe drugi fizični osebi. Torej je denar šel direktno Blekiću in Križnarju, urad predsednika pri tem nima nič, je dejal.

O tem, kdo je prispeval denar za Blekićev odhod v Sudan, je pojasnjeval Drnovšek tudi na spletni strani svojega gibanja. "Zato tudi stroškov Hamdije Blekića, ki je posredoval za izpustitev Toma Križnarja, ni bilo mogoče plačati iz sredstev predsednikovega urada. Zato so pomagali zasebni donatorji. Ker pa nekaterim v tej državi očitno ni bilo prav, da je ta akcija uspela, zdaj iščejo dlako v jajcu in postavljajo pod vprašaj tudi takšno financiranje," je zapisal.

Na vprašanje, kdo bi moral pokriti stroške reševanja Križnarja iz zapora v Sudanu, pa je Drnovšek odgovoril, da njegov urad nima sredstev, zato Križnarju skušajo pomagati na posreden način, kar pomeni, da spodbujajo akcije, v katerih državljani sami želijo pomagati Križnarju.

Kos: Kdo je donator?

Kos meni, da bi morala javnost vedeti, kdo je dal denar za Blekićevo pot v Sudan.
Kos meni, da bi morala javnost vedeti, kdo je dal denar za Blekićevo pot v Sudan. FOTO: Dare Čekeliš

Kos je za Dnevnik dejal, da bi morala biti donacija posebnemu odposlancu predsednika Drnovška za reševanje Toma Križnarja v Sudanu, Hamdiji Blekiću, bolj transparentna.

Kos je prepričan, da bi morala vsa donatorska sredstva potovati najprej v proračun in potem iz njega, s čimer bi bilo jasno, kdo je dobrotnik, kar bi po Kosovem mnenju javnost morala vedeti. Kot poudarja, bo javnost lahko le tako nadzorovala, kako se bo predsednik republike v prihodnje do skrivnostneža vedel.

A na Uradu predsednika RS zagotavljajo, da nimajo nobenega dokumenta, ki bi razkrival ime donatorja ali višino donacije, kar dokazuje neposreden dogovor med donatorjem in Blekićem. Kos zatrjevanja Urada označuje za nesmiselne, saj je Blekić potoval kot predsednikov odposlanec.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleš Podkrajšek
13. 09. 2006 11.56
...kar je zaj**** vlada LDS v 12 letih...je to uspel tej vladi na polovici njenega prvega mandata... Ne zagovarjam predsednikovega trošenja denarja.. Še vedno pa sem mnenja, da je predsednik veliko bolj pripomogel k prepoznavnosti Slovenije, kot pa ta vlada... Me zanima kako na to situacijo gleda tujina. Menda se rating Slovenije s tem ne zvišuje...
trip
13. 09. 2006 10.11
fak... vsi vidite vse črno in belo... pa ni tako.. obstaja tudi sivo.. janša ima in tudi -... enako drnovšek.. kot branjevke tu čivkate kaj je kateri naredil in kaj ni in kaj bi moral.. bla bla bla... Vsaka vlada veliko obljubla, stori pa zelo malo... dejstvo pa je(oprostite vsi ki se ne strinjate) da je Janša imel polna usta obljub, izpolnil pa jih je zelo malo....... zdaj pa še nekaj mojih mnenj... SLO sploh ne rabi oklepnikov(dragi so, vzdrževanje), drnovšek pa bi res moral nekoliko omejiti svoja potovanja, vendar mislim da so ta potovanja pozitivna za SLO, saj pripomorejo k razpoznavnosti naše SLO in ugledu(ki ga ne bo veliko, če se bo podal na pot z avtom)...dejstvo je da je šlo prej za centralizacijo, toda zadnjih nekaj let gre za policentričen razvoj SLO... ampak.. še vedno se LJ razvija hitreje kot drugi centri po SLO... kar kaže da naš policentričen razvoj ne deluje.... glede KC LJ se ne strinjam da je to delo centralizacije... slovenija je pač majhna in ne rabi vsakih 50km svojega KC... pač se vsedeš v avto in se v dobri urci pripelješ v LJ... dejstvo pa je da ima LJ pun k***c cestnih obročev okrog in okrog kot da bi bila 5miljonsko mesto ne pa dobrik 300k... zdaj pa sem jaz zabluzil...v glavnem.. mene je Janša razočaral in žal mi je da sem volil za njega... na naslednjih volitvah NE BOM!!! vi pa kakor vam je volja... zdaj pa me skritizirajte, jaz sem povedal svoje.. bmk
macek_muri@email.si
13. 09. 2006 09.34
Kdaj pa gre? A pobira štoparje. Se bom obleku v indijanca...
predaI
13. 09. 2006 09.32
Potovanje v Spanijo pa bo veliko ceneje, ce bo sel z Ryanair iz Benetk v Girono, kot pa z avtom. Ce bo pravi cas rezerviral, bo prisel tja in nazaj za 100 evrov. Zakaj ne bi slo tako? Vsi nasi funkcionarji bi moral potovat na cisto obicajen nacin. Mi smo skromni, naj bo se nasa drzava! Ja, sej vem, oni so nasi izbranci, zasluzijo si vec.
predaI
13. 09. 2006 09.23
Ne vem kaj ste vsi tako napeti. Vsaka oblast jemlje denar, drugace ne more funkcionirat. Ze v fevdalnih casih so pobiral desetnino. Ja, celih 10% in kot smo se v OS ucili, so bili ti fevdalci res grozni. Danes ti poberejo 40% predno placo dobis, potem pa se 20% na vse kar kupis. Drzavo je potrebno pocenit! Sicer pa se naj drzavni funcionarji raje brigajo za nas, drzavljane, da bomo mi bolje ziveli. Tudi drugace vidim, da je celotna oblast - tako drzavna kot obcinska in ni pomembno katera politicna opcija je na oblasti - cist nesposobna! Kako delajo s proracuni, kaj naredijo s tem denarjem in ali smo potem sploh zadovoljni s spremembami, ki jih naredijo!? Najbolj me motijo ceste. Ja, navaden asfalt po katerem se vozis. Ceste razpokane, polne lukenj. Vedno cestarji kaj popravljajo, samo da so zastoji. Ko pa je koncno narejeno, pa je tako kot prej!? In kdo je zdaj kriv? Morda delavec, morda delovodja, morda nadzornik... NE... kriv je tisti, ki placa za tako delo! Ce ti bo obrnik doma polozil ploscice postrani, verjetno ne bos placal dokler ne bos zadovoljen! Saj za svoj tezko pridelan denar, bos ze pazil kako ga bos porabil. Medtem ko razni funkcionarji zivijo v oblakih in se jim j*be!!
*Alien*
13. 09. 2006 09.10
Komentator, bravo, dobra poanta s_slovenki. Dejstvo je, da se je iz Marsa v SLO priselila šele pred dvema letoma. Sedaj pa trosi marsovske trotlarije. Ker se ji je enkrat posrečilo slikati se z Janezom, ima še sedaj mokre sanje.. LP
semmy
13. 09. 2006 08.57
Čisto se strinjam s_slovencem. Ta vlada pluva po stari, sama je pa 100 % hujša. Lani oz. predlani so vsi pluval čez davčno zakonodajo, ki jo je sprejela prejšnja vlada, potem so jo "kao" spremenili, ker je pač čisto zanič, državljani so začel govorit, da Janša pa res skrbi za navadne smrtnike, no pa si poglejte nov davčni paket, ki pa nas bo res treščil po glavi. A ni logično, če kakšen davek zmanjšajo, potem morajo ta denar "ukrasti" drugje. Ljudje pa mislijo, da si tile Janševci res kul. A res ne vidte, da ni nič boljš, da je Janša isti, še slabši. To je pač moje mnenje pa ga lahko popluvate kolikor hočete.
komentator
13. 09. 2006 08.36
Glede KC Lj, pa lahko s_slovencu povem, da je bil zgrajen s samoprispevki občanov takratne občine Ljubljana. Poleg tega se je veliko šol, vrtcev,.... v Lj. gradilo s samoprispevki, koristijo pa jih vsi Slovenci, ne glede na kraj prebivališča, torej je blebetanje o centralizaciji brez osnove. KC je bil zgrajen še v jugi, ko je bilo glavno mesto Beograd. Ko berem tvoje komentarje se mi zdi da živiš v SLO dve leti, pa kje si bil v času vladavine LDS. Vse večje težave in pufe so pomedli pod preprogo in čakali, da jih bodo nasledniki rešili. Drnovšek naj potuje z avionom v ekonomičnem razredu, ne pa v prvem ali bussines, ki sta 2x ali 3x dražja, to bo ceneje kot z avtom in šoferjem. Ker je pot dolga se bo verjetno ustavil še v kakšnem dragem hotelu v Monacu.
janez.kosir
13. 09. 2006 08.29
Mogoče pa so oklepniki namenjeni na Hotizo :)
whereareweheadedto
13. 09. 2006 07.47
@kendasebastjan: Kako kaj v Argentini? @S_slovenc: Dobro povedno ampak v Sloveniiji si kaj več kot centraliziranega specialističnega zdravljenja ne moremo privoščit, ker je prebivalcev premalo. Rajši vidim, da je tako kot sedaj, pa je vsaj nekaj zdravstva na voljo navadnim ljudem, kot pa da se zdravstvo privatizira in bomo vsi v riti. To bo pa trenutna vlada naredila, slej ko prej. Kar se Drnovška tiče, je pa zapravil denar in bi drugič moral bolj paziti. Zdi se mi nepotrebno zapravljati proračunski denar. Očitno proračun ni navajen hiperaktivnih predsednikov in če začne varčevati, lahko tudi potuje po svetu, le ceneje in ne na predsedniški način.
kendasebastjan@hotmail.com
13. 09. 2006 02.29
vi nimate pojma kaj pisete kdo je narocu brez razpisa obnovit prostora precednika vlade bivsi premje g.rop ker dva dni po volitvah se je ze govorilo koliko je jansa zapravil za pisarniske prostore precednika vlade kar se pa tice helikopterja je pa slo iz njegovega zepa ne pa iz proracuna.se kaj bi radi izvedeli vprasajte kar se pa tice hotize je pa jasno kdo je vse zafurav drnovsek,frlec in ostali ldsovci komunisti zarukani.sedaj pa jansa popravlja ko pa kaj ne gre ih pa po glavi dobijo vendar se ne zavedate da so prejsne vlade zafurale.................
sracko@mail386.com
13. 09. 2006 02.05
Zakaj se je treba takoj usajati čez Janšo? Kolikor vem, tudi v preteklih letih proračun urada predsednika države ni bil večji kot sedaj, kvečjemu manjši, pa je kar dobro zvozil. In nenazadnje, je morda tudi Kučan toliko zapravljal kot v zadnjem času Drnovšek? Če Drni pretirava z zapravljivostjo, si je pač sam kriv. Vse ima svoje meje. Če bi pa vlada odobrila nova sredstva, bi pa spet lopali po njej, češ da povečuje javno porabo.
nekdo...
12. 09. 2006 22.53
s_slovenec jaz vama posodim bicikle pa pejta s kolesi dol v španijo. hrano lahk mata iz nahrbtnika (dovol dobr za vaju) ti bi mu bil pa osebni sluga (zih bi to blo prostovolno) in bi "dr." prišparal. mogoče bi mu clo ostal za hrano do konca leta. če mu pa bajuk da teh 80 miljonov pa se naj skrije v krtovo lukno. pa ne gnjavi več o teh oklepnikih. trava veš tale sploh nima dost keša tale sam frajar, sam njemu pa "dr." ne mora niti rugl več pomagat. pomoje lahk prej plutu.
albertinum@excite.com
12. 09. 2006 22.39
Drnovškov proračun je za en dober oklepnik. Janševa vlada pa jih želi nabavit 136 za 92 MILIJARD TOLARJEV. Samo ureditev prostorov Janševega kabineta je stala 107 milijonov tolarjev. Če vzamemo primer trave (družina z bolnim otrokom in 220.000 tolarjev na mesec), potem je Janšev kabinet stal kar 486 mesečnih proračunov te družine.
Aleš Podkrajšek
12. 09. 2006 22.24
Sprašujem se kdo vladi odobrava vedno višja in višja sredstva? Sami? Državni zbor? V katerem ima večino kdo? Damn, se moram podpisati pod s_slovenca... večina vas je res.....da ne rečem kaj...
Aleš Podkrajšek
12. 09. 2006 22.21
Sprašujem se kdo vladi odobrava vedno višja in višja sredstva? Sami? Državni zbor? V katerem ima višino kdo? Damn, se moram podpisati pod s_slovenca... večina vas je res.....da ne rečem kaj...
trava@pinkponk.com
12. 09. 2006 21.49
S_slovenec se vidi da imaš veliko denarja in se lahko afnaš.Tudi jaz se strinjam večinoma z ostalimi d.Drnovšek je imel za celo leto na računu ogromno denarja pa ga je za brez veze zapravil že v pol leta.Sedaj pa zahteva še.Sedaj pa še primer.4 članska družina bolnim otrokom in šolo obveznim imajo na mesec 220.000.00 sit na mesec.Ta denar je treba razdeliti na veliko strani (hrana,ki je najdražji strošek,za njimi so računi,ki niso nizki,potem oblačila za vse štiri,šola za 2. šolo obvezna otroka.Koliko misliš da še ostane do naslednje plače.Tukaj mi govorimo o 200 tisoč navadnega delavca ,pri Drnovšku pa govorimo o 764,9 miljonov .Je razlika velika kaj.Malo razmisli.In če bi družina tako delala kot Drnovšek bi bila že sredi meseca brez denarja in ne bi morala plačati obveznih računov in bi ostala brez elektrike ,hrane vode in gretja.Kdo misliš da bo dal družini denar.Nihče.Znajdi se kakor veš in znaš bi rekli.Zato s_slovenec nehaj pisati traparije.Doma v Sloveniji je veliko ljudi potrebnih pomoči pa nihče ne pomaga.Niti sam veliko cenjeni Drnovšek ne.Njega briga samo Dafur in zapravljenje na veliko.
jimi.hendrix@email.si
12. 09. 2006 21.38
Seveda rabi Janša tudi za prelete s helikopterjem nad hišo svoje mlade izbranke. Tanke pa itak rabimo, upam da jih bodo imeli v garažah, ker saj veste da garažiran ima vedno večjo ceno in bomo pri prodaji več iztržili :)) Jakec, zadrtež zdaj pa v jok in na drevo. Obračaj kolikor te je volja, resnica je taka. :))
albertinum@excite.com
12. 09. 2006 21.31
Pomembno je, da ima Janša dovolj denarja za stekleno palačo. Tudi za oklepnike mora biti, saj se mora Janša oddolžiti teroristu Bushu in republikancem, ki so mu pomagali pri volilni kampanji.
Barby Baci S. Greiser
12. 09. 2006 21.30
Moja mami praw d če rab šoferja d ga lohk ona pele.